Animation: Unik krimigåde om Vincent van Gogh

Velfortjent Oscar-nomineret for den unikke vision og det helt særlige udtryk, der ligger til grundlag for værket. Kunstnerportrættet "Loving Vincent" er verdens første oliemalede animationsfilmprojekt i spillefilmslængde. Foto: Miracle Film

Animation: Unik krimigåde om Vincent van Gogh

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Organisk, fortryllende og visuelt berusende. Krimikernen virker lidt stivbenet, men Dorota Kobiela og Hugh Welchmans utraditionelle, Oscar-nominerede animationsfilm om det hollandske kunstnerikon Vincent van Gogh stråler af originalitet, fortælleglæde og kærlighed til kunsten.

Søndag den 29. juli 1890 døde den 37-årige hollandske maler Vincent van Gogh i den lille franske by Auvers-sur-Oise. To dage tidligere havde han skudt og dødeligt såret sig selv i markerne uden for byen. Spørgsmålene var mange. Ikke mindst for eftertiden, hvor van Gogh blev en ikonisk kunstnerskikkelse. Hvor havde Vincent revolveren fra? Og hvis det dødelige skudsår ikke var selvforskyldt, hvem var så gerningsmanden?

Med portrætfilm "Loving Vincent" forsøger filmskaberne Dorota Kobiela og Hugh Welchman både i form og indhold at tegne et levende og anderledes portræt af den legendariske hollandske kunstner.

Filmen, der udspiller sig i et univers, hvor alt er tonet af van Goghs stil og udtryk, fortæller kun om van Gogh i flashbacks, drømmeagtige glimt og erindringsbillder. Den egentlige handling snor sig om den unge, arbejdsløse Armand Roulin, som forgæves har forsøgt at levere kunstnerens sidste brev, og nu har søgt mod Auvers-sur-Oise, hvor han fascineres og gribes af den fattige kunstners skæbne.

Den særprægede
Den særprægede "Loving Vincent" er filmet med skuespillere, der efterfølgende er bragt yderligere til live med oliemaling. Douglas Booth (th) spiller Armand Roulin, som fascineres af van Goghs skæbne og forsøger at finde frem til sandheden om kunstnerens revolverselvmord. Foto: Miracle Film

66.000 håndmalede enkeltbilleder

Meget bemærkelsesværdigt lægger Kobiela og Welchman historien om van Gogh ud som brikkerne i et krimipuslespil, hvor det centrale omdrejningspunkt er gåden omkring kunstnerens revolverselvmord. Derved lægger makkerparrets usædvanlige kunstnerfilm bevidst afstand til de småtørre, traditionelle portrætfilms opremsninger af selvfølgeligheder og bevæger sig ind i en ny dimension, hvor værkets mere end 66.000 håndmalede enkeltbilleder kommer overrumplende til live i det opsigtsvækkende møde mellem portræt, fiktion og enestående animation, der absolut fortryllende bevæger sig gennem billederne med en organisk strømmende, nærmest fysisk håndgribelig sitren.

Betragtet som handlingsorienteret fortælling fremstår krimikernen en smule stivbenet og en anelse fortænkt, men det betyder reelt ingenting for æstetisk er Kobiela og Welchmans værk så berusende vildt og anderledes, at det hører til blandt de sjældne film, der kan nydes udelukkende for deres visuelle gennemslagskraft og æstetiske særegenhed. Forbindelsen mellem film og publikum opstår altså et helt andet sted end i handlingen. Hvordan kan det andet end føles som noget helt særligt?

"Loving Vincent"

Animation, amerikansk/britisk/polsk, 94 minutter, tilladt over 11 år.

Animation: Unik krimigåde om Vincent van Gogh

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce