Samtidig med at de store overskrifter tages i brug, når Tour de France rammes af endnu en dopingskandale, vælter unge berusede rundt på organiserede drukrejser. Der er brug for en værdidebat
Igen i år stjæler Tour de France alle overskrifter i tre uger og, fristes man til at sige, igen pga. den forbandende doping.

Evigt naivt - unge Brian Mikkelsen var som den eneste af os rystet, da vi fik det at vide, vi godt vidste i forvejen, nemlig at Bjarne Riis havde brugt doping.

Ørnens vinger knækkede, og rollemodellen døde af en overdosis epo. Nu er kyllingens vinger også knækket i et spind af løgne, og ministeren udtrykker igen sin dybe bekymring og vil have dopingsyndere i fængsel.

Vi forlanger at se umenneskelige store præstationer af sportsudøverne, samtidig med at de skal være rene rollemodeller.

Men er der ikke tale om proportionsforvrængning, når medierne og "dopingministeren" bruger så megen plads og tid på den utopiske drøm om en ren tour og på at bekæmpe doping?

Indse dog, at den tour er nødt til at være mindre strabadserende, altså kortere både i tid og distance, før man for alvor kan komme dopingproblemet til livs.

Det bedste våben var at droppe mediedækningen af løbet. Der er stadig for meget at vinde ved at snyde, sådan som løbet er indrettet nu. Sporten afspejler blot det omgivende samfund. Jo mere prestige og mammon, der er på spil, jo større er risikoen for, at der er nogle, der snyder for at vinde.

Jørgen Leth blev vejet og fundet for tungt belastet til at kommentere løbet, fordi han har skrevet en selvbiografi, der har forarget sarte sjæle.

Vi forlanger altså uskyld, puritanisme og et rent cykelløb på afholdenhed, mælk og rugbrød, men samtidig lever vi med en så liberal alkoholkultur, at vi accepterer, at unge tager på organiserede ferier med det ene formål at ligge i sprit. Vi accepterer, at unge under 18 år har brug for at indtage alkohol for at møde hinanden i diskotekets mørke.

En 17-årig mistede helt meningsløst sit liv på en drukferie, angiveligt fordi han havde indtaget alt for meget alkohol og derefter blev kvalt i sit eget bræk. Og det var blot en parentes i TV-Avisen under touren, at der er flere voldtægter om sommeren pga. let påklædning og alkoholindtag.

Sundhedsministeren cykler på bedste rollemodel-vis, til Paris, respekt for det, men hvor er han i forhold til de kommercielt organiserede drukferier sydpå for alt for unge mennesker?

Det er dybt forkasteligt, at guiderne på de unges drukferier provisionaflønnes.

Jo mere sprut, de unge gæster hælder i sig, jo mere tjener de unge guider, der i øvrigt også opfordres til at drikke igennem.

Sydpå er det blandt lokalbefolkningen almindeligvis anset for pinligt at vise sig frem offentligt i en brandert. Vin eller øl drikker man til mad, man ser ikke de meget fulde i gadebilledet, og derfor opfattes fulde udlændinge så åbenlyst frastødende.

Der ER noget grundlæggende forkert med danskernes alkoholkultur, når man lader unge foretage den slags vanvittige rejser.

Det er et fåtal af danske unge, der kunne finde på at lade sig bloddope, bruge epo eller andet skidt. Men der er et stort flertal af børn, der lader sig inspirere af de voksnes alkoholvaner. Og der er alt for mange børn, som oplever dagligt at se forældrene dope sig med øl og spiritus for at klare dagen.

Der er mange rollemodeller hjemme i sofaerne, der ser sport på tv og drikker øl samtidig og måske siger nej til børn, der plager om at få far med ud at lege.

På sportsarenaer, i haller og i omklædningsrum drikkes der øl med stor selvfølgelighed.

De første branderter, vi i min barndom/ungdom bar hjem, var fra halballer arrangeret af sportsklubber, hvor unge ned til 12-13 år uden voksenstyring, væltede sårbart fulde rundt og med største selvfølgelighed kunne købe øl og spiritus i baren.

Der er blevet grundlagt rigtigt mange alkoholproblemer og i bedste fald blot lidt for tørstige alkoholvaner i den alt for unge debutalder.

Børn skader deres ikke færdigudviklede hjerner med druk, de oplever usunde forhold, hvor de "er i live når de er stive", og kun kan "være sig selv" når de har fået et par genstande inden bords.

Især de helt unge med dårligt selvværd lever livet farligt med alkohol. De drikker for meget for at være noget og for at stive usikkerheden af, og alt for mange af dem ender med uønsket sex, ulykker, slagsmål og færdselsuheld af samme grund.

I Danmark lærer vi i mange miljøer, at man er sej og får misforstået anerkendelse, når man kan drikke. I mange fællesskaber, i familier, blandt venner, klassekammerater eller kollegaer opfattes de, der takker nej til en genstand, stadig som kedelige, "hellige" eller svage (der er faldet af på den) og udenfor. Man er derimod frisk og med, når man kan drikke.

Og for mange går det aldrig over, der sidder minsandten folk i pensionsalderen, som stadig ikke vil stå tilbage for fællesskabet og derfor sutter øl, de ikke kan tåle, bare for at imponere hinanden og være nogen fandens karle.

DET ER da o.k. med en fredagsbajer eller at more sig til en fest, det er slet ikke dér, jeg vil hen.

Men den dér mentalitet med, at der skal øl eller vin på bordet ved enhver anledning, er et skråplan. Der bælles bajere i arbejdstøj, i sportstøj og før, man kører bil. Hvor er "alkoholkultur"-Brian Mikkelsens rollemodeltanke henne i den sammenhæng?

Hvorfor formår vi ikke at skabe andre værdier?

I stedet for at overlade det til sportsudøvere at være rollemodeller, burde rigtig mange voksne tage deres ansvar på sig for at være gode eksempler i forhold til at omgås alkohol. Ikke bare derhjemme, men også ude i hallerne og klubhusene.

Det er vores opgave som voksne ikke at applaudere, når de helt unge drikker sig fra sans og samling. For det er ikke sjovt.

Det er tværtimod dybt tragisk at drikke sig så fuld, at man intet kan huske næste dag.

Vi, der selv har været der, har et ansvar for ikke at sidde og køre med på hvor morsomt det var, dengang vi var så og så fulde.

Og som samfund må vi vel også spørge, om vi ikke kan passe bedre på de unge? Konfirmander fortæller stolte om deres branderter, som var det optagelsesprøven til jægerkorpset de havde bestået. Kan vi ikke hjælpe dem med at opstille sundere mål at stræbe efter end at drikke hjernen ud?

Selv om det åbenbart er et massivt problem, at alt for unge (børn) tilsyneladende helt legalt drikker alt for meget, og selv om der dagligt er den ene ulykkelige hændelse efter den anden pga. indtagelse af for megen alkohol, står debatten om omfanget af alkoholens skadelige virkninger langt fra mål med den hysteriske dopingdebat.

Mette Marie Hansen, Hesselagergårdsvej 16, Lundeborg, Hesselager.