Skolen: Kære årgang 2007


Skolen: Kære årgang 2007

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Jens Petersen, Annasholmsgade 54, Odense C - lærer(ex) og master i børne- og ungdomskultur
Billede
Kronik. 

I august 2007 startede endnu et nyt kuld elever i folkeskolerne, privatskolerne og friskolerne landet over. Medierne blev igen fyldt med historier om en ny generation, som var på vej ind i undervisningssektoren og om, hvilke udfordringer skolerne stod overfor.

Jeg kender årgang 2007 særligt godt. I ni år har jeg fulgt en folk skoleelever fra Odense, som inden længe forlader grundskolen og hopper ud i nye eventyr. Nogle skal i gymnasiet. Andre på handelsskole. Og andre igen på efterskole.

Men hvad med fremtiden? Hvordan ser den ud for årgang 2007?

En af mine største idoler inden for nogen, der ved noget om børn, hedder Flemming Mouritsen. Jeg var så heldig at blive undervist af ham for nogle år siden i forbindelse med noget uddannelse. Når Flemming Mouritsen fortalte om børn, var man aldrig i tvivl om hans store kærlighed og store forståelse for alt, hvad der havde med børn og unge at gøre. Et af mine yndlingscitater af Flemming Mouritsen lyder sådan: "Det er med børn ligesom med Hamlet. Bare omvendt. Han måtte agere "gal" for at overleve. Børn i dag spiller "normale" - af samme grund. "

Når Flemming Mouritsen fortalte om børn var det ofte med udgangspunkt i den kultur, som børn levede i. En kultur, som var godt og grundigt hjemsøgt af modsætningsfyldte forhold. Det gode mod det onde. Eller det onde mod det gode, alt efter hvilken side man holdt med. Dannelseskulturer vs. medieindustrien. Kvaliteten og kunsten overfor de fri markedskræfter. Ballet vs. Counter Strike. Finkulturen vs. populærkulturen.

Hvis man bevæger sig lidt væk fra kulturen og hopper over i skoleregi, findes der naturligvis stadigvæk en forskel på de forskellige fag i grundskolen. De boglige fag vs. de musiske fag. Eller, de vigtige fag vs. de knap så vigtige fag. De fag som får mest opmærksomhed og timer smidt efter sig, og dem som får knap så meget opmærksomhed og timer smidt efter sig.

Når årgang 2007 engang ude i fremtiden kigger tilbage på deres sidste skoledag i det herrens år 2017, vil de sikkert grine ad alt det, man skulle lære i skolen for aldrig at bruge det igen. Bare spørg Anne Skare Nielsen, fremtidsforsker ved Future Navigation. "I fremtiden vil det at læse, skrive, regne og tale fremmedsprog ikke være så vigtigt, som det er i dag."

For et år siden sagde jeg farvel til årgang 2007. Jeg skulle lave noget andet, tænkte jeg. "Farvel skole og farvel årgang 2007. " Jeg havde den store klump i halsen og fældede da også en enkelt tåre eller to, da dagen kom, hvor jeg skulle sige farvel.

Desværre fik jeg aldrig lov til at holde en tale for årgang 2007. En tale som alle skoler sikkert har tradition for, hvor en lærer eller skolelederen ridser lidt vigtigt op. Så derfor:

"Kære årgang 2007. Først tillykke med jeres veloverståede eksamener. Hvor har I klaret jer flot! Jeg har glædet mig meget til at skulle holde denne tale. Faktiske har jeg længe gået og samlet på små citater fra kloge mennesker, som har vist sig at vide en hel del om fremtiden.

En af dem hedder PH, Poul Henningsen: "Alt hvad folk med ubehag nægter at høre noget om, bliver afgørende for vores vilkår årtier efter."

Eller hvad med den her fra den franske krigsflyver og forfatter Antoine de Saint-Exupéry: "Hvad fremtiden angår, er din opgave ikke at forudse, men at gøre den mulig."

Jeg tror, der er mange i skoleregi, som vil klø sig i håret, hvis jeg sagde, at der i fremtiden ikke var brug for så meget sprog- og matematikundervisning. Det har vi jo robotterne til, eller også er det noget, maskinen kan ordne for os. "Jeg taler ikke tysk, men det gør min Iphone... "

Den sidste, jeg vil citere, er Astrid Lindgren. Hun kæmpede mange kampe igennem sit lange liv. Især for børn og unge. Hun sagde engang: "Jeg vil ikke skrive for voksne. Jeg vil skrive for en læserkreds, som kan skabe mirakler. Kun børn skaber mirakler, når de læser."

I må aldrig glemme at turde lave mirakler. I må huske, at det er okay at være gal og kaste sig ud i ting, hvor man kan være sårbar. Turde holde porten åben ind til jeres legesind anno 2007. For herfra er der ikke langt ind til jeres kreative og innovative jeg.

Ude i fremtiden er der sikkert også nogen, der vil mene, at noget er mere rigtigt end andet. Og sådan vil det sikkert altid være. Men jeg har en bøn til jer: Husk at det er jer, der tegner fremtiden. Så gør det, som skal gøres. Og gør det gerne der, hvor legen, kroppen, lysten og maskinen smelter sammen og går op i en højere enhed.

Skolen: Kære årgang 2007

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce