Kuk, kuk, hvor er I henne?


Kuk, kuk, hvor er I henne?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Om godt et år er der igen kommunalvalg, så det er nu, du skal lufte dine politiske ambitioner. De politiske partier vil tage imod dig med åbne arme.

Fremtidens Danmark bygges i denne tid op af idéer fra aktive politiske foreningsmedlemmer og nuværende kommunal- og byrådspolitikere, der i fællesskab allerede i år forsøger at tegne streger til valgoplægget i 2009.

I november 2009 er der nemlig kommunalvalg igen - allerede? mener nogle - ikke før? siger andre. Men det er nu, at du kan være med til at præge og blive hørt. Al brok, frustrationer, gode ideer og kreative løsninger kan nemlig allerede nu få frit løb, hvis du er medlem af et politisk parti. Bliv hørt og inspirer dit politiske bestyrelsesmedlem eller det parti, du er medlem af.

I mit parti på Nordfyn har vi netop haft et seminar om næste valgoplæg, hvor vi udarbejdede visioner for den næste valgperiode i grupper bestående af politiske foreningsmedlemmer og politikere.

Fem fokuspunkter var på dagsorden den aften, og der var stor interesse for at præge de forskellige fokuspunkter. Men den gruppe, jeg var tovholder på, var den mindste. Kun tre mennesker var interesserede i at lave en vision og strategi for dette fokuspunkt. Det var folkeskolen. 3 personer!

Overrasket? Det skal du ikke være. Vi havde et flot fremmøde af foreningsmedlemmer, der havde modstået fristelsen til kold hvidvin på terrassen i den skønne aftensol. Mange aktive foreningsmedlemmer, der gerne bød ind med inspiration for at udarbejde visionsoplæg - for de 4 andre fokuspunkter.

Men gennemsnitsalderen var tættere på 60 end 50 i forsamlingen. Det var igen Tordenskjolds soldater, der tog arbejdstøjet på; og tak for det.

Men Kuk Kuk, hvor er du? Dig, der er en del af min egen generation mellem 30 og 40 år? Hvad holder dig tilbage fra de politiske foreninger? For det her er jo ikke kun en udfordring for det parti, som jeg repræsenterer og heller ikke kun et problem på Nordfyn. Det her et landsproblem, som vi må tage seriøst. Vi mangler yngre medlemmer i vores politiske foreninger.

Vi mangler dig i hele valgperioden. Det er ikke kun op til valgene, hvor der skal laves valgoplæg og visioner. Det er heller ikke kun til ophængning af valgplakater. Lokalpolitikerne har også behov for sparring mellem valgene, hvor temaer drøftes eller vigtige beslutninger træffes, der for eksempel kan berøre enten skolebørn, erhvervslivet eller andre samfundsgrupper.

Hvis vi skal udvikle og forbedre kommunerne, skal lokalbefolkningerne på banen, fordi vores samfund vedrører os alle sammen. Det er ikke udelukkende en specifik aldersgruppe eller befolkningsdel, der skal præge det kommunalpolitiske billede. Heller ikke kun de byråds- og kommunalpolitikere, der tilfældigvis er valgt for den periode.

Dig mellem 30 og 40 år bliver nødt til at byde ind med inspiration i de politiske foreninger, hvis du vil have indflydelse i lokalsamfundet, og det vil du vel? Nye medlemmer i de politiske foreninger forventes ikke at være aktive som bestyrelsesmedlemmer fra dag 1 - men politikerne har brug for at høre din mening og ideer, så vi sammen kan udvikle nye ting.

Vi ved godt, at du har travlt med familien, karrieren, huset eller idrætten. Men det politiske foreningsarbejde kan sagtens være et supplement til ovenstående.

Et politisk netværk er helt uvurderligt i forhold til ens karriere, hvis den er lokalforankret, fordi man får en anderledes fortrolighed forbundet til mennesker, som man også har en anden fælles opgave med end kun den forretningsmæssige.

Flere lokale politiske partier har også fokus på familien, hvor ture eller arrangementer i lokalforeningen kan være tilrettelagt, så der både er plads til voksne og børn. Det er en god mulighed for familien at være fælles om og en oplagt mulighed for, at ægtefæller og børn sammen møder nye mennesker.

I dag er familierne meget spredt i deres omgang med andre; det politiske foreningsarbejde kan være en fælles oplevelse. Sidst men ikke mindst er det politiske foreningsarbejde en super isbryder, hvis du og din familie er tilflyttere til en kommune, for det giver lynhurtigt en stor bekendtskabskreds og nye venner.

Men det er ikke kun i foreningsarbejdet, at vi mangler dig mellem 30 og 40 år.

I dag er vi allerede en del lokalpolitikere, der blandt mange andre ting er optaget af både folkeskolerne og familiepolitik. Men vi savner nogle politiske kolleger, der lever midt i den fase, hvor de har behov for både folkeskoler og familiepolitik. Nogle politiske kolleger, der mærker på deres egen krop, hvad beslutningerne betyder og som har indsigt til at udvikle familiepolitikker, der fx understøtter den udearbejdende familie.

Det er super med erfarne og ældre kommunalpolitikere, der videregiver deres erfaringer og kender den politiske balancegang. Men der er hårdt brug for yngre kræfter, der har lysten til at blive byråds- og kommunalpolitiker og som kan varetage den næste generations politiske udfordringer.

At være lokalpolitiker betyder, at ens fritid går med det politiske arbejde i form af byråds- eller kommunalbestyrelsesmøder, gruppemøder og udvalgsmøder. Men det er ikke værre end, hvis man har en sport, som man dyrker ugentligt med kampe i weekenden. Fordelen er blot her, at det er sjældent, at jeres weekender fyldes med politiske aktiviteter.

De politiske møder ligger godt nok ofte, når du gerne vil være sammen med din familie om aftenen. Men du kan selv være med til at bestemme, hvor mange udvalg du har tid til at beskæftige dig med, så hvis du kun starter med et, kan det politiske liv sagtens forenes med et familieliv med mindre børn. Ligeledes har du mulighed for at læse de politiske dagsordener og referater, når børnene er lagt i seng.

Anderledes er det i valgkampen, der er ganske særlig og meget hektisk med møder, skrivning af læserbreve og snak med borgerne på gågaden, hvor både ens egne partifæller og de andre politiske partier er tilstede. Valgkampen er intens og det kan godt være, at du lige skal synke en klump, inden du antaster den første person, som du overhovedet ikke kender, for at fortælle om dig selv eller valgoplægget.

Men det giver et kick at prøve det, fordi du har noget på hjertet, og fordi du gerne vil være med til at gøre en forskel. Din stemme skal høres.

Det er ikke sikkert, at du vil have en lang lokalpolitisk karriere, og det er heller ikke sikkert, at du får stemmer nok til at komme i byrådet eller kommunalbestyrelsen. Men giv det en tanke - var det noget for dig?

Så Kuk Kuk, hvor er du og resten af vores generation, der har lyst til at være kandidater i de politiske partier? Brug sommerferien til at overveje, om du eller en i din omgangskreds eller et familiemedlem kunne være interesseret i at være kandidat til byrådet eller kommunalbestyrelsen. Vi har brug for nye yngre ildsjæle, der vil sætte et fingeraftryk på vores nye kommune.

Hvis du stadig ikke synes, at du ved nok om at være kandidat til byrådet eller kommunalbestyrelsen eller, hvad der ligger af arbejde i at være lokalpolitiker, så gå på Internettet og google det politiske parti, du har interesse i efterfulgt af kommunen, som du bor i, så får du en webadresse, hvor du kan finde en kontaktperson, der kan besvare de spørgsmål, du måtte have.

De politiske foreninger har oprigtig brug for din indsats. Held og lykke!

tessa gjødesen

Skovgyden 67, Otterup er lokalpolitiker for partiet Venstre på Nordfyn

Kuk, kuk, hvor er I henne?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce