Kendisser gør sig på alle niveauer

Foto: Tegning: Mikkel Damsgaard

Kendisser gør sig på alle niveauer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvorfor er kendte menneskers mening om alt muligt så interessant for os andre? Hvorfor glo på amatører, når man kan møde verdenskunstnere?

Jeg sidder en søndag formiddag og lytter til P4 i radioen og erfarer, at et program, hvor såkaldte kendte fynboer drøfter den forløbne uges begivenheder udgår, Det er et program, som jeg plejer at lytte til med et halvt øre, mens jeg er i gang med at læse min morgenavis.

Enkelte øjeblikke under de nævnte søndagsudsendelser har jeg stoppet min avislæsning, fordi jeg for at få udbytte af det, som hørte i radioen har været nødt til at samle min koncentration om et sted. Så har jeg ikke været i stand til fortsat at kunne multi -taske.

At nævnte program udgår i dag får mig til at reflektere over spørgsmålet: Hvorfor er kendte menneskers mening om alt muligt så interessant for alle os andre?

Gad vide om biskop Kresten Drejergaard ved lige så meget om fodbold som Richard Møller Nielsen? Har rådmand Jane Jegind større viden om børneopdragelse end et forældrepar, som har opdraget en stor børneflok? Eller er Anker Boye end mere kompetent ekspert i moderne kunst end Per Arnoldi?

Jeg får ud fra, at de fynske kendisser op til den søndag, hvor de er på, gør sig nogle tanker om, hvilke emner, der kan blive bragt på bane, eller måske får de fredag eller lørdag et hint om, hvilke emner der kan blive taget op, så kendisserne får en mulighed for at sætte sig ind i de pågældende emner.

Og hvad får vi såkaldte almindelige så ud af programmet? Måske et "Det var pokkers. Det havde jeg ikke troet, at han/ hun vidste noget om". I et andet tilfælde tænker vi måske "Nu forstår jeg, hvorfor de er blevet kendis, fordi de har en evne over gennemsnittet til at sno sig uden om et emne uden at afsløre, at de faktisk er ret så uvidende".

Programmer med at lade kendisser komme i radio og tv og udbrede deres holdninger om alt mellem himmel og jord går en del år tilbage.

Vi skal nok tilbage til tresserne, hvor lytterne lørdag efter lørdag lyttede til Spørg Bare, hvor Simon Spies, Erhard Jakobsen, Cleo og John Price forsøgte at overbevise lytterne om, at de havde forstand på alle mulige emner, selv om de hverken var uddannet, havde arbejdet inden for eller interesserede sig for dette felt.

Ret hurtigt blev programmet mere show end kloge svar. Lytterne glædede sig til Spies gnækkende stemme, Erhards iltre temperament, Cleos specielle latter og Prices krukkeri.

For mig mistede programmet så sin værdi, for skal oplysning virkelig være underholdende for at trække lyttere til, og skal folks tragedier og eksistentielle problemer fremstilles som underholdning?

En bekræftelse på at det underholdende har stor tiltrækningskraft fremkom i nogle udsendelse, som Gregers Dirkinck Holmfeld lavede i begyndelsen af firserne. I "Her er dit liv" var konceptet i starten, at det skiftevis var en kendis, hvis liv blev fremstillet, og så den efterfølgende uge en mere anonym person, der ikke var kendt i offentligheden, som var aftenens hovedperson.

Seertallet faldt i de uger, hvor de ukendte var på, og i de sidste udsendelser i serien, var det udelukkende kendisser, hvis livsforløb blev udstillet på skærmen. Skuespillere, sangere, politikere og sportsfolk, som fortæller om relationer til andre skuespillere, sangere, politikere og sportsfolk fængede bedre, end når det var en murer, tømrer eller husmor, der fortalte om sin relation til en anden murer, tømrer eller husmor

I de senere år har der på P3 kørt en udsendelse, der hedder Mads og Monopolet, hvor bl.a Suzanne Bjerrehuus og Søren Pind har været med i panelet.

Her kunne folk ringe ind og høre, hvordan kendisserne forholdt sig til problematikker omkring kærester, arbejdsgivere, venner eller som forældre til teenagere.

Flere i panelet kunne måske byde ind med deres livserfaring, men det var måske mere relevant at opsøge folk som havde en uddannelse i, hvordan man forholder sig i relationer til sine medmennesker, frem for kendisser, som helst skal give et morsomt svar på problematikker, som er vigtige for dem, der ringer eller mailer til radioen.

Hos en uddannet psykolog eller psykoterapeut får den hjælpsøgende udviklet en række værktøjer, som gør, at vedkommende kan forholde sig mere kvalificeret i kommende problemsituationer.

I panelet forholder man sig kun til den aktuelle situation, og spørgeren opnår ud fra det givne svar ikke bedre kompetencer til at klare kommende problemsituationer, som jo opstår hele livet

Da Danmark kun havde en tv- kanal, kunne Danmarks-, Europa- og Verdensmesterskaber i forskellige former for dans trække store seertal, men nu kan sådanne udsendelser ikke i seertal hamle op med udsendelsen " Vild med Dans", hvor TV 2 til efteråret har sikret sig deltagelse af navne som Oliver Bjerrehuus. Kenneth Carlsen, Joachim B. Olsen, Hans Pilgaard samt ikke mindst statsministerfruen Anne-Mette Rasmussen.

Kendisser gør sig på alle niveauer. Både på de niveauer, hvor de har unikke evner over gennemsnittet, men også på de områder, hvor det mere drejer sig om at skabe underholdning, som trækker store seer og lyttertal.

Jeg har i denne kronik forsøgt at give et bud på, hvorfor der tilsyneladende er et behov for konstant at spejle sig i kendisser. Hvor kendisserne har deres unikke evner, er det for at få opfyldt kravet om konstant at opleve kvalitet.

Folk går kun til arrangementer, hvor der er absolutte topnavne af både dansk og udenlandsk herkomst. Hvorfor glo på amatører, når man kan møde verdenskunstnere? I udsendelserne omkring X- faktor skreg vi alle af grin over de fjolser, der troede, at de havde talent, men som allerede blev sorteret fra i den første udsendelse.

Måske er det et forfængeligt håb om, at vi ved at være tæt på disse ikoner inden for diverse kunstarter, politik og underholdning kan lure dem kunsten af, tilsætte vores egen unikke egenart og selv en dag blive en feteret person inden for det felt, hvor vi håber at kunne promovere os.

Måske er der også et behov for at se disse kendisser dumme sig inde for de felter, hvor de just ikke har unikke evner og blive bestyrket i, at kendisser ligesom vi andre ikke er verdensmestre inde for alle områder.

Måske er der reelt et behov for konstant at blive underholdt, når vi i hverdagen står over for komplekse valg og situationer, som er svære at håndtere, og hvor vi i perioder er sygemeldt med stress og depressioner

For verden fremtræder stadig mere kompleks, og der skal opbygges en stærk identitet for at komme helskindet gennem livet. Så derfor er der et konstant behov for at spejle sig i kendisser, både inde for de felter, hvor disse viser deres specifikke evner, men også inden for de felter, hvor kendisserne dummer sig ligesom vi andre.

Og som et meta- paradigme over det hele har vi et behov for at blive underholdt, så vi kan slappe af og glemme, at vi helst skal være perfekte og effektive både inden for familieliv og arbejdsliv.

Kendisser gør sig på alle niveauer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce