Katten - en fristende kvinde


Katten - en fristende kvinde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dyremishandling sker hver dag. Måske fordi f.eks. katten i dag associeres med baggårde, bordeller og seksuelt aggressive kvinder. Men der var engang...

I den moderne verden priser vi ofte os for at være langt mere civiliserede end vore forfædre. Med vores smarte teknologi og demokrati mener vi at kunne føle os hævet over fortidens barbarer.

Men når det kommer til dyrevelfærd, er vi alt andet end civiliserede. På www.dyrenes-beskyttelse.dk kan man læse om mange af de forfærdelige sager om dyremishandling, som har været fremme i medierne. Alene i år er en so blevet slemt tilredt under transport og to hunde er blevet mishandlet, hvoraf den ene blev bundet til et træ og efterladt og den anden banket ihjel af sin ejer.

Også katte er blevet tortureret - en fik skåret begge ører af, en anden fik tapet kanonslag fast på sin krop, et kanonslag som dog heldigvis ikke blev antændt. Og så tror jeg aldrig, vi glemmer sidste års bestialske eksempler på mishandling af heste på Langeland.

Det er forfærdeligt at se, hvor lidt værdi dyrs liv har i nogle menneskers øjne, og skræmmende at det kan være så nemt for dem at begå disse frygtelige forbrydelser. Og så er det uhyggeligt at tænke på, at mange seriemordere og psykopater starter deres karrierer med at lemlæste dyr.

Den ringe agt for dyrs ve og vel afspejles også i de alt for milde straffe der tildeles dyremishandlere. Netop på dette punkt kunne vi måske lære noget af ældre kulturer, så som oldtidens Egypten.

Katten, et dyr som man enten hader eller elsker, fungerer udemærket som eksempel på forskellene mellem vores såkaldt moderne verden og fortidens kulturer.

Dette dyr er gennem historien gået fra at være agtet som et positivt magisk væsen til at være forhadt som Djævelens og heksenes følgesvend. Vi har vel alle mødt en skør og aggessiv kat hist og her, men jeg tror kattens dårlige ry skyldes dyrets symbolik, dets historie og mytologi, snarere end det virkelige dyrs opførsel eller karakter.

I 2004 blev skeletterne af et menneske og en kat fundet, liggende tæt i en grav på Cypern. Skeletterne blev dateret til at være mindst 9.500 år gamle, hvilket betyder at forholdet mellem mennesker og katte har varet længere end hidtil antaget. Katten blev agtet af mange af oldtidens kulturer, både på grund af dens kælne natur og dens evne til at fange og dræbe skadedyr, såsom slanger, rotter og mus, samt dens evne til at se i mørket.

I oldtidens Egypten anså man katten som værende både et kultdyr og et familiemedlem. Når en kat døde, sørgede hele huset og familien barberede deres øjenbryn af.

En romersk udsending i Egypten slog ved et uheld en kat ihjel og blev derefter lynchet, til trods for at romerne og egypterne på det tidspunkt var i gang med fredsforhandlinger. Katten blev enddog guddommeliggjort af egypterne: den mystiske katte-gudinde Bast, gudinde for beskyttelse, frugtbarhed, sex, kærlighed og hjemmet, var associeret med huskatten, som blev anset som beskytter af markerne og hjemmet pga. dens evne til at holde bestanden af skadedyr nede.

I egyptisk kunst ledsages Bast ofte af killinger, som fungerer som symboler på gudindens frugtbarhed. I gudindens tempel i Bubastis blev der hvert år afholdt en frugtbarhedsfestival til ære for Bast.

I templet levede katte luksuriøst som legemliggørelser af gudinden. De blev passet og plejet hele livet, og når de døde, blev de mumificeret og brugt som offergaver til gudinden. Efter sigende er der fundet over 300.000 kattemumier i Bubastis. På grund af svære beskadigelser på hovede og hals, formodes nogle af disse katte at være blevet slået ihjel med vilje, enten for at holde bestanden nede eller for at kunne bringe ofre til Bast. Udover Bubastis er der fundet katte-gravkamre i Giza, Abydos og Dendereh. I disse gravkamre blev katte-mumierne begravet (nogle endda i katte-formede kister) sammen med godbider (rotter og mus), samt skåle fyldt med mælk.

Men ikke kun oldtidens egyptere er kendt for at behandle deres katte med respekt. Katten optræder også i islamiske fortællinger. Eftersigende var den mytiske kat Muezza (ifølge legenden historiens første kat med ni liv) Profeten Muhammeds favorit-kat.

Historien lyder at Muhammed en dag, på vej til bøn, fandt Muezza sovende på et af ærmerne på hans klædedragt. For ikke at forstyrre kattens søvn valgte Muhammed i stedet at klippe ærmet af. Ifølge islam er mishandling af dyr en stor synd, hvilket en anden islamisk myte bevidner: det fortælles at en kvinde engang blev sendt til Helvede for at have bundet en kat og nægtet den både mad og friheden til at jage skadedyr.

Også i kristendommen finder man myter, der portrætterer katten som et agtværdigt dyr. Det siges, at da Jomfru Maria fødte Jesus i stalden, fødte en stribet hunkat også sine killinger.

Maria bad dyrene i stalden om at hjælpe hende med at berolige barnet, som ikke kunne falde til ro. En killing kravlede ned i krybben til Jesus og puttede sig tæt ind til ham. Killingen spandt, til Jesus var faldet i søvn.

Som tak velsignede Maria den stribede kat og placerede bogstavet "M" (for "Moder" eller "Madonna") på kattens pande. Til minde om killingens gode gerning bærer alle stribede katte nu dette karakteristiske mærke i panden.

I Japan agtes katten blandt andet i form af lykke-katten Maneki Neko, en katte-figur som symboliserer lykke og held. Maneki Neko findes ofte placeret i asiatiske butikker og restauranter, da den menes at tiltrække både kunder og penge.

Den flot dekorerede figur rækker en pote i vejret - er det venstre pote er det for at tiltrække kunder, højre pote for at tiltrække penge. Nogle Maneki Neko har dog begge poter i vejret.

Med disse noble fortællinger in mente er det forstyrrende at tænke på, hvilke grusomheder katten blev udsat for i middelalderens Europa. Under hekse-hysteriet blev der drevet klapjagt på både heksen og hendes formodede familiære følgesvend) - katten.

Ved festlige lejligheder blev katte sommetider brændt levende eller kastet ud fra høje bygninger. Med nutidens øjne virker det yderst ironisk, at man i middelalderen valgte at dæmonisere og dræbe katten, et dyr som er kendt for sine færdigheder som jager af skadedyr, og at Europa derefter blev overrendt af pest-bærende rotter. Men dengang må det have forekommet logisk at skille sig af med både heks og følgesvend.

Hvorfor katten blev associeret med hekse, er der mange teorier om. Ifølge legenden forvandlede Hekate, den græske gudinde for den vilde natur, fødsel og dødsriget, sig engang til en kat for at undslippe en gigant.

Hekate blev derefter associeret med katten, og da hun også blev anset som heksenes skytshelgen, blev katten naturligvis ad den vej kædet sammen med heksekunsten.

Kættere og hekse mentes at tilbede djævelen, i form af en kat. Især den sorte kat blev anset for dæmonisk. Hekse mentes at være seksuelt promiskuiøse og på grund af sin frugtbarhed blev katten dermed et nemt offer som symbol for den listige, onde fristerinde. I løbetid parrer hunkatten sig gerne med adskillige partnere, for bedst at sikre artens overlevelse, og killinger fra samme kuld kan sagtens have forskellige fædre.

Denne seksuelt frigjorte adfærd har selvfølgelig virket chokerende på de meget fromme kristne i middelalderen. Katten blev ofte beskrevet enten som Satan, jagende musen (menneskets sjæl), eller også blev den anset som den fristende kvinde i forklædning, hvor manden så blev til den stakkels forsvarsløse mus.

Desværre synes det at være middelalderens okkulte fortolkning af katten der holder ved i stedet for egypternes agtelse. I stedet for at have til huse i smukke templer, associeres katten nu med baggårde, bordeller (på engelsk "cat-house") og seksuelt aggressive kvinder. Vi er selvfølgelig mange der synes at katten er et vidunderligt dyr, men mange af kattens kvaliteter, dens reserverede væremåde, dens selvstændighed, anses af nogle mennesker som dårlige. Nogle mener også at katten ikke er intelligent, fordi den ikke nødvendigvis gider at lave tricks og behage sine mennesker hele tiden. Men har man kat, lærer man at sætte pris på dyrets mystiske kvaliteter.Det er denne selvstændighed som gør katten til så underholdende og afholdt et dyr, at den amerikanske forfatterinde Marge Piercy valgte at centrere sin selvbiografi "Sleeping with Cats" om både sit forfatterskab, og de mange katte hun i sit liv har taget til sig. Og kommer man forbi Key West i Florida bør man som katte-entusiast besøge Ernest Hemingways hus, hvor mere end 60 efterkommere af forfatterens egne elskede katte lever i sus og dus.

Vi kan alle, hvadenten vi er religiøse, agnostikere eller ateister, tage ved lære af hvordan oldtiden agtede katte. Vi burde behandle alle dyr med respekt, især set i lyset af de senere års groteske eksempler på dyremishandling.

anne pedersen

Bjergegade 40, Odense, er specialestuderende på Amerikanske Studier ved SDU

Katten - en fristende kvinde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce