Den Røde Baron - helt eller skurk?


Den Røde Baron - helt eller skurk?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Var Den Røde Baron luftens unge ridder eller blot en blodtørstig, arrogant flyvende prøjser - hvad er kliché, og hvad er historisk realitet?

Den 21. april 1918 sluttede Første Verdenskrig for ritmester Manfred Albrecht Freiherr von Richthofen. Han blev skudt ned i sit rødmalede Fokker Dr.1 tredækker fly over Vaux sur Somme, Frankrig.

Om det var den canadiske pilot kaptajn A. Roy Brown eller mere sandsynligt en soldat fra The First Australian Imperial Force, der affyrede det dræbende kaliber 303 projektil, der trængte ind i hans lunge og hjerte nede fra og op i hans højre side, skal ikke diskuteres her. Jeg vil derimod kradse lidt i myten om Richthofen, og den heltekult der opstod, samt vise hvad han blev og bliver brugt til den dag i dag.

Franskmændene gav ham tilnavnet "le Diable Rouge" - Den Røde Djævel. Englænderne kaldte ham for Den Røde Baron eller den Røde Ridder! Richthofen besejrede 80 allierede fly.

Den Røde Baron dukker fra tid til anden op på film og i litteraturen. Senest har man i Tyskland produceret en ny film Der Rote Baron (2008), der fremstiller Richthofen som en tysk helt, et tema som ellers har været tabu for tysk film at beskæftige sig med specielt efter Anden Verdenskrig, hvor Tyskland ikke havde mange helte set med danske øjne.

Skuespilleren Matthias Schweighöfer, der spiller Richthofen i den nye film, udtalte i forbindelse med filmens premiere "...Vi har haft en skrækkelig fortid, men vi har også haft helte! Jeg syntes tyske helte har en plads i biografen igen!"

Spørgsmålet er bare om Richthofen virkelig var luftens unge ridder eller blot en blodtørstig arrogant flyvende prøjser? Et forhold er sikkert, man har brugt myten om den ridderlige Richthofen i propagandaøjemed under Første Verdenskrig, Anden Verdenskrig, under Den Kolde Krig og helt op til i dag.

Richthofen blev født d. 2. maj 1892 i Breslau, Slesien i det nuværende Polen, som søn af en 33-årig officer.

Richthofen blev i en alder af 11 år militærkadet. Efter udnævnelsen til løjtnant i 1911 fik han ansættelse som officer i Det Første Uhlan Regiment, der var en let kavalerienhed. Richthofens altovervejende interesse var at gå på jagt og at deltage i hestevæddeløb.

Det var Richthofens dræberinstinkt eller det at gå på jagt og at samle på trofæer, der senere blev hans skæbne. Det første trofæ han erobrede, var en lille andefjer, som han tog fra sit første nedlagte bytte. Denne andefjer hang på vægen i Richthofens ungdomsværelse hos forældrene i Schweidnitz.

Andefjeren skulle i løbet af Første Verdenskrig senere få selskab af dele fra de nedskudte fly, som Richthofen senere tog som trofæer samt 26 ordner og medaljer, hvor den preussiske Pour le Mérite var den af Richthofen og andre piloter mest efterstræbte.

Den første "heltegerning" Richthofen begik, da krigen brød ud i 1914, var at tage en præst som gidsel. Denne og andre begivenheder har Richthofen selv beskrevet i sin selvbiografi: Der Rote Kampfflieger (1917). Richthofen var ikke tilfreds med stillingen i kavaleriet og ansøgte om at blive forflyttet til en flyvende enhed. Ikke som pilot, det havde man folk til, men som observatør, hvilket behøvede en officer. Fra disse observationsfly fandt man også hurtigt ud af, at man kunne smide metalspyd og bomber ned over fjenden i skyttegravene.

I sin selvbiografi skriver Richthofen, at "vi syntes at det var vildt sjovt at smide bomber". Endvidere beskriver Richthofen, hvordan han leder efter russiske troppekvarterer for at beskyde dem med maskingeværer - dette betegner han som en speciel fornøjelse, idet han tilføjer: "... Sådanne halvvilde asiatiske folkestammer er mere bange end de veluddannede englændere. Det er specielt interessant at skyde på fjendtligt kavaleri, idet dette gør dem uhyrligt urolige...".

Her melder sig spørgsmålet om denne unge prøjsiske officer emotionelt og intellektuelt kunne se forskel på at nedlægge mennesker eller dyr? Richthofen beklagede sig endvidere over, at der manglede en russer i hans trofæsamling, idet et nationalitetsmærke fra et russisk fly ville tage sig malerisk ud på en væg.

Richthofen blev senere uddannet til jagerpilot og fik sit flycertifikat i tredje forsøg. Richthofen blev Første Verdenskrigs mest succesfulde jagerpilot med 80 bekræftede nedskydninger. D. 1. september 1916 nedskød Richthofen sin første englænder. Om dette skriver han "...min modstander som faldt med ære - på hans skønne grav satte jeg en sten til minde..." dette forhold og en episode, hvor Richthofen d. 3. september 1917 er fotograferet sammen med den engelske løjtnant Algernon Bird, blev af den tyske hærledelse og medier brugt til at heroisere Richthofen.

På billedet ser man de to piloter stå og smile efter en luftkamp. Richthofen smiler, fordi det er fly nr. 61 han har skudt ned og den engelske pilot smiler, fordi han overlevede.

Første Verdenskrig krævede ca. 10 millioner døde soldater og 20 millioner sårede. De fleste krigshandlinger foregik som en opslidende skyttegravskrig, hvor fronterne var håbløst fastlåste, og hvor unge soldater kæmpede og døde i mudrede og udbombede stillinger uden i grunden at vide, hvorfor de slog hinanden ihjel.

Kampen der foregik i luften, havde nyhedens interesse og fik en anderledes glorværdig fremstilling i datidens medier. Der blev set op til disse unge flyvere, både i bogstavelig og i overført betydning. Som oftest levede piloterne et intenst, men kort liv. Når de havde fri, festede de med vin kvinder og sang, bortset fra Richthofen som foretrak at gå på jagt!

Richthofen fik en forsmag på, hvad der ventede ham, da han blev såret i hovedet af et skud under en luftkamp. Da Richthofen igen optog jagten på fjendtlige fly, udtalte han, at "...pardon kender jeg ikke mere til...!" Med andre ord, det var ikke nok at skyde fjendens fly ned, piloten skulle også dø.

I det sidste stykke af Richthofes liv, var han meget besat af, at fjendens fly helst skulle brænde op. For hvert fly som Richthofen nedskød, lod han udfærdige et lille trofæ i form af en sølvpokal, hvor dato og flytype på det nedskudte fly blev indgraveret.

D. 22. april 1918 blev Richthofen begravet med fuld militær æresbevisning. Hans kiste blev båret af seks piloter med samme rang som han selv, og der blev affyret geværsalutter. Richthofens fly endte selv som souvenirs for de allierede.

Richthofen blev senere genbegravet hele tre gange. Først på en fransk soldaterkirkegård ved Fricourt, anden gang fik han under stort pomp og pragt en heltegenbegravelse i Berlin d. 20. november 1925. Rigspræsidenten Paul von Hindenburg (1847-1934) optrådte ved denne lejlighed som kejserlig generalfeltmarskal.

Hermann Göring (1893 - 1946), der overtog Richthofens flyverenhed efter dennes død, satte en stor pompøs gravsten ved graven. Da Göring blev chef for det tyske luftvåben i 1935 og senere udnævnt til Hitlers stedfortræder, skabte han en decideret heltekult omkring Richthofen, der bl. a. andet blev benyttet til at promovere og glorificere det nye luftvåben. I 1975 fik de jordiske rester af Richthofen det indtil videre sidste hvilested i en familiegrav på Südfriedhof i Wiesbaden.

Heltekulten om Richthofen lever stadig videre i det tyske luftvåben. På Richthofens 43. års dødsdag i 1961 gav den tyske forbundspræsident Heinrich Lübke den 71. jagereskadron navnet Jagdgeschwader 71 "Richthofen". Kommandanten her, var ingen ringere end major Erich Hartmann, Nazitysklands og verdens mest succesrige pilot med 352 nedskudte fly.

Gravstenen som nazisterne finansierede og lod opføre over Richthofen, da han var begravet i Berlin, står nu ved indgangen til Jagereskadron 71 i Wittmund Østfriesland. Det er ikke bare "helten", man har kunnet genbruge!

Om Richthofen var en helt eller ej, kommer an på øjne der ser det. Men et forhold er sikkert: Han kunne lide at jage og dræbe dyr og mennesker og jagte trofæer. Han var en sand dræbermaskine, et redskab som krigsførende nationer brugte og stadig bruger den dag i dag.

fritz ulrich

Rosenørnsvej 9, Odense M, er cand.mag. i historie og medievidenskab

Den Røde Baron - helt eller skurk?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce