Tryghed: Legaliser peberspray nu
Af: Formand for VU Nordfyn
Birgitte Søe

Det er ikke længe siden, at en pige fra Sønderborg forsvarede sig mod overgreb med en peberspray - og endte med at blive anklaget.

I de seneste dage har jeg sammen med mange andre unge, politisk aktive mennesker været ude at tale med landet skoleelever om blandt andet legalisering af peberspray.

Det undrer mig meget, at man stadig ikke har legaliseret det som et afvæbningsmiddel.

Man risikerer at få en bøde på 3000 kroner, hvis man har en peberspray på sig. Vi giver altså ikke borgerne en mulighed for at beskytte sig selv, hvor politiet ikke kan hjælpe til. Og det er umuligt for politiet at forhindre alle overgreb, der finder sted i Danmark.

Derfor skal vi give borgerne mulighed for at beskytte sig selv. I dag kan man rende rundt med en hårspray i tasken, hvis man føler sig utryg. Det er nemlig ikke ulovligt at bevæbne sig med sådan en.

Problemet og forskellen ligger i, at en peberspray ikke giver varige mén - det gør hårspray. Vi har altså her at gøre med et middel, der kan uskadeliggøre en gerningsmand, mens vi selv flygter. Det er bare ikke lovligt.

Et af argumenterne, jeg hørte i skolevalgsdebatterne rundt om i landet, var, at vi tog flere våben ud i nattelivet. Men for det første er peberspray ikke et voldsvåben. Det kan ikke sidestilles med en kniv eller en pistol, der, hvis den bliver brugt, kan gøre stor skade.

Og nej, man sender ikke flere våben ud i nattelivet eller på gaden ved at legalisere en peberspray. Man giver borgerne en tryghed og en mulighed for at forsvare sig selv på en måde, der heller ikke giver gerningsmanden varige mén.

Vi kriminaliserer den forkerte person. Vi kriminaliserer den almindelige borger, der gør et forsøg på forsvare sig selv. Vi kriminaliserer pigen, der undgår overfald ved at bruge sin peberspray til selvforsvar.

Det kan ikke passe, at vi i dagens Danmark stadig ikke har lov og ret til at forsvare os selv bedst muligt. Hvis trygheden skal tilbage til borgeren, skal vi have bedre mulighed for at passe på os selv - også i nattelivet.