Småt er smukt
Af: Inger Birkemose - lærer, Faaborg

I 1973 udgav den verdensberømte økonom E. F. Schumacher sin bog "Small is Beautiful", som også hed "et studie i økonomi som om mennesker betyder noget."

Schumacher var født i Tyskland, men havde studeret i Oxford. Lige inden Anden Verdenskrig flygtede han til England for at undgå nazisterne.  I England blev han interneret som fjendtlig fremmed under hele krigen, men hans helt usædvanlige evner blev anerkendt af den britiske regering, så han var i stand til at hjælpe regeringen med finansiel  og økonomisk planlægning.

Schumachers teorier har enormt mange tilhængere i den vestlige verden, tilhængere som kan se den kommende katastrofe, når alt går ud på øget vækst, øget forbrug, jo mere, jo bedre, større og større affaldsbjerge til vore efterkommere.

Vore politikere prædiker større vækst, det vil give flere arbejdspladser, det vil øge forbruget og resultere i endnu større vækst - sådan kan skruen køre uden ende - men uanset hvad politikere prædiker, så er der en naturlig grænse for vækst.

I mange år har det været ønsket med større og større enheder, skoler, hospitaler, svine- og kvægfarme, institutioner. Hvis man forsigtigt spørger, hvorfor skal det være så enormt stort, er svaret meget enkelt: "Det giver vækst, vækst, stordriftsfordele, flere arbejdspladser, større forbrug, så der skal produceres mere og mere og mere, til vi næsten bliver kvalt i  ting, vi ikke har brug for. Selv loppemarkederne bliver flere og flere og større og større - 20 procent bliver sikkert genbrugt - resten er ubrugelig overflod.

Vi ved alle, at  man trives bedst  i overskuelige rammer, hvor man ved, hvem der "står ved roret" og har ansvar og myndighed, i stedet for at ansvaret er delt ud til alt for mange, som ikke har føling med helheden, men enheden er blevet så gigantisk, så der skal flere og flere topchefer, undertopchefer og minsandten underunderrtopchefer til, som for længst har mistet følingen med den egentlige tanke.

En patient, som bliver indlagt på et af Region Syddanmarks hospitaler, som efter dagens målestok er lille, erkender snart, at "Small is Beautiful". Det meste af sygehuset er meget fint renoveret og noget er nybygget, og for patienten er der lyse, venlige lokaler og for mange  heldige, udsigt over Svendborgsund. Personalet har travlt men alligevel tid til at hellige sig patienten, for det er "deres" sygehus, som de er stolte af og vil bevare. Der er specialer og specialister, som også bliver hidkaldt fra OUH i Odense, men man kan godt forestille sig, at de nyder omgivelserne og atmosfæren i byen i Region Syddanmark (man må nok ikke nævne bynavnet).

Beliggenheden er fantastisk - gå-afstand til centrum, parkering i gå-afstand, busforbindelser til fynske destinationer.

Om føje år står der et gigantisk supersygehus udenfor Odense - og vist er det sandt, at her kan man samle de ypperste specialister fra hele Danmark, så patienter med specielle lidelser kan behandles bedst muligt.

Naturligvis må vi stole på, eller håbe, at politikerne og sygehusudvalget har tænkt på de mindste detailler i planlægningen, blot en bagatel som placering af afdelingskøkkener er også værd at kigge på. Vi må stole på og håbe, at de folkevalgte lever op til ordsproget: "Den Vorherre giver et embede, giver han også en forstand."

Men til det er bevist, er der stadig mange, der tror på, at "Small is Beautiful"  og vækst og storcentralisering ikke gør mennesket noget godt.

Schumachers bog "Small is Beautiful" blev genoptrykt i 1999 og har fået mange følgere over hele verden til igen at overveje værdien af det moderne livs konstante krav om vækst.