Ingen ung skal stemples som uegnet


Ingen ung skal stemples som uegnet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


MF, Socialdemokratiet Trine Bramsen
Nils Meilvang/Scanpix Denmark
Klumme. 

Alle unge kan blive til noget. Derfor er det en kæmpe fejl, hvis den blå regering lykkes med at sætte målsætningen for ungdomsuddannelser ned og dermed efterlade 10 procent af danske unge uden de forudsætninger, som fremtidens arbejdsmarked kræver. Det er både uklogt og uretfærdigt at hægte en så stor gruppe af unge af i en så tidlig alder. I stedet skal vi gå den anden vej. Vi skal stædigt insistere på, at alle unge har en værdi og noget at bidrage med.

I disse uger forhandles der på livet løs i Undervisningsministeriet. En reform af ungdomsuddannelsessystemet skal sikre bedre sammenhæng mellem tilbuddene. Det er et vigtigt og nødvendigt arbejde. Men midt i snakken om strukturer og ansvar, må vi ikke glemme, at det først og fremmest handler om at få alle unge med på uddannelsesvognen.

Undervisningsministeren mener, at vi skal nedsætte den nuværende målsætning om, at 95 procent af alle unge skal gennemføre en ungdomsuddannelse til 90 procent. Hun siger dermed, at 10 procent af de unge skal begynde deres arbejdsliv som ufaglærte.

Problemet er blot, at der bliver stadig færre ufaglærte job i Danmark. Og at lønningerne inden for disse typer af beskæftigelse presses. Alle undersøgelser viser, at uddannelse er hovedforklaringen på, om unge ender på samfundets solside eller skyggeside. Tallene taler deres tydelige sprog: 23.000 unge mellem 25 og 29 år har ikke haft job i mindst to år. Og udsigterne til, at de får det, er dårlige. Medmindre de tager en uddannelse.

Det er at svigte de unge, når målsætningen sættes ned. Og udfordringen forsvinder jo kun på papiret. I stedet er der brug for en meget tidligere indsats blandt de børn, der har det svært i skolen. Og der er brug for en ændring af måden, vi går til de unge på.

I dag kan unge erklæres for ikke-egnet til ungdomsuddannelse. Det betyder, at unge allerede som 13-14 årige får at vide, at de ikke passer ind.

Omkring 30 procent af eleverne i 8. klasse bliver lige nu erklæret ikke-uddannelsesparate. Det er et forkert signal at sende. Alle elever bør erklæres uddannelsesparate, for alle har et potentiale og noget at bidrage med - det handler om at finde ud af, hvad de er parate til.

Er man ikke parat til at gå direkte ind på en erhvervsskole eller i gymnasiet, er man parat til produktionsskolen eller et andet kvalifikationsstyrkende tilbud.

Det er vores pligt at sikre, at 100 procent. af alle unge kommer med fra start. Derfor skal ingen ung afskrives på forhånd. Hverken på papiret eller i virkelighedens verden.

 

 

Ingen ung skal stemples som uegnet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce