Grinets land
Af: Lærer, Faaborg Inger Birkemose

"Smilets land" er slet ikke møntet på Danmark, men på Kina, og er titlen på en operette af Franz Lehar fra 1929.

Og vi synes endda selv, at vi er smilets land, men i fjernsynets tidsalder passer det nok bedre at sige "Grinets land". 

I særdeles mange underholdningsprogrammer griner paneldeltagere og studievært uhæmmet. Programmer som "Kender du typen?"  drukner i grinende bemærkninger fra de ellers sympatiske deltagere. 

I udmærkede boligprogrammer er det også blevet skik at grine til de fleste bemærkninger, selv om det ret beset ikke er grinagtigt, men interessant. At programmer som "Rundt på gulvet" og "Klipfiskerne" er baseret på deltagere, der er villige til at grine ad alt, uanset om de synes, det er morsomt eller ej - det er nok o.k., for man kan jo bare lade være at se dem. 

Smil er så dejlige og gør glad både som smileren og som modtageren af et smil.  Der er en flosken "Smil til verden, og den smiler til dig!" , men det er så sandt, som det siges.  Man kan møde en person, der bestemt ikke ser venlig ud, men pludseligt åbnes ansigtet i et venligt smil, og man må glædes over den varme bølge, der opstår mellem to smil.  Selvfølgeligt ved vi godt, at hvis der er tale om kundebetjening i forretningslivet, så lærer de dygtige firmaer deres personale, at der skal smiles venligt til alle kunder - helt fint - sidegevinsten er, at så tager personalet vanen med i deres privatliv og værdsætter en positiv omgangstone. 

Latter er en herlig foreteelse, den kommer helt spontant, og det kan være en bagatel, der pludseligt får latteren til at bryde uimodståeligt frem. Andre må uvægerligt trække på smilebåndet, selv om de slet ikke ved, hvad der var så uimodståeligt morsomt. Men så er der grinet - der kan nemt være en snert af ondskabsfuldhed i det. Det er tit, der gøres nar, og den, der er offer for grinet, synes ikke selv, det er særligt morsomt. Ofte er det platte grovheder, der udløser grinene - det kan også være emner,som ikke er særligt morsomme, men for ikke at stå udenfor, så grines der højlydt. 

Og det kan der ikke ændres på - man kan højst undres lidt.