Er det så kompliceret, når rettigheder brydes?


Er det så kompliceret, når rettigheder brydes?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Radikale Venstre Anne Skau Styrishave
Billede
Klumme. 

Jeg er lige kommet hjem fra en rejse til Israel og det besatte Vestbredden, og det slår mig, hvor unuanceret og ukonkret den danske debat om Israel/Palæstina-konflikten er.

Det er fuldstændigt absurd at komme til et område, hvor man som udlænding har flere rettigheder end de mennesker, som er født der og har boet der hele livet. Det er absurd, at vi som gæster kan bevæge os frit rundt på Vestbredden, mens den palæstinensiske befolkning konstant chikaneres med checkpoints, når de skal rundt. 

Vi skulle selv gennem det største checkpoint mellem Vestbredden og Jerusalem. Her bruger palæstinensiske arbejdere hver dag flere timer på at komme igennem. Man gennes sammen som kvæg i metalbure overdækket af gitre og pigtråd. For os tog det næsten to timer at komme igennem. Da vi endelig er igennem netværket af tremmer og pigtråd og gennem metaldetektoren, skal vi vise ID. Den israelske soldat, som skal tjekke det, spiller Sims på sin telefon, og er fuldstændig ligeglad med sikkerhed og ID. Det er vanvittigt, og man må spørge, om det virkelig er et spørgsmål om sikkerhed eller bare rendyrket chikane?  

Hvor meget ved vi danskere så om konflikten? Når vi diskuterer det herhjemme ender det ofte i en snak om, hvor kompliceret konflikten er - det må være op til nogle andre at tage stilling og finde en løsning. 

Det er rigtigt, at der er utroligt mange elementer i konflikten. Alligevel er der nogle ting, som bør vægte over andet, og som står ret klare. Nogle ting er ikke relative. Først og fremmest: Israel stjæler land. Bosættelserne på Vestbredden er ulovlige ifølge international lov. Det er fakta, og det bør danskerne vide.  

Problemet er den manglende information og dækning af konflikten. Hvis medierne dækkede konflikten mere nuanceret end i dag, ville udgangspunktet for danskernes stillingtagen også være markant bedre.

Danskerne bør tage stilling på et oplyst grundlag. Det er essentielt, fordi danskerne bør tage stilling til det åbenlyse faktum, at israelerne stjæler land på Vestbredden.

Vi bør tage stilling til, at en hel befolkningsgruppe langsomt men sikkert mister flere og flere muligheder og rettigheder.

Vi bør tage stilling til de enorme begrænsninger af bevægelsesfriheden i de palæstinensiske områder.

At palæstinensiske børn og unge tilsyneladende sættes i fængsel uden rettergang.

At syge palæstinensere, herunder børn, ikke får lægehjælp.

Hvorfor er det svært at tage stilling til? Hvorfor er det kompliceret, at folkeretten og menneskerettighederne brydes?

 

Er det så kompliceret, når rettigheder brydes?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce