Debat: Omskæring er en krænkelse


Debat: Omskæring er en krænkelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Henriette Mølgaard Obitsø - byrådskandidat, Liberal Alliance Odense
Billede
Klumme. 

"Frihed", "kønsligestilling" og "tillid" er nogle blandt mange ord, der ifølge Danmarkskanonen beskriver de samfundsværdier, normer og traditioner, der hviler og bevæger sig i Danmark. Det er også værdier, vi er enige om, vi vil tage med os ind i fremtiden. Alligevel tillader den danske stat rituel omskæring af umyndige drengebørn og bryder dermed med de værdier, som vi bygger vores samfund på.

Det hverken ebber af frihed, kønsligestilling eller er tillidsvækkende. Tværtimod er det tankevækkende, at vi i et oplyst og demokratisk land forsat tillader at krænke individet, selvom at størstedelen af befolkningen faktisk mener, at det bør forbydes. Man frygter lidt, at det bunder i den lovgivende magts gidselstagen i deres egen politiske korrekthed og frygt for faldene popularitet. Dårlige undskyldninger er der nok af, og ofte handler det om, at man ønsker at beskytte den religiøse frihed, skønt det ikke er særlig frit at krænke nogen - heller ikke i religionens navn.

Omskæring er et permanent indgreb, der er foretaget uden individets samtykke. Dermed krænker vi ikke kun den enkeltes selvbestemmelse, men vi går også på kompromis friheden. Det er ikke frit - ej heller religiøs frihed - at skære i børn i religionens navn. Uanset om det er vel ment, kan vi ikke tillade irreversible rituelle indgreb på børn.

Modsat rituel omskæring af drenge er rituel omskæring af piger forbudt. Hvordan man synes, man kan tilgodese det ene køns rettigheder over det andet, forstår jeg ikke. Dét er om noget en problemstilling, man bør tage i ligestillingsdebatten. Siden hvornår er det blevet en legitim handling at forskelsbehandle nogen på baggrund af deres køn?

Vi er underlagt FN's børnekonvention, der jævnfør artikel 19 dikterer, at et land skal beskytte børn mod al mishandling. Fjernelse af et uerstatteligt, sundt væv anser jeg for at være et overgreb. Alle børn i Danmark - uanset deres køn - skal kunne stole på, at staten forbyder, at nogen krænker deres negative frihedsrettigheder. Det er et af de grundlæggende retsprincipper, som vores retssamfund er bygget op om, og som er grobund for den tillid, som vi har til hinanden og vores samfund.

Statens legitimerer rituel omskæring af drengebørn, hvilket er et godt eksempel på, at legalitet og legitimitet ikke altid går hånd i hånd. Landet skal bygges og formes ved lov, der er hensigtsmæssig efter landets sædvane. 87 procent af befolkningen er fortaler for et forbud. Derfor er det på tide, at man handler på det. Et forbud mod rituel omskæring af drenge ville være i overensstemmelse med de værdier, frihed, kønsligestilling og tillid, vi forsøger at viderebygge vores samfund på.

Siden hvornår er det blevet en legitim handling at forskelsbehandle nogen på baggrund af deres køn?

Debat: Omskæring er en krænkelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce