Skur til botten

1: Først streger du en masse savtakker op på et bræt - så ?

Skur til botten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kjeld Bjerre giver fif om, hvordan græsslåmaskinen får sit eget skur.

? Hallo Kjeld Bjerre - med stor fornøjelse læser jeg dine artikler i Bolig hver søndag, og da jeg læste om skabet til gasflasker, steg der lige en idé op i fantasien, og hvorfor ikke få Kjeld Bjerre til at løse opgaven?

I disse teknologiske tider må han være manden.

Jeg har nemlig investeret i en robotklipper til græsplænen - en Worx Landroid 800. Det medfører dels, at man får den til at klippe, dels at den bagefter kører tilbage i ladestationen. Og det gør den til et 12-tal - med pil opad!

Men man får jo ondt af den, fordi den står under åben himmel 24/7 - så opgaven kunne være at finde ud af, hvordan man laver en funktionel garage til maskinen - gerne med en selvlukkende port, for der skal også være lidt sjovt. Der er mange modeller på Youtube, men ingen tegninger.

Venlig hilsen Torben Østerbæk, Vadum

2: ? saver du hakkerne ud og bruger brættet som skabelon ?
2: ? saver du hakkerne ud og bruger brættet som skabelon ?

! Hej Torben Østerbæk - for nogle år siden havde vi også en robot-klipper. Dengang hørte græsplænen nemlig til mit domæne, og den fine havetraktor var gået i udu, så jeg fik den gode idé at teste en af de første modeller på markedet.

Men robotten holdt ikke i længden, fordi den ikke rigtigt kunne klare vores store og ganske kuperede græsmark af en plæne, og dels steg batteriet af efter et års tid - og da jeg havde fået købt et nyt, var der gået vand i elektronikken.

Slut med botten! I stedet satte jeg traktoren i stand.

Den var ikke så god til at starte, men den havde 2-cylindret V-motor, automatgear, nye knive og alt muligt. Men det var også i de dage, at Fruen tilbød at tage over som familiens faste græstrimmer, dog på den betingelse at vi skiftede traktoren ud med en splintrende ny og helt almindelig plæneklipper af den slags, som man skubber, men som til gengæld starter hver gang.

OG jeg skulle straks bygge en garage til maskineriet, fordi hun har en teori om, at så bliver den også ved med at kunne starte - og jeg må indrømme, at den teori indtil videre har holdt stik!

Og jeg skrev selvfølgelig en vældig historie om bygningsværket - lige her i avisen, så jeg burde vel bare kunne fiske artiklen frem af computerens gemmer og fyre den af én gang til - nu til ære for dig og i en lidt formindsket udgave, så den passer til din Worx?

Jeg mener: Genbrug er jo så moderne, og man har vel for pokker lov til at planke en artikel, som man selv har skrevet ...

Men så let skulle det ikke gå - teksten er nemlig pist væk, men jeg fandt billederne, og som du ser, er de rigtigt pæne.

Det lille skur består af 4 styks 3 x 3 trykimprægneret og en masse 100 x 15 mm høvlede brædder (også trykket - de heder vist stakit-brædder). Og så skal man bruge en hel æske 4 x 40-skruer med borespids og gerne rustfrie, fordi den grønne trykimprægnering skaber tæring.

Målene afhænger naturligvis af, hvad du vil opbevare i skuret. Hvis der skal holde en havetraktor, skal bredden være stor nok til, at du kan komme ud og ind uden at skulle kravle hen over maskineriet - nok omkring en meters penge. Hvis det er en skubbe-model, er det ikke nødvendigt.

Til gengæld skal du overveje højden, så man ikke slår hovedet - især fordi man let kunne fristes til at hænge lidt haveredskaber i den lille bygning. Og omvendt, hvis der vitterligt kun er tale om en garage til robotten - så kan du nøjes med et lille hundehus.

Mit lille hus er bygget meget simpelt, og der er nok dem, som synes, at det er lige lovligt primitivt: Jeg har gravet hjørnestolperne direkte i jorden - jeg har faktisk boret dem i med et jordbor, og de står stabilt og godt. Men de holder ikke i nogen evighed, fordi jordkontakt kan få hvad som helst til at rådne på få år - især hvis det er en jordtype, som holder godt på fugten. I sandjord går det bedre.

Men altså - din bygning vil holde i mange flere år, hvis du sætter en "stolpebærer" i hvert hul og støber den fast med beton, så selve stolpen kommer fri af jorden.

Det er faktisk hurtigt klaret med et (fx 100 mm) jordbor, og det behøver ikke at have motor, som det du ser på billedet. Siderne er lavet som jalousier - altså "klinkbygget", men med cirka 10 mm luft imellem brædderne, så regnen holdes ude, men vinden kan suse igennem.

De savtakkede lister kan naturligvis saves ud med håndsav, men det går unægteligt lidt lettere med en stiksav. Du skal bruge seks stykker, men kan nøjes med at strege en enkelt op og så bruge den som skabelon til resten.

Taget er en historie for sig selv, og jeg har lige tjekket, hvordan det ser ud efter fem år i sne, regn og sol, og jeg synes, at det fungerer ganske godt. Dog vil jeg foreslå, at du øger hældningen til op imod 45 grader.

Som du kan se, har jeg nemlig faset kanterne af, så de ligger lidt ind over hinanden - det giver et pænere resultat, men den skrå kant stjæler så at sige lidt af tagets hældning, så vandet lettere kan løbe baglæns ind igennem samlingerne - den svaghed eliminerer man ved at øge hældningen en smule.

Det bedste, som man kan sige om min tagløsning, er dog, at det ser ganske nysseligt ud, og at det er noget, som enhver kan finde ud af at lave - men brædder "på den forkerte led" vil aldrig få nogen lang levetid som tagdækning. Og 100 procent tæt er det heller ikke.

Personligt synes jeg, at det fungerer fint til formålet - jeg ser det ikke som et rigtigt hus, men mere som et læskur, hvor det ikke er en ulykke, hvis der kommer et enkelt dryp ind, hvis det blæser en halv pelikan fra en bestemt retning.

Hvis man gerne vil slippe lettest muligt om ved opgaven, er der et par ting, man skal være opmærksom på. For det første skal du helt ubetinget bruge skruer af den lidt dyrere slags, der har en regulær borespids - det vil sige, at der er slebet et lille hak ude i spidsen. Det betyder, at skruen nærmest flænser sig vej gennem brættet, og det har den herlige virkning, at træet ikke flækker - heller ikke, når du skruer tæt på endetræet, og det har du brug for.

Og så skal du seriøst overveje rækkefølgen. Det forekommer måske mest oplagt ført at rejse de fire hjørner og derefter montere klinkerne på siderne - men i praksis er det lettere at samle de to langsider på jorden og derefter rejse dem op og forbinde dem med brædderne i gavlen.

Årsagen er, at med en afkortersav (sådan en har du jo, og ellers er det på høje tid!) er det let at save brædderne til - vinkelret og i fuldstændigt ens længder, så også de færdige langsider bliver ens, i vinkel og alt det der. Derimod er der en rigtig god chance for, at hjørnestolperne vil stå skide skævt, hvis du starter med at rejse dem og først monterer brædderne bagefter.

Til aller-aller sidst vil jeg sige om muligheden for en automatisk port: Den springer vi lige over! Jeg kan godt se, at det ville være sjovt med lidt elektronisk finmekanik i miniudgave, men det er ikke lige min spidskompetence.

Bortset derfra, så falder det mig ind, at man nok kunne bygge noget smart automatik af Lego - der findes gud ved hvor mange sensorer til det, som hedder Lego Teknik, og de kan programmeres til at styre det mest utrolige.

For en del år siden fandt jeg vældig fornøjelse i at bryde mit hoved med den slags, men nu bliver jeg bare træt og får ondt i knoppen - der må yngre kræfter til: Hvis du, kære læser, har lyst til at udvikle en automatisk GDS-portåbner til Torben Østerbæks bot-garage, må du meget gerne få plads til at fortælle om det her i spalterne.

3: ? til yderligere 5 kopier - de skrues fast på hver sin stolpe. Og ?
3: ? til yderligere 5 kopier - de skrues fast på hver sin stolpe. Og ?
4: ? så monteres klinker på stolperne - den dovne hund bruger trykluft og klammer, men du kan også bruge skruer.
4: ? så monteres klinker på stolperne - den dovne hund bruger trykluft og klammer, men du kan også bruge skruer.
5: Så borer du 4 huller i jorden - det behøver ikke at være et motoriseret bor - og ?
5: Så borer du 4 huller i jorden - det behøver ikke at være et motoriseret bor - og ?
6: ? så rejser du væggene og monterer brædder i gavlen - så skal der ?
6: ? så rejser du væggene og monterer brædder i gavlen - så skal der ?
7: ? fyldes sand ned omkring stolperne, så de står stabilt, inden du ?
7: ? fyldes sand ned omkring stolperne, så de står stabilt, inden du ?
8: ? monterer små spær. ?Svøb? (lister) for hver 30 cm, vil øge tagets robusthed - men ?
8: ? monterer små spær. ?Svøb? (lister) for hver 30 cm, vil øge tagets robusthed - men ?
9: ? ganske nysseligt ser det under alle forhold ud. Og man kunne godt frygte ?
9: ? ganske nysseligt ser det under alle forhold ud. Og man kunne godt frygte ?
10: ? at han en dag køber en mejetærsker - bare for lirens skyld.
10: ? at han en dag køber en mejetærsker - bare for lirens skyld.

Skur til botten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce