? Hej Kjeld Bjerre - jeg henvender mig i håb om, at du kan hjælpe mig af med et evigt tilbagevendende problem, nemlig mos- og algedannelse på betonfliser.

Jeg har gang på gang vandet med jernvitriol uden at opnå andet end, at hvor der før var grønt, blev der nu sort. Efterfølgende har jeg forsøgt at fjerne dette med skuffejern, kost og skovl og senest med en skurebørste på kosteskaft. Da vi har en ret stor have med mange terrasser og flisegange, slider det hårdt på ryg- og armmuskler, og det er faldet mig ind, at det må kunne klares mekanisk eller elektrisk - jeg har en ide om en roterende stålbørste af form og størrelse som en malerulle, men udformet i stil med en buskrydder. 

Jeg har ikke kunnet finde noget i den stil, så jeg håber, du med dit "Ole-opfinder-gen" kan finde på noget, der kan afhjælpe mit problem, som sikkert også er mange andres. 

Venlig hilsenPoul Overgaard Pedersen, Støvring

! Hej Poul - jeg er bange for, at jeg ikke har nogen særligt brugbar ide, som uden videre lader sig praktisere. Men jeg kan forklare, hvordan og hvorfor dit sorte problem er opstået.

Jernvitriol er i tidens løb blevet brugt til mangt og meget - lovligt og ulovligt. Såvidt mig bekendt må det kun bruges imod mos i græsplænen - og det er jeg ikke engang sikker på, at man må mere.

Men det kan jo smutte ... og for en sikkerheds skyld har jeg lige ringet til havemanden Lars Lund: Jo, det må man godt - men man må ikke bruge jernvitriol imod snegle!

Generelt gælder for midler, som bruges til "bekæmpelse af levende organismer" - det være sig planter og småkravl - at de skal være godkendt til det aktuelle formål: Bare fordi et middel er godkendt til bekæmpelse af bladlus på roser, er det altså ikke givet, at du må bruge det imod lopper i jordbærrækkerne - eller til at fjerne alger fra fliserne.

Ethvert bekæmpelsesmiddel skal nemlig være positivt godkendt af Miljøstyrelsen til det specifikke formål - sådan er det. Og jeg kan ikke se nogen steder, at jernvitriol er godkendt til bekæmpelse af alger. 

Og hvad værre er, så mener jeg at huske, at der stod en advarsel på den sidste spand jernvitriol, som jeg har set: Jernvitriol giver sorte pletter på fliserne - først brune rustpletter, som siden bliver sorte. Så det er ikke overraskende, at dine fliser er blevet grimme - men hvad gør vi så ved det?

Jeg kan ikke garantere, at det vil løse alle problemer, men hvis jeg var dig, ville jeg først sørge for at fjerne al mos, græs og så videre - mekanisk - væk med det. Og derefter vander du fliserne med kaustisk soda opløst i vand - et par kopper i en spand vand. Gentag tre-fire gange med et par ugers mellemrum - eller hver gang det for alvor har regnet.

Kaustisk soda i en mild opløsning er ikke "giftigt" men "bare" basisk - du skal altså ikke få det i øjnene, for det svider, og fingrene bliver underligt bløde - ligesom hvis du murer med kalkmørtel eller sætter dem i blød i brun sæbe. 

Og du kan for øvrigt godt bruge brun sæbe som alternativ til kaustisk soda - det er også en rimeligt kraftig base, og det er just det, som vi er ude efter: Når overfladen af fliserne bliver basisk (ligesom beton, når det er nyt), vil alger, lav og den slags ikke være der - de kan bedst li' et surt miljø, så de forføjer sig, og dine fliser bliver i udgangspunktet lyse og rene at se til. Jeg tror heller ikke, at mosset gider at være der.

Jeg ved, at rigtigt mange læsere holder deres fliser rene på denne måde. Men hvad basen gør ved de brun-sorte pletter af jern - fra jernvitriolen - det ved jeg ikke. Jeg vil tro, at pletterne med tiden vil blegne og forsvinde af sig selv, men hvis du ikke vil vente på det, kunne du jo prøve med lidt oxalsyre - det plejer at være vidundermidlet, når man skal fjerne rustpletter, og det fås i de fleste byggemarkeder.

Venlig hilsen Kjeld Bjerre 

 

  • fyens.dk