Gør-det-selv-Kjeld: Når marmorgulvet bliver mat


Gør-det-selv-Kjeld: Når marmorgulvet bliver mat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

? Hej Kjeld Bjerre - vi har et flisegulv af marmor i vores badeværelse. Det er hvid marmor med mørke aftegninger - købt i Silvan engang i firserne. Det er efterhånden ikke så blankt mere, som det var, da det var nyt. Det skyldes, at der har været spildt eddikesyre på det, og jeg har derfor måttet slibe det for at få det ens over det hele. Jeg har slebet med vandslibepapir korn 400, og så blev det fint glat, men mat.

Så forsøgte jeg at smøre Faxe Stenpolish på. Ifølge opskriften i tre tynde lag med en times tørretid mellem hvert lag. Her ovenpå skulle jeg så bruge Faxe Stenpleje, og det smurte jeg så på med en klud dagen efter, men det opløste stenpolishen, så det rullede af i klumper. Nu har jeg vasket gulvet med almindelig vand med lidt brun sæbe. Så det dur åbenbart ikke med kemiske overflademidler!

Jeg forestiller mig en polering, så det bliver vedvarende blankt igen. Hvad skal jeg bruge? Har du en god opskrift på polering af marmorgulve?

Med venlig hilsen Erik Julsgaard

! Hej Erik - jeg har i grunden ikke så meget at tilføje, for du har tydeligvis forstået, hvad det går ud på: Det er selve slibningen af marmoren, som giver den holdbare og blanke overflade - og det samme gælder andre stentyper. Alle de futtelihut-produkter, som vi kan købe til sten, er allerhøjest en ekstra beskyttelse af overfladen - uanset hvad produktet hedder og påstår at kunne, så opnår man aldrig den der blankhed, som mange finder så attraktiv.

Ulykkeligvis er det jo sådan, at de fleste opfatter udtrykket "at polere", som sådan noget, man gør med voks eller skosværte: Man smører "noget" på, og så pudser og polerer man med en klud eller en børste, indtil overfladen skinner - og det virker da også udmærket på sko, træ og mange andre materialer. Og folk polerer jo eksempelvis også deres biler - og både!

Men lige netop når vi taler både, er det faktisk problematisk, når man bare siger "polering" - for det er nemlig to ting: I almindelighed menes, at man (efter afrensning) smører overfladen med voks (hvilket også er et vidt begreb, men pyt nu med det) - det lader man tørre ind, og så polerer man efter med en tør klud eller en poleremaskine med lammeuld. På den måde bliver overfladen fint skinnende - men ikke rigtig spejlblank.

Det opnår man ved at slibe båden  - med meget fint sandpapir. Først bruger man meget fint sandpapir - så endnu finere, ekstra fint, endnu mere ekstra fint og til sidst helt enormt fint sandpapir - sådan noget med korn 3-4-6.000. Og fidusen er, at allerede ved korn 1.500-2.000 er overfladen faktisk blank - altså ikke silkemat, som du har oplevet med korn 400 på dit gulv, men faktisk en helt blank overflade - den skinner sgu!

Og tilmed er der den fordel (frem for voks), at overfladen er blevet helt plan - alle de små ujævnheder, som opstår ved naturlig slidtage og nedbrydning, er slebet væk, så du står med en helt ret og spejlblank overflade. Det er stadig en god ide at slutte af med en gang voks, men det er ikke for at opnå yderligere glans - det er for at beskytte, så overfladen ikke igen bliver nedbrudt, men holder sig blank. En slibning er altså en polering, hvis bare man sliber fint nok - i bredeste almindelighed vil jeg sige, at op til korn 1.000 sliber man - derefter er der tale om polering.

Så jeg tør godt sige, at du er godt begyndt på dit marmorgulv - du har slebet overfladen mat med korn 400, og nu skal du så bare "slibe" videre med korn 600 og 800, hvorefter du "polerer" med 1.000, 1.200 og så videre - indtil du er tilfreds. 

Og her skal du huske, at det ikke kan betale sig at "springe over". Når du har slebet med korn 400, er gulvet jo fyldt med bitte små ridser svarende til korn 400 - dem fjerner du med korn 600 - og ridserne fra korn 600 fjerner man med korn 800 - og så videre. Hvis du prøver at springe direkte fra korn 400 til 1.000, vil du opdage, at du skal slibe enormt meget længere tid, end hvis du øger finheden trinvist.

Når du når korn 2.000 eller måske 3.000, er ridserne så enormt små, at det kræver mikroskop for at se dem, og jeg vil garantere dig, at du vil opleve overfalden som gnistrende blank. Og det holder evigt - eller lige indtil du hælder eddikesyre ud over det hele igen ...

En gang om året - eller noget i den stil - vil det være en god ide at behandle gulvet med en omgang bådvoks. Så perler vandet, og kalken sætter sig ikke så let fast i overfladen. Men hvor får man slibepapir i de ekstreme finheder, som vi taler om? Du kan simpelthen bruge vandslibepapir, som du allerede er begyndt på. Men det er et stort arbejde, når man skal over gulvet så mange gange - og man skal slibe godt til: Hver gang du går op i finhed, skal du slibe de forrige slibespor helt væk.

Hvis du har mod på det, kan du i stedet købe professionelt slibegrej til formålet, men det er dyrt - det er slibepads (rondeller), som passer til en poleremaskine (vinkelsliber, som kører langsomt) - de findes i et utal af finheder, og de består af diamantstøv, som er bundet i nogle små dupper af epoxy. Du kan finde den slags slibegrej på granidan.dk - men jeg synes måske, at det giver mere mening, hvis du satser på gammeldags slibepapir til sten - rondellerne er altid sorte og lavet af silicium. De holder ikke nær så længe som diamant, men til marmor burde det være rigeligt godt nok, for det er en ret blød stenart - og de sorte rondeller til sten koster ikke mere end helt almindelige til træ.

På hjemmesiden Carls.nu kan du for små penge finde et udvalg af den slags sliberondeller til sten - desværre slutter de ved korn 800, men så har de nogle andre og finere af et andet materiale, som rækker helt op til korn 4.000. De er beregnet til glasfiber, men jeg skulle mene, at de sagtens kan klare marmor. En poleremaskine i rimelig kvalitet fås til omkring 500 kroner i diverse bådbutikker.

Venlig hilsen Kjeld Bjerre

Gør-det-selv-Kjeld: Når marmorgulvet bliver mat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce