Gør-det-selv-Kjeld: Hvad kan dimsen mon bruges til?

I den ene ende har ?mejslen? en kløft som et koben, og ?

Gør-det-selv-Kjeld: Hvad kan dimsen mon bruges til?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

? Hej Kjeld Bjerre - hvad har denne flot smedede og kileformede mejsel mon været brugt til? Den har en kløft i den let bøjede flade ende og en firkant til at slå på i den anden ende.

På skaftet er den mærket "J.D. SCHMIDT & LOHMANN", og der er en hammer over kors med et andet stykke værktøj. Dette mærke er også præget på den anden side - kvalitets- eller patentmærke fra cirka 1920?

Jeg fandt dette link via Google: alte-beitel.de/schmidt_lohmann.html og har fundet ud af, at firmaet var meget kendt for kvaliteten af deres stemmejern og høvlejern. Jeg ved ikke, om dette spørgsmål hører til i din rubrik, men hvis nogen kender svaret eller kan finde det, må det være dig.

Med venlig hilsen Erik Jensen, Løkken

? i den anden ende er den tydeligvis til at slå på. Men hvad er den beregnet til?
? i den anden ende er den tydeligvis til at slå på. Men hvad er den beregnet til?

! Hej Erik Jensen - desværre må jeg skuffe dig, for jeg aner ikke, hvad dimsen helt konkret har været brugt til. Altså bortset fra det indlysende i, at kløften har noget at gøre med at trække søm ud - men i hvilke situationer? Hvilket fag benytter denne sømudtrækker - til lige nøjagtigt hvilken opgave er den smart?

Jeg har faktisk selv sådan en javert - jeg kan ganske vist ikke lige finde den, og jeg er også ret ligeglad, for jeg har nemlig aldrig fattet, hvad den skulle være god til. Som mejsel er den dårlig, og det ville da også spolere kløften. Og som sømudtrækker er den helt umulig - jeg mener, der er jo en årsag til, at et koben har den facon, som koben har - det er, fordi det kan løfte et søm ud af underlaget: Kløften griber om hovedet på sømmet, og den store U-formede "hæl" gør, at man herefter kan trække sømmet 8-10 centimeter op - og hvis sømmet er større end som så, lægger man en klods under og trækker det helt ud. Det er smart! 

Det mejselformede koben er derimod dumt - man kan allerhøjest løfte sømmet nogle få millimeter. Når jeg ikke bevidst har smidt mit eget eksemplar ud for længe siden, men bare "forlagt det", er det, fordi jeg trods alt har tænkt, at der nok er noget, som jeg overser: Der må sgu da være ét eller andet mystisk formål, som den er rigtig god til. 

Man smeder da ikke sådan et flot stykke værktøj og signerer det med et fint logo, hvis der ikke er noget at bruge det til, og jeg har stærkt på fornemmelsen, at vi inden længe får klar besked af en flink læser, som ved besked.

Vi venter i åndeløs spænding!

Venlig hilsen Kjeld Bjerre

Gør-det-selv-Kjeld: Hvad kan dimsen mon bruges til?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce