Gør-det-selv-Kjeld: Grim plet på gulvet

Rustplet på vinyl - fjernes med oxalsyre.

Gør-det-selv-Kjeld: Grim plet på gulvet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

? Hej Kjeld Bjerre - du har jo altid svaret og løsningerne på vores problemer, og derfor dette hjertesuk: Vi har Novilon (Tarket) på gulvet i et rum. Der har stået et bord, hvor der åbenbart er et eller andet (formentlig rust), som er trukket ned i Novilon'en. Vi har forsøgt at fjerne det med forskellige ting, men uden held, og det er derfor, du kommer ind i billedet, for hvem skal jeg ellers kunne få hjælp fra.  Har du et rigtig-rigtig godt råd?

Venlig hilsen Mimi Hansen, Nyborg

! Hej Mimi - det er godt, at du husker at fortælle, hvad pletten (sandsynligvis) består af. Så er chancen for at ramme plet (hø-hø) jo en del bedre. Der findes nemlig et udmærket og oldgammelt middel imod netop rust - både rustpletter, løbere, plamager og mere alvorlig rustdannelse på ting og sager af jern: Oxalsyre elsker rust og guffer det glad og gerne i sig til morgenmad. Og da oxalsyre på den anden side ikke er så synderligt aggressivt og ødelæggende over for mange andre materialer, er det skide smart til at fjerne pletter.

Oxalsyre er krystaller (ligner groft salt eller noget i den stil), som kan opløses i vand - en bøtte med nok til resten af livet koster en 50'er og kan købes i ethvert byggemarked med respekt for sig selv. Men du kan også købe det færdigblandet - på spray fra Trip Trap (beregnet til at fjerne pletter og ringe på egetræ) - eller som en pasta i bådbutikker. Bådfolket bruger det nemlig til at fjerne rustpletter på glasfiber, sejl eller rustfrit stål - som altså ikke altid er så rustfrit, at det gør noget, men det bliver så fint og blankt som nyt igen, hvis man lige smører den brune plet med lidt af det gelé-agtige stads. 

Det består af en skefuld oxalsyre opløst i vand og tilsat lidt tapetklister, så det bliver til en pasta - så putter man det i en pæn bøtte, kalder det Stain Remover og sælger bøtten for 150 kroner - og passer på, at man ikke får hikke af grin på vejen hen i banken ... 

Venlig hilsen Kjeld Bjerre

Gør-det-selv-Kjeld: Grim plet på gulvet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce