Gør-det-selv-Kjeld: De "skærer" sgu med vand

Lad os skære det ud i pap - eller granit, mursten, stål etc: Med vand og sand under højt tryk er der ingen grænser for, hvilke materialer og faconer man kan skære ud - hvis du kan tegne det, kan maskinen skære det!

Gør-det-selv-Kjeld: De "skærer" sgu med vand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kære K(j)eld Bjerre - jeg har gennem tiden set frem til dine gode artikler hver søndag og været spændt på, hvad den finurlige knag nu har fundet på af geni-streger og gode gerninger. Forleden søndag var der så noget om gamle formmursten. Du skrev :"På nettet tilbydes også brugte formsten fra nedbrydning - de er dyre, men hvad gør man, hvis man i en snæver vending står og mangler fem sten med en særlig profil til en renovering?"

Jamen, det skal jeg sige dig: Du får dem vandskåret - i enhver ønsket profil. Når du har lavet noget med dekorationer og udskæringer i forskellige materialer, har jeg ofte tænkt: "Hvorfor bruger han da ikke en vandskærer?"

En vandskærer, tænker du så - måske - en vandskærer? Men, ja - skru op for trykket på vandet, tilsæt en smule sand og slut maskineriet til en forgrow'et plotter (cnc-maskine) - så skærer du igennem alt - alt!

Og skulle du have lyst til at se sådan et djævelskab i funktion, er du til enhver tid velkommen til at kigge ud til mig i Støvring, hvor jeg har æ bette vandskæringsfirma. Her skærer vi både stort og småt og tykt og tyndt i alle pladeformer og materialer - blandt andet i stål, klinker, glas, messing, aluminium, træ og så videre.

For at illustrere mulighederne bad vi vor praktikant om at lave en prøve til dig - det gik i og for sig ganske godt, men han har det åbenbart ikke så godt med de stumme j'er, som det fremgår af den medsendte mursten ...

Du og alle andre er velkomne til at kigge forbi vores hjemmeside, hvor man kan se, hvad vi går og roder med - det kunne måske inspirere dig eller andre til at gennemføre ellers "håbløse" ideer, som pludselig er alt andet end håbløse, hvis man tænker muligheden for vandskæring ind i projektet. Og det er ikke nær så dyrt, som du tror!

Jeg opdager til min skræk, at jeg har glemt et "J" i dit navn - på murstenen - men det kan du få, når du besøger mig ...

Med venlig hilsen Finn J. Andersen

AB Vandskæring, Støvring

! Kære Finn - jeg har heldigvis det princip, at flinke folk med humor og gode hensigter kan få gratis reklame i rigelige mængder her i spalterne, hvis bare de gider at fortælle en god historie om det, som de går og laver. Især hvis det også er spændende. Det princip lever du op til!

Og nu skal det jo ikke være nogen hemmelighed, at jeg også har snakket med dig i telefonen, og derfor kan jeg supplere med lidt info om, hvad det der vandskæring går ud på:

Man tager en højtryksrenser, og på én eller anden mystisk måde sætter man lidt fint sand til vandet - og så sprøjter man ellers bare. Og hvis man eksempelvis sigter på en stor ost - lad os sige en Emmentaler på 50 kilo - så bliver den snittet over som ved et trylleslag: Vupti, så har vi to halve Emmentalere. Og det kan vi jo egentlig godt forstå - det lyder rimeligt, for der er jo knald på sådan en højtryksrenser - helt op til et par hundrede bar, hvis det er en prof.

Men du siger så - i ramme alvor - at du kan skære lige igennem en stålplade på 50 mm. Eller gravsten af granit - eller en mursten. Det lyder helt vildt, men det kan jo ikke være helt løgn, for jeg har selv murstenen med det meste af mit eget navn stående her på bordet - hvordan kan det lade sig gøre?

Det er fordi din højtryksrenser er lidt større end min - den er på 4.000 bar, og så bruger I noget temmelig hårdt sand: Strålen med vand og skæresand er mindre end én millimeter, og når I fyrer den af, knalder den lige ret igennem næsten hvad som helst. Den skal ikke starte ude i kanten, og der skal ikke først "bores for" - den kan starte inde midt i eksempelvis en 20 mm rustfri stålplade: Bum, så er der hul - og så følger vand/sand-strålen ellers bare den tegning, som man har lavet på sin computer - ligesom enhver anden printer, plotter og hvad har vi - og den gør det med en tiendedel millimeters nøjagtighed.

Det 1-tal, som man ser på billedet er således skåret ud af sådan en 20 mm rustfri klods, og bagefter er der skåret et stykke granit, som passer i hullet - hvis du kan tegne det på computeren, så kan maskinen skære det ud for dig!

Og nu er man jo nok tilbøjelig til at fremhæve, hvor hårde og tykke materialer vandskæreren kan arbejde i - fordi det er imponerende - men nok så væsentligt er det måske, at den kan skære i næsten alle typer materialer - linoleum, vinyl, tynde klinker og marmorfliser - så man kan lave flotte relieffer, logoer og "indlægsarbejde" i gulve, bordplader, vægge og facader.

Man kan med lidt god vilje lave dekorationer og "kunst" af den slags, som "ligner noget til en million" - og i grunden også er det - altså bortset fra, at hvis man lige kender én med en vandskærer, så er det så let som at klø i måsen. Og det, som faktisk imponerer mig mest, er den lille detalje, at man kan skære pap, læder, træ, møbelplade og mange andre porøse materialer - ganske præcist, og UDEN at de bliver våde. Bliver de ikke våde?

Nej, der er så meget knald i foretagendet, at vandet hamrer lige igennem og efterlader materialet tørt - det er sgu da fantastisk! Men det var de mursten, som vi kom fra - at man som det letteste i verden kan skære mursten ud i en hvilken som helst profil, som man har lyst til - men hvad koster det?

En vandskærer kører ikke så hurtigt, og derfor koster det faktisk lidt penge, men med et slag på tasken er prisen pr. udskåret mursten 35 kroner - dyrt? Hvis du skal bruge 1000 sten, er det jo en slags penge, men hvis teglværket skal lave en særproduktion af en given sten, bliver det nok heller ikke billigt - og hvis du kun skal bruge 10 sten til en særlig bue over en ny dør i en fin gammel bygning, er det jo fundet til pengene.

Jeg vil staks finde på ét eller andet sjovt, som jeg absolut skal have skåret ud på vandskærer - så jeg har en undskyldning for at kigge forbi Støvring ...

Venlig hilsen Kjeld Bjerre

Gør-det-selv-Kjeld: De "skærer" sgu med vand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce