Hej Kjeld Bjerre - tak for altid interessante og informative artikler.Senest har du haft noget omkring behandling af bordplader.Jeg kan blot bidrage med en bordplade af massivt egetræ fra Horn i Aulum. Jeg købte den for 19 år siden i det lokale byggemarked - meget billigere end at købe i køkkenforretning. Den er siden blevet oliebehandlet med olie fra Horn.Jeg tørrer et godt lag ud på bordpladen, når den ser ud til at trænge - cirka hver tredje måned eller i hvert fald hvert halve år. Herefter sliber jeg på langs af bordpladen i olien med fintkornet sandpapir. Det vil sige, at små ridser og andet bliver slebet væk - "slibeslam" lægger sig, og bordpladen forbliver ensartet. Efter slibning tørrer jeg "slibeslam" op med køkkenrulle, hvorefter bordpladen er klar til videre brug.Husk at smide papiret i brændeovnen og sandpapirer i en glaskrukke med låg - kan selvantænde. Og selvfølgelig skal vasken være underlimet, og vasken skal være med hul til vandhanen, hvorved bordpladen beskyttes mest muligt.Bordpladen ser nærmest ud som ny - også området omkring vasken.Thue Christensen, Nørre Aaby

Hej Thue - dejligt at høre, at der er nogle, som har forstået det: Et køkkenbord af træ skal IKKE have den store tur en sjælden gang imellem - den skal derimod holdes løbende og måske ikke ligefrem dagligt, men i hvert tilfælde ofte.Til gengæld er det ikke noget stort og indviklet nummer - man skal bare tørre den over med lidt sulfo, så overfladen bliver helt tør og fedtfri ...Hovsa - her bliver jeg nødt til at afbryde mig selv, for i det daglige må man endelig IKKE bruge sulfo eller andre udtørrende midler, fordi det "æder"" oliebehandlingen op alt for hurtigt. Men når man synes, at det er tid til at give bordet en lille tur, SÅ skal den lige affedtes - det er det, jeg mener!Og så fordeler man bare lidt olie på bordet og masserer den ned i overfladen, som du beskriver - eksempelvis med fint vandslibepapir eller ScotchBrite (skuresvamp med slibemiddel) - og så tørrer man "det hele" af igen og lader bordpladen hvile til næste dag. Det er så let - og det varer ikke engang så lang tid som at handle hos Fakta ...Rent teknisk er fidusen den, at man jo ikke tørrer "det hele" af igen, men efterlader en uendeligt fin og tynd film af frisk olie - ikke så meget, at man over tid opbygger et tykt eller blot synligt lag, men bare nok til at man holder den tynde og næsten usynlige film ved lige - og skulle der være begyndelsen til en revne eller et slidmærke, så er det forseglet igen.På den måde kan sådan et bord ikke bare holde sig fint i 19 år - eller 29 eller 59 - det kan vitterligt holde evigt, fordi man løbende pifter slidlaget op.Venlig hilsen Kjeld Bjerre

  • fyens.dk