Gør-det-selv: Italiensk - for viderekomne

1: Oscar har det ikke så godt - han siger underligt, og der løber vand ud af mekanikken. Men ...

Gør-det-selv: Italiensk - for viderekomne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Med Oscar i medgang og modgang - til døden os skiller ...

Jeg har en kaffemaskine, som hedder Oscar - og det er ikke nogen vits.

Det er en italiensk espressomaskine af mærket Simonelli, og den hedder virkelig Oscar - det står selv på den: Oscar.

Og det er ikke en hvilken som helst espressomaskine. Jeg har lige siddet og talt op i hukommelsen, hvor mange espressomaskiner jeg har haft fornøjelsen af, siden jeg som meget ung mand opdagede, hvad espresso går ud på.

Det begyndte i Portugal, hvor vi boede på stranden. Hver morgen tog vi kaffen og en lille skarp på havnens bar, men som regel var maskinen endnu ikke kampklar, når vi dukkede op.

Først skulle der fyres op under kedlen, og det foregik med gas - når dampen stod ud til alle sider, og manometeret var helt oppe i det røde felt, og maskinen hvæsede, rystede og viste alle øvrige tegn på at ville eksplodere om et øjeblik, så gjorde bar-fatter klar til det første bryg.

Han løsnede håndtaget med filteret i et snuptag og bankede kaffegrums ud i en spand - malede frisk kaffe, fyldte på filteret, pressede kaffen og smak håndtaget på plads igen - så skruede han på diverse haner og greb med begge hænder om det store håndtag til stemplet. Langsomt trak han det i bund, medens de sorte dråber flød ned i den lille kop - ikke meget mere end et snapseglas, værsågod.

Den sorte kaffe var dækket af et lag gyldent skum - mange år senere lærte jeg, at det gulbrune lag hedder crema og er helt afgørende for dybden og de fine nuancer i kaffens herlige smag.

2: ? en god espressomaskine er ikke helt billig, så man køber jo ikke bare en ny - nej, ?
2: ? en god espressomaskine er ikke helt billig, så man køber jo ikke bare en ny - nej, ?

Moderne tider

Siden opdagede jeg, at italienerne laver en lille og billig 12-kantet espressokande af aluminium - beregnet til at sætte direkte på komfuret, så man selv kan lave espresso - wow. Smart, men ingen crema, og det smager ad pommern til, fordi vandet bliver alt for varmt.

Så gik der nogle år med almindelig dansk slave-kaffe, men så fik jeg øje på en hamrende smart italiensk maskine med en hel masse knapper - den lignede en kaffeautomat i miniformat, og det eneste, der manglede, var et møntindkast: Sæt koppen under og tryk på knappen - så siger maskinen en hel masse lyde, og ud kommer en kop friskbrygget espresso - og hvis man køber den dyre model, kan den såmænd også lave cappuccino.

Det var herlige tider, men lykken varer som bekendt ikke evigt - den fænomenale italiener lavede faktisk rigtig god kaffe (hvis man fodrede den med de rigtige bønner), men det varede ikke ret længe, før den stod af og simpelthen nægtede at brygge noget som helst.

Jeg fik den faktisk byttet - til en endnu dyrere model - men den holdt heller ikke ret længe.

3: ? vi prøver lige, om vi kan lokalisere problemet - og sandelig ?
3: ? vi prøver lige, om vi kan lokalisere problemet - og sandelig ?

Lidt for smart

Til gengæld gav det mig en god undskyldning for at skille apparatet ad for at se, hvad der foregik indeni - hvor kom alle de underlige lyde fra?

Og det var lidt af en øjenåbner. Kassen viste sig nemlig at være sprængfyldt med teknik - ledninger, ventiler, slanger, rør, pumper, termostater og trykte kredsløb - bare den mekanisme, som sørger for at male bønnerne, fylde kaffen i filteret, presse den og bagefter tømme filteret, så maskinen er klar til næste bryg - det var et teknisk vidunder af Storm P'ske dimensioner.

Jeg var ganske benovet - raffineret italiensk teknik på højeste plan. Men samtidig gik det op for mig, at maskinen er så kompliceret, og der er så mange fejlmuligheder, at den aldrig vil blive driftsikker, medmindre man køber en meget-meget dyr model - ikke til 4-5, men til 20.000-30.000 kroner.

4: ? dernede til venstre er der en utæt pakning, hvor der kommer vand og damp ud - det ?
4: ? dernede til venstre er der en utæt pakning, hvor der kommer vand og damp ud - det ?

Francis

Så gik der igen nogle år med kedelig dansk kaffe. Indtil jeg fik øje på en "primitiv" lille espressomaskine, som til gengæld var designet og smart at se på.

Den hed Francis, og jeg fik fingre i en brugt, som jeg satte i stand, og den viste sig faktisk at være i såre fornuftig kvalitet - altså ikke bare smart, men også gedigen, selvom den var lidt simpel. Det var måske derfor, den faktisk virkede, selvom den var italiensk!

Men nu var jeg opslugt af den hellige ild, og jeg var ret vild med cappuccino - og den var ikke så god til det med damp, så jeg fandt en billig brugt KitchenAid med hele to separate kedler, som det hedder. Til gengæld var den stor, tung og tudegrim - og rasende dyr, men jeg fandt en brugt.

Men den havde ry for at være rigtig god, så igen skilte jeg den ad, skiftede lidt dele og samlede den igen. Den var rimeligt god til at skumme mælk og alt det der, men ikke halvt så god, som rygtet sagde - så jeg solgte den videre.

Nu var jeg nemlig blevet stædig - jeg ville have en espressomaskine, som for alvor dur. Jeg googlede på livet løs og forstod på eksperternes råd, at en rigtig espressomaskine nødvendigvis skal have en stor tryktank med varmt vand - OG den skal være indrettet som en varmeveksler - OG det er der kun én amatør-maskine, som lever op til: Oscar - fra Simonelli.

Den var dyr, men slet ikke så dyr som de fuldautomatiske - cirka 5000 kroner, hvis jeg husker rigtigt. Og den har dels vist sig at være stabil, dels kan den dælen dyt'me brygge kaffe - så englene synger.

5: ? klarer vi med en o-ring og lidt blå silikone. Men før Oscar sættes tilbage i aktiv tjeneste ?
5: ? klarer vi med en o-ring og lidt blå silikone. Men før Oscar sættes tilbage i aktiv tjeneste ?

Stor kedel

Oscar er temmelig gammeldags - uden elektronik og faktisk nogenlunde som det espresso-monster, jeg sad og beundrede hver morgen i Portugal: Fra en åben tank af plastic pumpes vandet ind i en stor kobber-kedel (1,2 liter, tror jeg nok) med et kraftigt varmelegeme - fra toppen af kedlen er der direkte forbindelse til damphanen. Se, det er en damphane, der vil noget.

I kedlen ligger en spiral af kobberrør - når du brygger, presses der frisk vand ind igennem spiralen og ud i bryghovedet. På sin vej igennem spiralen varmes vandet op til den helt rigtige temperatur.

Fidusen er, at når den store kedel er oppe i temperatur, rummer den så meget varme, at du kan brygge den ene kop kaffe efter den anden - kontinuerligt og uden at vente - og når du skummer mælk, sker det som lyn og torden, fordi der er uanede mængder af varme/damp til rådighed. Og der cirkulerer i øvrigt varmt vand igennem bryghovedet, så det altid er varmt.

Og hvorfor er alt dette her vigtigt?

Lad mig forklare, hvordan man laver en god kop espresso - eventuelt cappuccino: Bønnerne skal være af god kvalitet, de skal være ristet rigtigt (og for ganske nylig), og de skal være malet tilpas fint og for et øjeblik siden - filteret skal fyldes lige tilpas, og bønnerne skal "stampes" lige tilpas. Så skal der trykkes vand igennem ved den helt rigtige temperatur, det rigtige tryk og ved den rigtige hastighed - ud kommer sort kaffe med masser af gylden crema, og den skal smage som en sort nattehimmel med tusinder af stjerner på - noget i retning af mørk chokolade med masser af nuancer.

6: ? skal vi lige rense ?difuseren?, som sidder i bunden af bryghovedet - over filteret - og ?
6: ? skal vi lige rense ?difuseren?, som sidder i bunden af bryghovedet - over filteret - og ?

Forklaringen

Og det er lettere sagt end gjort. Der sælges nemlig masser af alt for mørke, fedtede og forbrændte bønner, som har ligget hele og halve år i posen - det giver kaffe med en rå, forbrændt og metallisk smag - bwadr - køb kun de bedste og mest friske bønner.

Temperaturen - det er ikke noget, der kan indstilles, så her må du stole på, at maskinen virker, som den skal. For varmt vand trækker for mange bitterstoffer ud af bønnerne. For koldt vand efterlader mange af de fine nuancer i grumset.

Godt råd: Sørg for at køre lidt varmt vand igennem bryghovedet, før du laver den første kop kaffe - ellers "æder" bryghovedet varmen fra vandet, og kaffen bliver flad og uden crema.

Trykket og bryggetiden er vigtig, og de to detaljer skal du selv "justere" - ikke på en knap, men ved en kombination af, hvor fint du maler bønnerne, og hvor hårdt du stamper dem i filteret. Pumpen pumper jo bare alt det, den har lært - hvis bønnerne er for grove og ikke stampet, opstår der ikke noget modtryk, og vandet tisser bare lige igennem - ingen crema.

Hvis bønnerne er for fint malet og stampet for hårdt, kan pumpen ikke mase vandet igennem, og kaffen kommer drypvis - det kan tage flere minutter, og resultatet er kanon-stærk og bitter kaffe uden crema.

7: ? den bliver med tiden sat helt til med kaffe-slam - det smager grimt og ?
7: ? den bliver med tiden sat helt til med kaffe-slam - det smager grimt og ?

Oscar på toppen igen

Du skal altså eksperimentere med, hvor fint kaffen skal males, hvor meget du skal fylde i filteret, og hvor hårdt det skal stampes. Når du rammer plet, vil maskinen være cirka 15-20 sekunder om at presse vandet igennem, og der vil ligge et tykt lag crema på toppen.

Min efterhånden halvgamle Oscar var steget af, og vi havde ikke brugt den i et halvt års tid - der tissede vand ud, og Fruen påstod, at den sagde underligt.

Så jeg har lige haft den skilt ad - og ganske rigtigt: Pakningen imellem tanken og varmelegemet var kaput. Det var en større omgang, men jeg erstattede pakningen med en stor O-ring og lidt af det blå silikone (den slags til bilens kølesystem) - nu kører den igen og laver den dejligste espresso. Og den skummer mælk til cappuccino - den siger sgu som en jet-jawer ...

Jeg har lige kastet et blik på Gul & Gratis - der er hundredvis af billige brugte maskiner til salg, så hvis du er fingernem, er det bare med at komme i gang. Godt råd: Hold dig til "analoge" maskiner uden smart elektronik - de kan repareres, og der er masser af reservedele på nettet.

8: ? hindrer vandet i at bliver fordelt rigtigt i filteret - rens det - og gå så ud og køb nogle ordentlige bønner, for fa?en ?
8: ? hindrer vandet i at bliver fordelt rigtigt i filteret - rens det - og gå så ud og køb nogle ordentlige bønner, for fa?en ?

Gør-det-selv: Italiensk - for viderekomne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce