Gør-det-selv: Endelig

Tegning: Gert Ejton

Gør-det-selv: Endelig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

? Hej Kjeld - endelig et menneske, som tør at være politisk ukorrekt og stille sig undrende over for det omsiggribende pseudoproblem: plasticposer.

Her i landet vil jeg tro, at 99,9 procent af al plastic enten bliver genbrugt eller omdannet til fjernvarme under betryggende forhold. Den sidste promille smider nogle ubetænksomme mennesker i naturen, hvor man så må rense op efter dem på naturens dag.

Fremstillingen af papirsposer er heller ikke uden klimaaftryk, ej heller recirkulering af samme. Jamen så brænd dem dog af!

Nåh-nej, vi brænder da vist nok rigeligt med biobrændsel af her i landet - mere skovhugst, end tilvæksten egentligt tillader.

Men det er rigtigt fint at fremme genbrug af poser, minimere indpakning og være ressourcebevidste, naturligvis.

Hvad angår mikroplast har vi derimod et stort problem med slitage af dæk på vore veje, da moderne dæk jo består af alt andet end gummi.

Drænvand fra veje (og fodboldbaner med kunstgræs) bør vi nok overveje at lede gennem passende rensningsanlæg - ikke helt billigt, så måske skulle vi følge Lomborgs tanker i denne sammenhæng og i første omgang øge hjælpen til de ulande som ikke kan håndtere deres affald, og leder det ud i verdenshavene - og først derefter optimere herhjemme. Det er vist det, som på godt dansk hedder cost-benefit!

NB - tak for en særdeles underholdende artikelserie, og endelig en korrektion for den eneste fejl, jeg lige kan komme i tanke om at have grebet dig i: Gevindbor for M6 er 5 mm - aldrig under. For nogle uger siden skrev du 4,8 mm!

Reglen for metriske gevind er jo, at hullet skal være gevindets diameter minus gevindstigningen, som for M6 er præcis 1 mm.

Tommegevind er opgivet i antal gevind pr. tomme, 25,4 mm, og for nogles vedkommende er der en anden flankevinkel, 55 gr. i stedet for 60 gr.

Så konklusionen er nok, at det sikreste er at rådføre sig med en gevindtabel, som helt sikkert kan findes på nettet.

Hilsen

Viggo Neumann

! Hej Viggo - jeg må blankt erkende, at jeg ikke anede noget om reglerne for, hvor stort et hul man skal bore til hvilke gevind.

Men nu ved jeg det så: 5 mm hul til 6 mm gevind. Men af erfaring ved jeg, at 7 mm hul er for stort til 8 mm gevind, så her vil jeg så bruge 6,5, fordi det er det nærmeste, jeg har - sådan.

Plastic! Jeg har det lidt underligt med plastic, fordi jeg vel nærmest er vokset op med den opfattelse, at selve ordet er synonymt med "billigt lort". Da jeg var ung, sagde vi "plastic-fantastic" i en ironisk tone, som betød, at vi netop ikke mente, at plastic var spor fantastisk.

Men med tiden har jeg jo erkendt, at plastic ikke bare er plastic, og at det har helt ufatteligt mange og såre fornuftige anvendelser. Så i mit hoved har plastic altså ændret status - fra skældsord til hædersbetegnelse - plastic ER sgu fantastisk.

Mine tænder er eksempelvis lavet af plastic - er det noget, jeg skal have dårlig samvittighed over? Eller skal jeg med min tandlæge synes, at det er herligt, at hvis der knækker en stump af en tand, så kan han reparere den med en klat Araldit. Det koster kun et par hundrede kroner - så har jeg en så godt som ny tand.

Livet har altså lært mig, at det er en kende dumt at holde fast i plastic som skældsord - og det er just, hvad jeg oplever, at "man" gør med den grasserende kampagne imod plastic.

Det betyder ikke, at jeg ikke kan se noget problem i plastic - jeg kan helt nøgternt se to problemer: I store dele af verden har man ikke lært at rydde op efter sig, og derfor flyder det med plastic alle vegne og ender i havet. Og så er der måske - jeg aner det ikke, men altså: Måske er der et problem med overforbrug af ressourcen.

Det sidste synspunkt har jeg dog ikke meget fidus til, for vi er vel med enkelte trumpistiske undtagelser enige om, at vi skal holde op med at brænde olien af - så må vi vel formode, at der bliver en hulens masse olie i overskud, som vi kan lave plasticposer, biler - og tænder af?

Og griseriet løser man simpelthen ved at lade være. Og hvis mikroplast er et problem i miljøet - og det tror jeg gerne - er løsningen den samme: La' vær' - brug ikke mikroplast i produkter, hvor det kan undværes eller erstattes af noget andet. Selvfølgelig!

Men at fremstille det som om, at min og alle mulige andre danskeres bærepose fra Brugsen er årsag til verdens undergang, er ikke bare noget sludder, men en farlig tendens: Jeg mener at have forstået, at verden ER på vej ud over kanten - på grund af varme og højvande - og det problem får vi godt nok ikke løst, hvis skat på min bærepose er niveauet.

Venlig hilsen

Kjeld Bjerre

Gør-det-selv: Endelig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce