Den bedste rundsav ...

En rigtig god kap/geringsav - bemærk at motoren sidder ovenpå, så savhovedet kan vippes til begge sider - kram!

Den bedste rundsav ...

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

... er et vidt begreb.

Indtil for et øjeblik siden var jeg faktisk på spanden. Den storm, som just har givet oversvømmelser både her og hisset, oplevede jeg og et par gamle venner nemlig fra en hollandsk vinkel - vi var af sted på årets sidste sejltur og for at lægge båden op for vinteren - sådan noget med presenninger, frostvæske på motoren og alt det der. Og så skulle vi lige et smut til Amsterdam og se på frække damer - og have lidt vind i håret.

Det med damerne blev ikke til noget, men vi fik den onde lyn'me vind i den aldrende hårpragt - den samme storm, som var ved at vælte Danmark og satte Hamburg under vand, jog hylende hen over den ø, hvor vi havde søgt læ, og vores lille damper huggede fælt i fortøjningerne natten igennem.

Nå, men vi skulle jo hjem igen, og det kom vi uden problemer, for der var ingen kø og ikke en dråbe vand i Elb-tunnelen - de har nok været ude at tørre op med den helt store karklud. Men så væltede problemerne ned over mit lille syndige hoved.

Netop hjemkommen skulle jeg jo skrive en artikel til avisen, men havde ikke forberedt noget - jeg havde jo bare nydt den friske frisiske luft og hørt på vandede vittigheder i dagevis. Men så ringede telefonen, og min dag var reddet.

Den traditionelle ?Elu-sav?, omend den nu hedder DeWalt - er gennemprøvet mekanik til cirka 5.000 kroner.
Den traditionelle ?Elu-sav?, omend den nu hedder DeWalt - er gennemprøvet mekanik til cirka 5.000 kroner.

Kreidler er kram

Det var en mand, som enten var meget venlig og høflig grænsende til det mistænkelige - eller også havde han bare et overskud af nordvestjysk humor, og jeg tror mest på det sidste. Han lagde nemlig ud med at udnævne mig til gør-det-selv'ernes konge - intet mindre, og den åd jeg selvfølgelig lige på stedet ...

Manden hed Jens, og jeg kunne lige vove på at sætte hans navn i avisen, så jeg tilbageholder efternavnet, men tør godt at afsløre, at han bor ude i den vestlige ende af Limfjorden, og han er - hvis jeg har forstået det rigtigt - for nyligt gået på efterløn. Og det vil han fejre ved at købe sig en rundsav - sådan en har han nemlig altid ønsket sig, men har også altid været for fedtet til at bruge så mange penge på noget, der ikke er strengt nødvendigt.

Jeg ved ikke, om det er rigtigt, men jeg forestiller mig, at Jens har passet det samme arbejde de sidste 30-40 år - hver morgen har han startet knallerten og kørt igennem sne og blæst, og vi andre har tænkt, at det er da godt nok et hårdt liv - men at det er godt, at vi har sådan nogle som Jens, for det er dem, der holder hjulene i gang.

Men der er ingen grund til medlidenhed, for Jens har glædet sig over hver eneste tur på knallerten, om så himmel og hav har stået i ét, og fygesneen har stukket i ansigtet - han kører nemlig Kreidler, og det fan'me kram!

Og her den moderne version til 8.000 kr. Både større, stærkere og smartere. Her bruges den som bordrundsav, men - vupti ?
Og her den moderne version til 8.000 kr. Både større, stærkere og smartere. Her bruges den som bordrundsav, men - vupti ?

Kapsaven

Men nu vil Jens altså fejre indgangen til sit nye "efterliv" ved at købe en rundsav - og han ville gerne høre mit råd, så han ikke går hen og køber en forkert slags.

Han bor i en mindre ejendom i udkanten af en landsby tæt ved "æ fywer", og han har planer om at renovere og bygge lidt om - og som det første vil han lave sig et lille værksted i udhuset, og her skal rundsaven så spille hoverollen. Og allerede her er jeg jo nødt til at bringe en dårlig nyhed, fordi en rundsav ikke bare er en rundsav - der findes to vidt forskellige slags, som kan bruges til lige så vidt forskellige opgaver.

Den mest populære rundsav i tiden kaldes en afkortersav - eller en kap/geringssav. Den består groft sagt af et anlæg - et bord med et "land" - oven over er ophængt et savhoved (klinge med motor), som kan vippes ned over emnet. I gamle dage kunne sådan en karl kun save vinkelret, og derfor hed det en kapsav - man kunne hurtigt, enkelt og præcist kappe brædder, lægter og så videre af efter mål. Og det var så det.

? så har vi vendt den rundt, og nu fungerer kombisaven som en rigtig god kap/geringsav. Den kan klappes sammen og trilles afsted som en sækkevogn.
? så har vi vendt den rundt, og nu fungerer kombisaven som en rigtig god kap/geringsav. Den kan klappes sammen og trilles afsted som en sækkevogn.

Kap/gering

Nu om dage kan savhovedet vippes og drejes i alle mulige retninger og vinkler, så man kan lave et snit, som er vinklet i både "smig" og "gering", hvilket er rigtig smart, når man snedkererer alt muligt fra fejelister til dørkarme og listelofter.

Et godt eksempel på en kap/geringssav er den gule fætter, som ses på billedet - den mindste fra DeWalt - den har udtræk, så den gaber over en del mere i bredden, end den lige ser ud til, og tilsvarende modeller findes i et utal af fabrikater og størrelser - og med forskellige egenskaber. Og jeg tør godt sige, at du får sådan cirka, hvad du betaler for - det vil sige, at de billigste, som har sjove navne, typisk er noget skrammel, medens alle de kendte mærker er af rigtig god kvalitet og noget dyrere. 

En ekstra feature, som det er værd at betale for (hvis man har pengene), består i det simple kneb, at motoren ikke er monteret på siden af klingen, men ovenpå - det betyder, at savhovedet ikke bare kan drejes, men også vippes til begge sider, hvilket gør det hele meget enklere, når man arbejder med smig og gering.

Tegning: Gert Ejton
Tegning: Gert Ejton

Bordrundsav

Den anden slag rundsav hedder en bordrundsav - den er enkel og består af en klinge, som stikker op igennem en spalte i et plant bord - motoren er gemt under bordet. Den slags rundsave findes i helt simple udgaver uden dikkedarer og til små penge - så er de typisk bygget af blik og kaldes byggerundsave. Og i den anden ende af skalaen har vi super-avancerede rundsave med skydebord, vinkelanslag, kipbar klinge, forridser og alt muligt.

Fidusen ved en bordrundsav er i bund og grund, at den saver på langs - du kan altså flække et bræt, skære en kant af en liste, skære hylder til - og meget-meget andet. En rutineret træmand kan lave næsten hvad som helt på en god rundsav - især hvis den har skydebord/rullebord.

Men så taler vi også om en stationær maskine, og den er rimeligt dyr, medmindre man finder en brugt. Hvad der absolut også er muligt, men der er rift om dem, hvis de er i en handy størrelse, så de er sjældent helt billige.

Kombi

Men-men-men - nu sagde jeg frisk, at der er to slags rundsave, og det er faktisk ikke rigtigt, for der findes også en tredje, som er sådan en slags krydsning imellem en bordrundsav og en kap/geringssav - det hedder en flipsav, men kaldes også en vendesav, en kombisav eller en Elu-sav, fordi det var Elu (som nu hedder DeWalt), som fandt på den.

Det er i princippet en kap/geringssav, som er monteret på et lille bord - klingen er ganske stor og kan vippes ned og låses, så den stikker igennem bordet og altså ud på bagsiden - og nu kommer det smarte: Bordet kan i et snuptag "flippes" rundt, så motoren sidder på undersiden, og klingen vender opad, og dermed har man faktisk en bordrundsav - voila!

Det lyder måske en smule oversmart, men er faktisk et gennemprøvet og stabilt princip - ingen tømrer uden en Elu-sav! Den kan nemlig smides bag i bilen - benene kan vippes op, og der er små hjul på, så man kan trille den af sted som en sækkevogn - og med lidt god vilje kan den slæbes op på tredje sal - uden elevator.

Det er ikke verdens bedste bordrundsav, og det er slet ikke den bedste kap/geringssav, men det er til gengæld verdens bedste kombination af de to: Den fylder ikke ret meget, og den kan næsten alt, hvis man er lidt snild på fingrene - den er god på værkstedet, men kan også slæbes med op på loftet eller i sommerhuset - og den er til at købe for penge.

Engang var der patent på saven, men i dag har alle de store mærker en model, som kan det samme - nogle sværger til "den originale" DeWalt, andre mener, at kun Makita dur - jeg havde engang en billig kineser-kopi fra Harald Nyborg, og den var faktisk også okay. Priserne varierer fra 2000-8000 kroner - du kan se et stort udvalg hos fx Dorch & Danola.

Den bedste rundsav ...

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce