Bakterier, der er resistente over for antibiotika, er sluppet ud fra de danske svinestalde og har krævet tre liv. Fynsk professor kalder det "stærkt bekymrende".

Antibiotika-resistente bakterier fra danske svinestalde har kostet tre danskere livet. Det fortalte Hans Jørn Kolmos, overlæge og professor i klinisk mikrobiologi på Odense Universitetshospital, tirsdag i Retten i Aarhus. Det skriver Ingeniøren.

OUH-overlægen vidnede i sagen om de to journalister Kjeld Hansen og Nils Jørgen Mulvad, som er tiltalt for brud på medieansvarsloven. De offentliggjorde i oktober 2010 adresser på 12 svinefarme, hvor multiresistente stafylokokker (MRSA) af typen CC398 var fundet.

De stammer fra svin, og de to journalister har forklaret, at de offentliggjorde adresserne på de inficerede svinefarme, fordi det er i offentlighedens interesse at vide, hvor der findes bakterier, som kan give livstruende infektioner.

I den aktuelle sag anklages journalisterne for at have offentliggjort navnet på et ægtepar, som ejede en inficeret svinefarm og begge var smittet med resistente stafylokokker. Anklageren i sagen henholder sig til, at sundhedsoplysninger er private og ikke må videregives uden samtykke.

- Det er stærkt bekymrende

I 2012 var 232 danskere ifølge Ingeniøren smittet med MRSA-typen CC398, og bakterien er i kontroller blevet fundet i over halvdelen af de svin, der slagtes på danske slagterier.

- Bakterien er sluppet ud i samfundet. De tre dødsfald er alle forårsaget af svine-typen af MRSA, selvom de ikke har haft nogen kontakt til svin. Det er stærkt bekymrende, at smittespredningen er så voldsom, sagde Hans Jørn Kolmos i Retten i Aarhus.

Han fortalte, at han har kendskab til en patient på OUH, som døde af bakterien sidste år - og han har af Statens Serum Institut fået oplyst, at yderligere to danske patienter er døde af bakterien siden 2012.

Kritisk lægeformand

I februar viste nye tal, at forbruget af antibiotika i de danske svinebesætninger var stigende efter et fald fra 103 ton i 2009 til 81 ton i 2011. Sidste år var forbruget vokset til 90,6 ton - og det er især de bredspektrede antibiotika, som bliver brugt hyppigere i svinestaldene.

Det er problematisk, fordi de også skaber størst resistens blandt de bakterier, de skal bekæmpe.

- Vi kan ikke acceptere så højt et forbrug af bredspektret antibiotika i landbruget, fordi det er den type antibiotika, der har størst risiko for at fremkalde multiresistens, sagde Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen, dengang til Ingeniøren.

  • Klingenberg_Kenneth_(2015)_15

    Af:

    Jourhavende på Fyens.dk og vinskribent

Mere om emnet

Se alle
2
OUH-overlæge: Det er en epidemi

OUH-overlæge: Det er en epidemi

1
MRSA i op mod 70 procent af svinebesætninger

MRSA i op mod 70 procent af svinebesætninger

1
Svineproducenter vil halvere antibiotika-forbrug

Svineproducenter vil halvere antibiotika-forbrug