Tre fordele og to ulemper ved grænsehegnet


Tre fordele og to ulemper ved grænsehegnet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Regeringen og Dansk Folkepartis beslutning om at bygge et hegn ved den dansk-tyske grænse har bragt sindene i kog. Avisen Danmark forsøger her at give et overblik over fordele og ulemper ved det kommende hegn.

1. Det blokerer for vildsvin
Regeringen og Dansk Folkeparti er enige om at etablere et grænsehegn ved den dansk-tyske grænse for at undgå afrikans svinepest, der senest er blevet identificeret i Tjekkiet. Arkivfoto.

Et halvandet meter højt hegn vil med al sandsynlighed blokere for vildsvinenes vej fra Tyskland til Danmark. Risikoen for, at de danske landmænds svinebesætninger smittes af den frygtede afrikanske svinepest, mindskes kraftigt. Vi eksporterer svin for mere end 10 milliarder kroner om året, og det kan give uoverskuelige økonomiske konsekvenser, hvis de danske svin smittes af pesten.

2. Sender godt signal

Hegnet kan være med til at sende et signal til udlandet om, at Danmark tager fødevaresikkerheden alvorligt. Det kan måske bidrage til, at endnu flere virksomheder fra udlandet vil engagere sig i den danske svineproduktion.

3. Besværliggør ulovlig indvandring

Debatten omkring svinehegnet er lynhurtigt kommet til også at handle om grænsekontrol. Om man er for det eller ej, vil det gøre illegal indvandring til Danmark mere besværligt, når man skal passere et hegn på halvanden meter.

4. Det løser ikke problemet alene

Et hegn mod vildsvin vil ikke stoppe risikoen for svinepest alene. Den kan også overføres til landet, hvis grænsekrydsende bilister eksempelvis smider inficeret affald i naturen. Samtidig vil der sandsynligvis være fanget nogle vildsvin på den danske side af grænsen, når hegnet bliver bygget.

5. Danmark isolerer sig

Nogle landmænd i grænseområdet har både jord på den danske og tyske side af grænsen, og det kan blive svært rent praktisk at indhegne deres områder. Det kan måske også blive svært at overbevise landmændene om, at det giver mening at etablere et hegn. Samtidig signalerer en fysisk grænse, at Danmark isolerer sig fra resten af Europa.

Tre fordele og to ulemper ved grænsehegnet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce