Tilhænger eller modstander: Det siger politikerne om sommertiden


Tilhænger eller modstander: Det siger politikerne om sommertiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et stort flertal i EU-parlamentet ser kritisk på, at vi hvert år i marts stiller urene frem og skifter til sommertid - og tilbage igen til normaltid i oktober.

8. februar i år vedtog et parlamentsflertal en henstilling til kommissionen om at få kulegravet sommertidens fordele og ulemper - med henblik på at afskaffe den, hvis ulemperne viser sig størst og flest. 384 stemte for henstillingen, 153 stemte imod og 12 stemte blankt.

Blandt de danske EU-parlamentarikerne er meningerne delte, her følger nogle af dem:

Morten Messerschmidt, Dansk Folkeparti
Morten Messerschmidt (DF). Arkivfoto: Henning Bagger/Scanpix

- Det er ikke noget, jeg har en personlig holdning til. Men jeg ved, at det er noget, der generer rigtig mange mennesker. Derfor synes jeg også, det er forkert, at det skal være EU, der afgør den slags. Det rimelige ville være, at Folketinget kunne træffe en afgørelse, som afspejlede det, den danske befolkning ønsker. Vi har allerede nu så mange forskellige tidszoner inden for Europa - og resten af verden for den sags skyld - at det ikke ville gøre noget.

Christel Schaldemose, Socialdemokratiet
Christel Schaldemose (S). Arkivfoto: Claus Fisker/Scanpix

- Som udgangspunkt er jeg tilhænger af sommertiden, hvor vi udnytter de lyse timer. Men da mange føler sig generede af skiftene i forår og efterår, bl. a. børnefamilier, og da der også argumenteres for, at energibesparelsen ikke er så stor mere, så stemte jeg ja til at få undersøgt fordele og ulemper nærmere. Så må resultatet heraf afgøre, om der er grund til at skifte holdning.

Margrethe Auken, SF
Margrethe Auken, (SF). Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix

- Jeg stemte nej til forslaget. Den time to gange om året - det er noget pjat, at det skulle give så store gener. Hvis det er så farligt, burde mange spaniere og portugisere falde døde om, når de krydser grænserne mellem deres lande, der har en times tidsforskel. Måske er energibesparelsen ikke så stor nu som tidligere, men selv et mindre el-forbrug er altid værd at tage med. Men jeg ser andre fordele. I trafikken giver det mindre kørsel i mørke, og dét giver større trafiksikkerhed. Desuden synes jeg, de lyse og lune sommeraftener er vidunderlige - det slår igennem mange steder, tag bare restaurations- og cafelivet.

Rina Ronja Kari, Folkebevægelsen mod EU
Rina Ronja Kari (Folkebevægelsen mod EU). Arkivfoto: Niels Meilvang/Scanpix

- Der er flere undersøgelser, der peger på problemer ved skiftet, der jo påvirker søvnen, herunder f.eks. koncentrationsbesvær, øget sygdoms-frekvens mv. Derudover tæller problemerne for børnefamilier osv. naturligvis også. Det er ikke et emne, som jeg mener noget meget stærkt omkring, men når man gør fordele og ulemper op, giver det mening at afskaffe sommertiden.

Bendt Bendtsen, Konservative
Bendt Bendtsen (Konservative Folkeparti). Arkivfoto:Yilmaz Polat

- Det er lidt snyd med sommertiden lige på søndag, for så bliver min fødselsdag en time kortere, end den plejer at være. Bortset fra det synes jeg, det er fornuftigt at få skabt et brugbart overblik over fordele og ulemper. Hvis det ingen mening giver, er der ingen grund til at skifte tiden to gange om året. Den rigtige løsning kunne måske være at køre med sommertid hele året, altså helt droppe normaltiden.

Tilhænger eller modstander: Det siger politikerne om sommertiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce