Sådan fordeler arveformuerne sig: Lavere arveafgift deler Danmark endnu mere

Når folk arver, ryger afgiftspenge i statskassen: 4,4 milliarder kroner sidste år. Hvis afgiften sænkes eller helt afskaffes, vil goderne blive ulige fordelt rundt om i landet, fordi formueforholdene er så forskellige, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Arkivfoto: Mads Nissen/Scanpix

Sådan fordeler arveformuerne sig: Lavere arveafgift deler Danmark endnu mere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En sænket arveafgift vil koncentrere formuerne i de kommuner, hvor folk allerede er godt ved muffen. Sådan lyder advarsel i analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Finanslov: Den som har ...: Hvis det lykkes Konservative og Liberal Alliance at få regeringskollegerne i Venstre og støttepartiet Dansk Folkeparti med på et forslag om at reducere arveafgiften, som lige nu er på 15 procent, vil de være helt i tråd med, hvad der skrevet står i de hellige tekster: "Den, som har, ham skal der gives, og han skal få overflod ..." (Matthæus 13,12).

Det viser et analysemateriale fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Her har man kommune for kommune set på formueforholdene for enlige afdøde i årene 2016 og 2017 og for arvingerne i de samme to år.

Tallene viser, at en afskaffelse eller en sænkning af arveafgiften vil komme dem til gode, som i forvejen befinder sig på den grønne gren. De store arveformuer koncentrerer sig om København og de nordsjællandske kommuner, mens der ikke er megen arv af hente på f. eks. Lolland og i Morsø Kommune.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd advarer derfor mod at pille ved arveafgiften, som sidste år indbragte statskassen 4,4 milliarder kroner. Det vil øge uligheden mellem borgerne fra kommune til kommune, lyder det.

- Hvis man vælger at bruge de mange milliarder på at lette arveafgiften, bliver der ikke ret meget ekstra til dem på nederste økonomiske trin. Det bliver en skattelettelse til de rigeste i Nordsjælland og København. Så alt i alt vil det blot være en forlængelse af de skattelettelser, der allerede er lavet, siger Jonas Schytz Juul, analysechef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Arveafgift
Ægtefæller og registrerede partnere skal ikke betale arveafgift, når der nærmeste dør.Nær familie skal betale 15 procent i afgift af det arvebeløb, der overstiger 289.000 kroner. Ligger arven under dette beløb, betales ingen afgift. Som nær familie regnes forældre, børn, børnebørn, stedbørn og deres børn.

For andre arvinger end den nære familie gælder andre regler. Her kan arveafgiften løbe op i 36,25 procent af beløb over 289.000 kroner.

I 2017 indbragte arveafgiften 4,4 milliarder kroner i statskassen.

(Kilder: Finansministeriet og Ritzau)

Som far og mor, så søn og datter

Tallene viser, at de, der arver fra formuende forældre, selv er ganske godt ved muffen, mens det forholder sig omvendt med arvinger til afdøde i de kommuner, hvor der efterlades små beløb.

For eksempel efterlader en enlig afdød i Gentofte gennemsnitligt en formue på 3,7 millioner kroner, mens arvinger i gennemsnit selv har en formue på knap 2,9 millioner kroner før arven udbetales. Bor man i Morsø Kommune er tallene betragteligt lavere. Her er den efterladte arv typisk en nettoformue på 540.000 kroner, og en arvings nettoformue er på gennemsnitligt 185.000 kroner.

- Vi vidste godt, at der er store forskelle i folks formueforhold fra kommune til kommune. Men det kommer bag på os, at forskellene på arveformuerne er så store, som de er. Det kommer også bag på os, at der er en så klokkeklar sammenhæng mellem formueforholdene mellem de afdøde og deres arvinger, altså at de, der er efterkommere til velhavende menneske, selv er velbeslåede - og tilsvarende med økonomisk dårligt stillede afdøde og deres efterkommere, siger Jonas Schytz Juul.

Du kan se hele analysen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd ved at klikke her.

Sådan fordeler arveformuerne sig: Lavere arveafgift deler Danmark endnu mere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce