Region og universitet vil have lægeuddannelse til Esbjerg

Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg har store problemer med at fastholde de unge læger efter endt uddannelse. I samarbejde med Region Syddanmark og Syddansk Universitet forsøger sygehuset nu at få en kandidatuddannelse til Esbjerg. Arkivfoto

Region og universitet vil have lægeuddannelse til Esbjerg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er mere end svært at tiltrække og særligt fastholde yngre læger i yderområderne. Region Syddanmark og Syddansk Universitet har sendt et fælles ønske til regeringen om at etablere en kandidatuddannelse i medicin i Esbjerg. Det er nødvendigt at fange de unge læger, før de slår rod i de store universitetsbyer, siger dekan.

Uddannelse: Op til 50 medicinstuderende skal finde lærebøgerne frem på Syddansk Universitet (SDU) i Esbjerg i 2021, hvis det står til Sydvestjysk Sygehus, Region Syddanmark og SDU.

I et brev til sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) opfordrer regionsrådsformand Stephanie Lose (V) og SDU's rektor, Henrik Dam, nu til at etablere en kandidatuddannelse i medicin i Esbjerg.

Det skal imødegå de store udfordringer med at tiltrække og fastholde både sygehuslæger og praktiserende læger.

Regionen og SDU henviser til de positive erfaringer fra medicinuddannelsen i Aalborg, som senest i sommer fik øget det årlige optag på uddannelsen fra 100 til 150. Af de første 21 medicinske kandidater er 15 blevet i landsdelen efter endt uddannelse.

Stephanie Lose forklarer, at tanken om en kandidatuddannelse er spiret i et samarbejde mellem Syddansk Universitet og Sydvestjysk Sygehus.

- Vi bakker gerne op i regionen, for vi har en interesse i at få lægerne spredt ud over hele landet. Et af de største problemer er fordelingen, fordi lægerne klumper sig sammen, og det er svært at flytte dem. Nu har de fire største byer i landet en medicinuddannelse. Så er det naturligt, at den næste, der står for tur, er landets femtestørste by, siger Stephanie Lose.

Den såkaldte Lægedækningsrapport, der i begyndelsen af året gav en række råd til at sikre flere læger i hele landet, anbefalede at sprede de medicinstuderende ud over hele landet, herunder i de lægedækningstruede områder.

Medicinuddannelser
Man kan læse medicin, som er en forudsætning for at blive læge, i København, Odense, Aarhus og siden 2010 også i Aalborg. Her blev optaget i sommeren 2017 øget fra 100 til 150. To år forinden var optaget blevet øget fra 50 til 100.Bachelordelen tager tre år, hvorefter kandidatuddannelsen tager yderligere tre år.

Hvis det lykkes Esbjerg at tiltrække kandidatuddannelsen med 30-50 studerende, bliver det tidligst fra 2021. Ønsket er, at de studerende, som begynder på bachelordelen i Odense i 2018, i 2021 kan fortsætte med kandidatdelen i Esbjerg.

Manglen på både sygehus- og praktiserende læger er steget de seneste år i store dele af blandt andet Jylland. Således har det været nødvendigt for flere sygehuse at bruge dyre vikarer samt tiltrække mange udenlandske læger.

Regionerne har også oprettet flere regionsklinikker med praktiserende læger på grund af lægemangel.

 

 

Tidligt fat

Regionsrådsrådsformanden og rektoren skriver i deres fælles brev, at det i rapporten konkluderes, at "den bestemmende årsag til at flytte oftere er den sociale eller familiemæssige relation, mere end den jobmæssige".

Derfor vil det have afgørende betydning for landsdelen at kunne uddanne egne læger, lyder argumentet fra regionen og universitetet.

Ole Skøtt, dekan på SDU, understreger, at universitetet meget gerne vil være med til at understøtte, at alle dele af landet kan få de læger, der er brug for.

- Kernen er, at når unge mennesker slår sig ned, så er det kritisk, hvornår man får fat i dem. Esbjerg og andre udkantsområder oplever, at de studerende er glade for at være på eksempelvis Sydvestjysk Sygehus, men efter endt uddannelse tager de tilbage til Aarhus, eller hvor de nu har studeret og allerede slået sig ned. Derfor skal man have fat på dem tidligere, forklarer Ole Skøtt. SDU har i forvejen campus i Esbjerg, som ifølge dekanen kan blive fagligt opbygget til at stå for kandidatuddannelsen.

Ole Skøtt spår gode muligheder for, at det fælles ønske fra regionen og universitetet kan realiseres.

- Sygehuset og regionen er meget optaget af projektet. Bygningerne og viljen er der, og byen er også meget positiv. Det er også nødvendigt, at alle er med på at tilbyde en samlet pakke med et godt studiemiljø til de studerende, så de føler sig velkommen i byen, siger dekanen.

Uddannelses- og Forskningsministeriet har ikke nogle kommentarer til henvendelsen fra regionen og SDU på nuværende tidspunkt.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby understreger i en mail, at en god lægedækning i hele Danmark er vigtig.

- Derfor er der taget en række initiativer både i forhold til lægers uddannelse og praktik. Både Region Syddanmarks forslag om medicinuddannelse i Esbjerg og Region Sjællands forslag om medicinuddannelser i Køge er spændende forslag til at sikre en bred geografisk uddannelsesdækning, skriver hun.

Region og universitet vil have lægeuddannelse til Esbjerg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce