Regelbrud: Politikeres USA-tur gik uden om åbenhedsregister

Christian Rabjerg Madsen (S) (tv.) og Peter Kofod Poulsen (DF), der begge er medlemmer af Folketinget, har i sommerferien været en måned i USA med alt betalt af den amerikanske stat. De registrerede det dog ikke i Folketingets hvervregister, og det er i strid med reglerne. Arkivfoto: Jacob Schultz

Regelbrud: Politikeres USA-tur gik uden om åbenhedsregister

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Peter Kofod Poulsen (DF) og Christian Rabjerg Madsen (S) har i strid med reglerne ikke oplyst om, at de i sommerferien modtog en rejse betalt af den amerikanske stat. Det er en fejl, som de nu vil rette op på, fortæller de.

Regelbrud: Ingen hverv eller økonomiske interesser omfattet af reglerne. Sådan fremgår det på Folketingets hjemmeside, når man går ind og tjekker folketingsmedlem Peter Kofod Poulsens (DF) hverv og økonomiske interesserer. Sandheden er dog en anden.

I sommerferien var Dansk Folkepartis retsordfører og det socialdemokratiske folketingsmedlem Christian Rabjerg Madsen på en rejse på omkring en måned til USA betalt af den amerikanske stat. Men ingen af de to sydjyske politikere har registreret rejsen i det såkaldte hvervregister, der fortæller om politikeres økonomiske interesser og bijob uden for Christiansborg. Det selvom der i reglerne tydeligt fremgår, at rejser til udlandet, der ikke er betalt af statslige midler, partikassen eller politikeren selv skal indberettes i registret.

- Det er helt åbenlyst en fejl. Jeg ønsker maksimal åbenhed, og jeg har gjort, hvad jeg kunne for at melde mine indtægter ind. Men jeg har læst reglerne forkert, siger Christian Rabjerg Madsen, der i kølvandet på Avisen Danmarks henvendelse har indberettet rejsen til USA i hvervregistret.

Samme melding kommer fra Peter Kofod Poulsen, der heller ikke har haft styr på reglerne for, hvilke økonomiske interesser politikere skal oplyse.

- Det er simpelthen en fejl. Jeg har nu skrevet til Folketingets administration, at jeg vil have retningslinjer tilsendt og have dem til at foretage en konkret vurdering af, om det er det rigtige at få anført den her rejse. Men hvis reglerne er, som du refererer, så skal rejsen helt klart registreres, siger han til avisen.

Gennemsigtighed

I 2014 besluttede Folketingets Præsidium, at alle folketingsmedlemmer skal registrere sig i hvervregistret. Her skal de blandt andet oplyse om lønnede bestyrelsesposter, selvstændige virksomheder og lønnede stillinger. Men folketingsmedlemmerne skal også oplyse om gaver og udenlandsrejser, som ikke er betalt af den danske stat eller af partikassen, og som har tilknytning til medlemskabet af Folketinget. Formålet er at skabe øget gennemsigtighed.

Begge folketingspolitikere mener dog ikke, at de har forsøgt at skjule rejsen for vælgerne.

- Vi har ikke ligefrem gået stille med dørene omkring rejsen, så det er ikke et forsøg på at luske noget igennem. Det er bare en fejl, siger Peter Kofod Poulsen med henvisning til, at JydskeVestkysten skrev om rejsen i september sidste år.

Regelbrud: Politikeres USA-tur gik uden om åbenhedsregister

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce