Nabokrig

Folk involveret i nabokrige har tre gange så høj dødelighed som konfliktfri mennesker. Det viser dansk forskningsprojekt over en periode på 11 år.

Konflikt: Det er dødensfarligt at være i konflikt med sin nabo. Det viser et dansk forskningsprojekt under ledelse af lektor i socialmedicin, Rikke Lund fra Institut for Folkesundhedsvidenskab og Center for Sund Aldring, Københavns Universitet.

Over en periode på 11 år fulgte hun udviklingen for to grupper midaldrende danskere - en gruppe, der levede i diverse former for konflikt og en gruppe, der ikke gjorde. Resultatet var skræmmende:

- Vi kunne se, at konflikter påvirker sundheden og dermed dødeligheden. Særlig risikabel synes nabokonflikterne at være, for de slog markant ud i forhold til andre konfliktformer med en dødelighed, der var tre gange højere end dødeligheden i den gruppe, der bestod af mennesker uden konflikter, fortæller Rikke Lund.

Undersøgelsen havde fokus på dødeligheden og ikke på, hvad årsagen er til, at konflikter påvirker sundheden. Rikke Lund har dog et bud:

- Nabokonflikter er sværere at slippe væk fra. De foregår dér, hvor man bor og lever, slapper af og restituerer sig. Når man har en konflikt dér, er man i den konstant, og at skifte bolig af den grund er en meget stor indgriben i et menneskes hverdag. Det er en sindsygt stressende situation at befinde sig i, og dét påvirker hjertekarsystemet og kroppens driftssystem i det hele taget.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Nabokrige raser over det ganske land

Nabokrige raser over det ganske land

Tre årtier med uvenskab

Tre årtier med uvenskab

Gode råd