Modangreb: Sludder og vrøvl fra hovedstaden

De borgmestre, der er gået på krigsstien over for provinskommunerne bør sætte sig bedre ind i de vilkår, man driver en kommune på, mener borgmester Jan Petersen (S) i Norddjurs Kommune. Arkivfoto

Modangreb: Sludder og vrøvl fra hovedstaden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Norddjurs Kommunes borgmester Jan Petersen (S) ryster på hovedet over hovedstadsborgmestrenes kritik af de økonomiske ordninger for provinsen, den kommunale udligning: - Det må bygge på manglende kendskab til virkeligheden, siger han.

En verbal fejde mellem borgmestrene i hovedstaden og deres kolleger i provinsen er i fuld gang. Norddjurs Kommunes borgmester Jan Petersen (S) er pikeret over, at 34 borgmestre i hovedstadskommunerne har indrykket avisannoncer med krav om at stoppe pengestrømmen til provinsen. En kampagne, som Herlevs borgmester Thomas Gyldal Petersen (S) fulgte op, da han til avisen Danmark lørdag sagde, at provinskommunerne har opholdt sig i offerrollen længe nok, og at de københavnske kommuner har sociale problemer og dermed udgifter at slås med på et niveau, man slet ikke kender i provinsen.

- Min gode ven Thomas er galt på den. Det må bygge på manglende kendskab virkelighedens verden og til vores sociale udfordringer. Vi har netto-tilflytning af folk på overførselsindkomst, og vi har højere skattetryk. At henvise til, at der er flere sociale opgaver i hovedstaden er en unuanceret beskrivelse af virkeligheden. For en række af de københavnske kommuner har ved gud ikke flere sociale opgaver, end vi har. Gentofte ligner ikke ligefrem Norddjurs, skal jeg hilse og sige, overhovedet ikke, siger fra Jan Petersen, der også har en fortid som Socialdemokratiets finanspolitiske ordfører i folketinget.

Diskussionen er blusset op, fordi regeringen barsler med en reform af den kommunale udligning, som består af flere ordninger, der er skabt for, at alle borgere i Danmark skal have lige adgang til samme kommunale serviceniveau, uanset om de bor i en rig eller en fattig kommune. Derfor udlignes de økonomiske forskelle i kommunerne ved, at velhavende kommuner efter et sindrigt beregningssystem sender penge til fattige kommuner.

En række af de københavnske kommuner har ved gud ikke flere sociale opgaver, end vi har. Gentofte ligner ikke ligefrem Norddjurs, skal jeg hilse og sige.
Jan Petersen (S), borgmester i Norddjurs Kommune
Hovedstad i oprør
Den kommunale udligningsordning går ud på, at penge fra velhavende kommuner fordeles på fattige kommuner.Det sker for, at danske borgere skal have samme rettigheder og offentlige service uafhængigt af, hvor i landet de bor.

Regeringen er på vej med en reform af udligningsordningerne. Det fik fredag 34 borgmestre fra hovedstadsområdet til at indrykke avisannnoncer, hvori de protesterer mod den, efter deres mening, urimelige pengestrøm, som provinskommuner tilgodeses med.

I avisen Danmark lørdag forklarede Herlevs borgmester Thomas Gyldal Petersen (S), at udspillet skal ses som en reaktion på, at de kommunale kasser i hovedstadskommunerne malkes, og at deres svageste borgere betaler prisen for, at provinsboere, der har langt større private rådighedsbeløb end folk i hovedstadsområdet, kan få bedre kommunal service.

- Træls toneleje

Det er beregningerne og fordelingerne af disse penge, hovedstadskommunerne mener har antaget nogle dimensioner, der i urimelig grad tilgodeser en lang række provinskommuner.

Jan Petersen er ikke mindst forbløffet over at opleve, at Thomas Gyldal Petersen og andre socialdemokratiske partifæller blandt københavnske og sjællandske borgmestre deltager i det koordinerede angreb på den del af den kommunale udligning, der går til provinsen, i annoncen navngivet som Jylland.

- Jeg synes især den socialdemokratiske side af dette borgmesterhold bør tænke på, at det er en grundværdi for os, at vi laver fordelingspolitik. Jeg forstår ikke, at de ikke kan se, vi skal have en udligning, der gælder for hele landet, frem for, at der skal ses på særlige københavnske interesser. Vi er ét land. Det er et træls toneleje, det er kommet op i. Jeg holder meget af København, og jeg har fuld forståelse for de problemer, de har dér. De bør også vise forståelse den anden vej og vise, at Købehavn er hovedstad for hele landet, siger han.

Ikke lystbetonede skatteplyndrere

Hovedstadsborgmestrene har blandt andet argumenteret med, at udligningens pengestrøm til provinsen sætter hovedstadskommunerne bagud hvad angår serviceniveau og skattetryk.

- Har de slet ikke en pointe her?

- Nej, de har ikke en pointe, tværtimod. De bør sætte sig ind i hvilke vilkår, vi driver kommune på. Det er simpelt hen ikke rigtigt, at provinskommunerne har et højere serviceniveau. Det er omvendt. Jeg kan se normeringerne på alle mulige områder i hovedstaden. Det niveau ville vi meget gerne op på hos os. Men her hos på Nordjursland er både gælden og skatteprocenten højere, og vi må levere ringere service til borgerne, end hovedstadskommunerne er i stand til.

- De kommunale skatter er gennemgående lavere i København. Der er desværre en tendens til, at kommuner med lav social sammensætning har et højere skatteniveau. Det har vi ikke, fordi vi er lystbetonede skatteplyndrere, det har vi bitter af nød, siger Jan Petersen.

Negativ formueudvikling

Et af argumenterne i de 34 borgmestres avisannoncer var, at provinsboere har langt større rådighedsbeløb, end man har i hovedstadsområdet. Dét argument fejer Jan Petersen også ned af bakken.

- Rådighedsbeløbet er sagen fuldstændig uvedkommende. Det argument må de bringe frem, fordi de skal finde på et eller andet. Kommunal udligning har intet at gøre med rådighedsbeløbet, som bl. a. beror på private formueforhold og boligpriser. Men skulle vi endelig diskutere det, er formueopbygningen ganske betragtelig i hovedstaden. På Norddjursland skal folk realisere deres huse til halvdelen af vurderingen. Vi har negativ formueudvikling.

- Når boligstandarden er ganske høj, betaler man for den, som i hovedstaden - fordi man har råd til den. Jeg har ikke mange borgere, der kan investere seks millioner kroner i en bolig eller mere. Og hvis der endelig var nogen, der havde råd til at opføre den slags boliger, så kan de ikke få det belånt på grund af postnummeret. Sådan et problem er der vist ikke mange hovedstadsborgmestre, der er bekendt med, siger Jan Petersen.

Modangreb: Sludder og vrøvl fra hovedstaden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce