Mette F.: Sæt kommunalreformen under lup

Kommunalreformen er det politiske initiativ, der har ført til mest centralisering i Danmark, mener Mette Frederiksen (S), der fredag talte på årsmnødet i Landdistrikternes Fællesråd. Foto: Mette Mørk

Mette F.: Sæt kommunalreformen under lup

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

S-formand Mette Frederiksen vil have et centraliseringsstop, sagde hun på årsmødet i Landdistrikternes Fællesråd. Hun vil underkaste kommunalreformen et grundigt serviceeftersyn og vil desuden have oprettet fire nye skattecentre i provinsen. Det bliver en del af regeringens indsatsområde, hvis hun bliver statsminister, siger hun til avisen Danmark.

Landdistrikter: Kommunalreformen har gjort for megen skade og skabt for megen centralisering. Det var budskabet fra Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen, da hun fredag talte på årsmødet i Landdistrikternes Fællesråd i Vejle.

Et budskab, der blev afleveret præcist dér, hvor man allermest holder af at høre den slags. Landdistrikternes Fællesråd arbejder overordnet for at skabe større aktivitet og attraktive forhold i provinsen og i de mindre byer og landsbysamfund.

- Vi har behov for et centraliseringsstop. Siden kommunalreformen blev indført i 2007, er udviklingen gået entydigt i retning af mere centralisering. Kommunalreformen har givet landet den største centralisering overhovedet. Og var det lige det, vi ville, spurgte Mette Frederiksen sig selv og leverede selv svaret:

- Sagen er, at mange mindre samfund har fået udtømt deres funktioner, og oven i det kommer så også, at politiet har oplevet en stærk centralisering. Der er grund til at se nærmere på den kommunalreform igen, sagde Mette Frederiksen.

Vi har behov for et centraliseringsstop. Siden kommunalreformen blev indført i 2007 er udviklingen gået entydigt i retning af mere centralisering.
Mette Frederiksen, S-formand
Formand for Socialdemokratiet Mette Frederiksen læger op til stramning af kommunalreformen og flere skattecentre i provinsen. DF-formand Kristian Thulesen Dahl efterlyser mere konkrete udspil end blot generelle overskrifter fra S-formanden. Foto: Mette Mørk
Formand for Socialdemokratiet Mette Frederiksen læger op til stramning af kommunalreformen og flere skattecentre i provinsen. DF-formand Kristian Thulesen Dahl efterlyser mere konkrete udspil end blot generelle overskrifter fra S-formanden. Foto: Mette Mørk

Skævhederne skal rettes op

Over for avisen Danmark afviste hun efter mødet, at hun decideret stiller sig i spidsen for endnu en kommunalreform kun 11 år efter den seneste.

- En helt ny kommunalreform er måske for voldsomt. Men jeg synes, tiden er inde til, at vi underkaster den en evaluering.

- Evaluering lyder omkostningsfrit. Skal en sådan evaluering ikke have en konsekvens?

- Jo, det skal den. Det, jeg lægger op til, er, at vi får kortlagt de skævheder og uhensigsmæssigheder, reformen har ført med sig, og at vi får tilpasset den så meget, vi overhovedet kan, så vi ikke har områder, der ikke længere har nogen funktioner. Hvordan det kan og skal ske, kan jeg ikke sige, men det er det, vi skal pejle os ind på ved en grundig evaluering, sagde Mette Frederiksen.

Flere skattecentre i provinsen

Dét, siger hun, bliver en del af regeringens indsatsområder, hvis hun efter næste folketingsvalg flytter ind i statsministerkontoret.

Det samme gør etableringen af nye skattecentre med flere og nye job end dem, der allerede er besluttet. Hun foreslår konkret oprettelsen af fire nye skattecentre, to i Jylland, et på Fyn og et på Sjælland.

- Det bliver en del af vores valgkamp, siger hun til avisen Danmark.

På årsmødet i Landdistrikternes Fællesråd var hun inde på samme tema. Her hyldede hun den omfattende flytning af statslige arbejdspladser fra hovedstaden til provinsen, som allerede er sket. I fremtiden skal det ikke blot handle om flytninger af arbejdspladser:

- I næste runde skal vi have skabt nye job, ikke blot flytte rundt på de arbejdspladser, vi har nu. Her er der f. eks. et stærkt behov i Skat. Det er jo ikke ligefem gået strygende med at inddrive skatter, og gang på gang hører vi om store milliardbeløb, der ryger ud af landet i stedet for i Skats kasse. Det må vi dæmme op for, og derfor bør vi udvide Skats ressourcer med fire nye skattecentre, sagde hun.

Opbakning fra DF - sådan da

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl deltog også i mødet og modtog Mette Frederiksens melding med et ulveagtigt lumsk smil.

- Hæhæ. Jeg synes, hun taler i generelle overskrifter. Ingen kan jo være uenige i, at kommunerne og Skat skal fungere bedre. Men jeg savner et mere konkret udspil om, hvordan hun vil gøre det, siger han.

Fundamentet for hendes kritik af skatteforholdene er ikke til diskussion, mener han. Det handler om, at Skat blev lænset for personale i troen på, at ny it kunne klare det hele.

- Det kunne det så ikke. Men netop derfor er vi lige blevet enige om at tilføre Skat milliardressourcer, så nu skylder hun at melde ud, hvad hun forestiller sig derudover. Fint med fire nye skattecentre - men hvor mange medarbejdere skal arbejde der, og hvad skal de beskæftige sig med? Der må hun være mere konkret, hvis vi andre skal forholde os til det, uden at jeg dermed går imod hendes tanker, for det gør jeg ikke, siger Kristian Thulesen Dahl.

Mette F.: Sæt kommunalreformen under lup

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce