OK18

Djøf har udsendt strejkevarsel, der omfatter Københavns Byret. Her afvikles fra på torsdag drabssagen mod raket- og ubådsbygger Peter Madsen. Den strækker sig ind i april, konfliktmåneden, og risikerer udsættelse.

Straffesag: Retssagen mod raket- og ubådsbygger Peter Madsen, der er tiltalt for i august at have dræbt og mishandlet den svenske journalist Kim Wall, går i gang på torsdag i Københavns Byret, men kan ende med at få udsat sin afslutning. Det skyldes den storkonflikt, der, hvis den udløses, vil lamme store dele af den offentlige sektor.

Københavns Byret, landets største, er sammen med Sø- Og Handelsretten udpeget af Djøf til at gå med i den strejke, der er varslet i april. Fire af Peter Madsen-sagens retsmøder, en tredjedel af de berammede, er placeret i den varslede konfliktperiode fra 4. april.

En udsættelse af Peter Madsen-sagen og de mange andre sager, vi har, er den værste konsekvens, konflikten kan få. Men det er en mulighed, og det kan blive langstrakt, for så får vi en kæmpepukkel af sager, vi skal finde tid til senere

Michael Villemoes Larsen, administrationschef, Københavns Byret

Lige nu arbejder retten på at strikke en nødplan sammen, men erkender ifølge sin administrationschef, Michael Villemoes Larsen, at det kan ende med, at de retsmøder, der er berammet i april, udsættes.

- En udsættelse af Peter Madsen-sagen og de mange andre sager, vi har, er den værste konsekvens, konflikten kan få. Men det er en mulighed, og det kan blive langstrakt, for så får vi en kæmpepukkel af sager, vi skal finde tid til senere, siger Michael Villemoes Larsen til avisen Danmark.

Der findes ifølge Villemoes Larsen nogle gamle aftaler om friholdelse af vitale funktioner i retten, men siden er der kommet en domstolsreform, så der er mange løse ender, retten er i gang med at få styr på.

- Det normale vil være, at store sager, hvis afgørelse kan få betydning for tiltaltes velfærd, bliver undtaget. Det skal forstås på den måde, at hvis en tiltalt frikendes og skal løslades, er det et klart tab af velfærd, hvis det så først sker med ugers eller måneders forsinkelse. Spørgsmålet er, om Peter Madsen-sagen kommer ind under den kategori. Han har jo erkendt en del af tiltalen og står derfor ikke umiddelbart til løsladelse, men til en eller anden form for straf, siger Michael Villemoes Larsen.

Det bliver mærkbart

Dommerne må ikke strejke, men det må og skal andre dele af personalet, der tager varer på en række andre retsfunktioner, som også omfatter afholdelsen og planlægningen af retsmøder. Det gælder ikke mindst dommerfuldmægtige og HK-ansatte.

- Selvfølgelig får vi det at mærke. De, der er tilbage, kan ikke i stor stil lave strejkeramt arbejde, det er jo en lovlig strejke, så der skal vægtige ting til, for at man gør det, siger administrationschefen.

Københavns Byret har ifølge sin hjemmeside ansat 40 dommere, fire retsassessorer, 17 dommerfuldmægtige og 160 kontorfunktionærer, service - og sikkerhedsmedarbejdere, vagtmestre, portnere, it-folk, elever og jobtrænere.

Retskredsen omfatter 400.000 indbyggere og har hver dag et væld af straffesager og civile sager. Alene i denne uge afvikles eller påbegyndes 180 straffesager og 77 civile sager. En konflikt, der delvis lammer retsmaskineriet, får således ikke kun konsekvenser i sagen mod Peter Madsen.

Ikke tænkt på Madsen-sagen

Maja Kristensen, der er chefkonsulent i Djøf's forhandlingsafdeling, afviser, at Djøf har haft Peter Madsen-sagen i tankerne, da man udpegede Københavns Byret som strejkemål:

- Lige præcis det har ikke spillet ind. På den måde er vi ikke sensationsprægede. Men det har spillet ind, at en strejke skal give maksimal effekt.

- Vi er interesseret i at lamme vitale samfundsmæssige interesser for at få arbejdsgiverne til at tænke nærmere over situationen. Det er et legitimt redskab, når man forhandler overenskomster, og det har nogle konsekvenser, siger Maja Kristensen.

Mange sager bliver udsat

En af dem, der bliver en del af en eventuel strejke er Nina Palsea Bonde. Hun er dommerfuldmægtig i Københavns Byret og sidder derfor som retsformand i retssager. Hun er også formand for Dommerfuldmægtigforeningen.

- Jeg håber på, vi når et forhandlingsresultat, men sker det ikke, vil en stor del af sagerne blive udsat. Uanset om en sag har en udnævnt dommer eller en dommerfuldmægtig som retsformand, får strejken betydning, fordi sekretærer og protokolførere på HK-overenskomst i et vist omfang også vil være omfattet af en mulig strejke, siger Nina Palsea Bonde.

Hun erkender, at Peter Madsen-sagen er den, der ligger offentligheden mest på sinde, men konsekvenserne rækker langt videre end som så.

- Mange store strafferetssager, herunder sager med bandemedlemmer, og tunge civile sager vil blive ramt. Også sager, som for de involverede betyder alt, det være sig skilsmissesager og fogedsager, hvor en mor eller far ikke kan se deres børn, fordi de holdes tilbage af en vred, tidligere ægtefælle, vil blive påvirket. Den slags sager er der mange af, og de er også alvorlige, siger Nina Palesa Bonde.

  • Michael Bager

    Af:

    Journalist på avisen Danmark, Jysk Fynske Medier. Uddannet på Danmarks Journalisthøjskole 1983. Eksaminer i sociologi og Danmarkshistorie med forskningsteknik på Institut for Statskundskab, Århus Universitet. Bred erfaring fra flere lokale, regionale og landsdækkende aviser og tv. Har tidligere været blandt andet lokalredaktør på Nordfyn for Fyens Stiftstidende, redaktionschef på Ekstra Bladet og Århus Stiftstidende, politisk redaktør på TV2 Østjylland, sportsjournalist på Det Fri Aktuelt og chefredaktør på magasinet Svømmesport.Forfatter på fire bøger om sport. Tidligere gæsteunderviser på Danmarks Journalisthøjskole og Den Journalistiske Efteruddannelse.

Mere om emnet

Se alle
Tiltalt for drab på Kim Wall: Læs alt fra første dag i retten

Tiltalt for drab på Kim Wall: Læs alt fra første dag i retten

Nu indleder anklager jagten på livstid til Peter Madsen

Nu indleder anklager jagten på livstid til Peter Madsen

Et drab begået hvor den almindelige verden hørte op: I dag begynder Kim Wall-sagen

Et drab begået hvor den almindelige verden hørte op: I dag begynder Kim Wall-sagen