Især Fyn er ramt: Tre ting du bør vide om forurenet grundvand


Især Fyn er ramt: Tre ting du bør vide om forurenet grundvand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Opdagelsen af stoffet desphenylchloridazon i flere end hver fjerde drikkevandsboring tvinger vandværkerne til at finde nye boringer. Værste grundvandsforurening nogensinde, siger direktøren i vandselskabernes brancheforening. Se, hvor det er værst, i grafikken nederst i artiklen.

Vandværker på stribe må lukke, og den almindelige vanddrikkende dansker må til lommerne, når vandværkerne skal finde nye boringer, fordi flere end hver fjerde af dem har vist sig at være forurenet med stoffet desphenylchloridazon, der er et nedbrydningsprodukt fra ukrudtsmidlet chloridazon. Det vurderer Carl-Emil Larsen, direktør i vandselskabernes brancheforening Danva.

1
Op mod 600 vandværker skønnes at skulle finde nye boringer. Nogle af dem må lukke, mener brancheforeningen Danva. Arkivfoto: Nikolai Linares/Scanpix

- Alt tyder på, at vi står med den mest omfattende grundvandsforurening i Danmark nogensinde. De nyeste resultater viser, at problemet med sprøjtemidlet er landsdækkende, at flere hundrede vandværker er ramt, og at forureningen ligger dybt i grundvandsmagasinerne, siger han i en pressemeddelelse fra Danva.

2

Ifølge De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, Geus, er grænseværdien overskredet i hver tiende af de undersøgte boringer, og pesticidforurening kan man ikke koge sig ud af, som for eksempel en colibakterieforurening. Der skal etableres helt nye boringer.

3

Danva skønner, at forureningen på den måde får konsekvenser for op mod 600 vandværker. Ifølge direktøren må nogle af dem lukke, andre må til lommerne, dvs. forbrugerne, når man skal have nye boringer.

- Det vil alt andet lige påvirke omkostningerne i de berørte vandværker, når de skal finde nye kildepladser eller måske ligefrem må ty til i en mangeårig periode at rense vandet, lyder meldingen fra Carl-Emil Larsen.

På kortet her ses de steder, hvor grænseværdien af desphenylchloridazon er overskredet med mere end ti gange det tilladte

Især Fyn er ramt: Tre ting du bør vide om forurenet grundvand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce