Indflytning: Hun flyttede ud - han vendte hjem

Skats etablering i Ringkøbiong for efterhånden flere år siden har givet muligheder for Thomas Rahbek Sloth, der stammer fra Vestjylland. Det gør hans kone Katja Rahbek Sloth ikke - men er faldet godt til. Foto: Jørgen Kirk

Indflytning: Hun flyttede ud - han vendte hjem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skats Betalingscenter i Ringkøbing var et af de første store ryk med oprettelse af statslige arbejdspladser over hele landet. Det har sat livsretningen for de nygifte Thomas og Katja Rahbek Sloth, som har hver deres tilgang til et liv på vestkysten.

Indflytning: Hun har været lidt i København og lidt i Aarhus, men ellers har Mørke på Djursland været livets kulisse for 24-årige diakonstuderende Katja Rahbek Sloth; i hvert fald ikke Ringkøbing, hvortil hun nu er flyttet ud.

Omvendt forholder det sig med den mand, hun blev gift med i september, den tre år ældre Thomas Rahbek Sloth. Han er flyttet ind - eller rettere: vendt hjem fra studierne i Aarhus til vestkysten, hvor han kunne bruge sin bachelor i erhvervsjura med speciale i skatteret til et job hos Skat.

For ham, og dermed for ægteparret, blev etableringen af Skats Betalingscenter i Ringkøbing for 11 år siden lidt af en redning. Han er så meget hjemmeføding, at egnen derude mod vest ved Ringkøbing Fjord bag Holmsland Klit blev ved med at trække i ham, selv om han også nød studenter- og metropollivet i Aarhus.

Men havde det ikke været for Skat, havde det set ilde ud for sådan nogle som ham, akademisk uddannede vestjyder, for kommunalreformen udslettede Ringkøbing som amtsby og fjernede dermed en stor portion akademiske arbejdespladser, og det samme gjorde politireformen og domstolsreformen.

- Det har en stor menneskelig betydning for folk som mig, der holder af at bo herude med de store vidder og højt til himlen. For som udviklingen har været, ville man uden statslige arbejdspladser ikke kunne sende unge herfra i en akademisk uddannelse, uden at miste dem for altid. Nu har vi noget andet og væsentligt end blot en egn, vi holder af, at vende hjem til: vi kan også vende hjem til noget at leve af, et arbejde, siger Thomas Sloth.

Nu har vi noget andet og væsentligt end blot en egn, vi holder af, at vende hjem til: vi kan også vende hjem til noget at leve af, et arbejde
 
Skat i Ringkøbing
Betalingscenter Skat i Ringkøbing blev oprettet 1. november 2006 som en hel ny afdeling under Skat. Dermed blev de kommunale skattemyndigheder samlet i enhedsforvaltningen Skat. Herefter har behandlingen af borgernes skatteforhold ikke være begrænset af kommunale grænser.Beslutningen blev taget på baggrund af en analyse, der påviste, at man ved at samle en række indberetnings- og betalingsopgaver i forhold til f. eks. moms, A-skat, lønsum, faglige kontingenter og printselvangivelser kunne opnå en betydelig effektivisering af området.

Ved etableringen i 2006 omfattede Betalingscenter Ringkøbing 108 arbejdspladser.

Ved udgangen af 2017 var 285 skattefolk ansat i Ringkøbing.

2. januar i år blev blev styrken forøget med 55 ansatte og lige nu er ansættelsessamtaler i gang med henblik på besættelse af yderligere 60 stillinger.

I 2021 vil der efter planen være 440 skatteansatte, hvilket gør Ringkøbing til Danmarks femtestørste skatteby.

Kilde: Skat
Som udviklingen har været, ville man uden statslige arbejdspladser ikke kunne sende unge herfra i en akademisk uddannelse uden at miste dem for altid, mener Thomas Rahbek Sloth. Foto: Jørgen Kirk
Som udviklingen har været, ville man uden statslige arbejdspladser ikke kunne sende unge herfra i en akademisk uddannelse uden at miste dem for altid, mener Thomas Rahbek Sloth. Foto: Jørgen Kirk

For evigt måske - eller måske ikke

Hans kone Katja Rahbek Sloth har aldrig haft noget ønske om at flytte væk fra Djursland eller det østjyske område med vækst- og universitetsbyen Aarhus som den store smeltedigel lige uden for døren.

- Jeg har aldrig nogen sinde forestillet mig, at jeg skulle lande i Ringkøbing. Men det var der, Thomas gerne ville slå sig ned og med mulighed for et arbejde, som passede til den uddannelse, han har taget. Men det har været en god oplevelse; naturen er sin egen og meget charmerende, og folk, der bor her, er flinke og rare. Ringkøbing er en dejlig by, ikke så stor, men i virkeligheden som mange andre byer, hvor man lever et helt normalt liv, siger Katja.

Det meste af hendes afsluttende studie kan klares derhjemme i lejligheden i Ringkøbing. Den er hun glad for - også fordi parret med indflytningen i den trods alt har ladt en dør stå åben til verden uden for Ringkøbing:

- Vi har ikke etableret os med kostbar ejerbolig, dels af økonomiske grunde, dels fordi vi ikke har slået os ned her, for at det nødvendigvis skal være for tid og evighed. Vi lader alle fremtidens muligheder stå åbne. Men mulighederne kan absolut godt være her for mit vedkommende. Jeg er faldet godt til og nyder den vestjyske mentalitet.

- I København og Aarhus, hvor jeg har boet kortvarigt, er alting meget fortravlet; man skal nå alting på ingen tid. Her foregår det mere roligt, tid og afstand betyder ikke så meget, og hvis man nu får den bedste pizza i Holstebro, så tager man sig tid til at køre den tur. Den indstilling kan jeg godt lide, for den giver hverdagen sin egen ro og overskuelighed.

Som nygifte kunne Thomas og Katja Rahbek Sloth gør deres første julegaveindkøb i den by, Ringkøbing, hvor de nu hører hjemme - fordi Thomas fik chancen for at udnyttede den uddannelse, han ellers havde forestillet sig kun kunne bruges i større byer som Aarhus og København. Foto: Jørgen Kirk
Som nygifte kunne Thomas og Katja Rahbek Sloth gør deres første julegaveindkøb i den by, Ringkøbing, hvor de nu hører hjemme - fordi Thomas fik chancen for at udnyttede den uddannelse, han ellers havde forestillet sig kun kunne bruges i større byer som Aarhus og København. Foto: Jørgen Kirk

Ikke enten eller

Trods sin stærke tilknytning til opvækstens Vestjylland ser også Thomas mulighederne for et godt liv andre steder.

- Det er ikke et enten eller. Her har vi den natur og den plads og luft, som nu engang fylder meget for en vestjyde, men en by som Aarhus har nogle kulturelle tilbud, vi ikke kan konkurrere med her, siger han.

En overgang troede han egentlig, at han ville blive i storbyen ovre på Jyllands østkyst.

- Jeg havde nogle gode studiekammerater, livet var dejligt og sorgløst og arbejdsmulighederne også gode, så jeg havde egentlig besluttet mig for at blive. Men så gik det, som det går med studiekammerater: de fik arbejde forskellige steder og flyttede en efter en fra byen. Så fik lysten til at vende hjem gradvis fat i mig igen.

Frygteligt eller naturligt

Da han så for halvandet år siden fik jobmuligheden i Skat i Ringkøbing og kæresten gerne ville med på et tidspunkt, og sågar giftes med ham, var der ikke så meget at betænke sig på. Hun fortsatte sine studier i Aarhus og rykkede først til Ringkøbing 16. september sidste år, da brylluppet stod.

- Har man boet hele sit liv i København eller Aarhus eller en anden af de store byer, kan tanken om at flytte til Ringkøbing være frygtelig. For mig var det noget af det mest naturlige i hele verden, siger Thomas Rahbek Sloth, der er så meget overbevist om, at returneringen til hjemegnen trods alt ikke blot er en kortvarig parantes, at han ved det netop overståede kommunalvalg gik ind i politik.

Han stillede op for De Radikale - men derved blev det. Han opnåede ikke valg. Alle kræfter kan i stedet bruges på det nyindstiftede ægteskab - og jobbet hos Skat. Som ikke ville have været der, hvis ikke Skat - for at samle de kommuale skattemyndigheder i en enhedsforvaltning, ikke for at tilgodese provinsen - dengang i 2006 tog forskud på det, der siden er blevet et politisk paradigme: udflytning af statslige arbejdspladser.

Indflytning: Hun flyttede ud - han vendte hjem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce