Indflytning: Gamle job forsvandt, nye kom til


Indflytning: Gamle job forsvandt, nye kom til

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Muligvis er skattebetaling ikke den mest udbredte sportsgren vestpå. Men i Ringkøbing er de nu glade for Skat, der gav arbejdspladser samtidig med, at et stort antal i amtet forsvandt.

Indflytning: Med op mod efterhånden 300 arbejdspladser i Ringkøbing har Skats Betalingscenter sat sit præg på byen. Kun et fåtal flyttede dertil fra København, de fleste blev hyret lokalt og regionalt.

Skat kom i samme tidsrum, hvor andre arbejdspladser forsvandt på grund af kommunalreformen, politireformen og domstolsreformen. I ikke mindst i dét lys er man i området glad for Skats etableriong i sin tid. Men hos en enkelt Ringkøbing-borger, avisen Danmark har talt med, og som vi har lovet ikke at afsløre identiteten på, er der også en vis undren:

- Altså, alt det der med moms og skat og fakturaer, det er aldrig rigtig slået an her på egnen. Så hvad skal Skat overhovedet i Ringkøbing? Hvad fanden har vi lige gjort?

Her følger en række af de andre reaktioner og vurderinger, vi er stødt på i Ringkøbing - med navne på afsenderne:

1
Ringkøbing har et rigt butiksliv, selv om hovedparten af Skats medarbejdere bor andre steder - men de handler i byen. Arkivfoto

Byens puls. - Der er ingen tvivl om, at da amtet blev nedlagt, og Skat rykkede ind i kontorerne, kunne vi holde prisniveauet på vores huse, og vi undgik at skulle opleve vores gågade med tomme butikker. Det er de overordnet to største effekter af Skats ankomst til byen, siger Niels Kjær Hansen, direktør for Ringkøbing Skjern Landbobanks afdeling i Ringkøbing.

Han er bevidst om, at langt fra alle, der har fået job i Skat, har bosat sig, men det ser han ikke som et problem.

- Der er mange, der pendler til og fra byen. Men når bare 10-15 procent bosætter sig, er det godt, og mange af de andre lægger deres indkøb i byens butikker. Alt i alt, synes jeg, at vi er blevet stabiliseret på et højere niveau.

2

Handelslivet. - Vi er blevet ret godt kørende med hele 70 butikker i selve Ringkøbing, selv om her kun bor omkring 10.000 mennesker. Skats medarbejdere er ikke den eneste forklaring, men selvfølgelig betyder de noget, siger Kim Grøn.

Han er selv tilflytter fra Aalborg og ansat som købstadschef i Ringkøbing Handelsforening. Som sådan er det blandt andet hans opgave at gøre byen attraktiv for tilflyttere.

- Vi er konstant opmærksomme på de nye borgere. Vi tager ud og besøger dem og byder dem velkomne og fortæller dem om byen og mulighederne for børnepasning, foreningsaktiviteter og meget mere, og vi giver dem et klippekort til forskellige aktiviteter. Det gælder ikke bare om at få folk til at flytte til, de skal også falde til.

3

Boligmarkedet. - Vi har ingen præcise undersøgelser, der viser, hvad lige netop Skat har betydet for boligmarkedet. Men det er min klare fornemmelse, at det har haft en positiv konsekvens, siger Mikkel Møller, indehaver af ejendomsmæglerfirmaet EDC i Ringkøbing.

- Dels har nogle af deres medarbejdere købt hus, dels har de lokale, der har fået arbejde hos Skat, fået råd til at købe. Når der sker bevægelser på jobmarkedet, udløser det bevægelser på boligmarkedet.

Tilsvarende har der også været bevægelser i boligpriserne.

- Nye job og finanskrisens afslutning har begge stor indflydelse. Mens folk for få år siden fokuserede på huse til 1,2 millioner kroner, er der nu også interesse for dem, der koster omkring to millioner, siger Kim Grøn.

4

Jobstruktur. Ringkøbing og hele området ændrede arbejdsstruktur, da Skat kom til byen. Det mener den tidligere amtsdirektør i det nu nedlagte Ringkøbing Amt, Lars Hansson, som i dag er pensioneret og udtaler sig som helt almindelig Ringkøbing-borger.

- Man skal huske, at vi omtrent samtidig mistede 500 arbejdspladser, fordi amtet blev nedlagt, primært akademiske arbejdspladser, hvilket også gjorde sig gældende ved politireformen og domstolsreformen. Det gav ridser i vores købstadsværdighed og prestige, siger han.

- Så det var ikke ekstra arbejdspladser til en by, der ikke havde nogen i forvejen. Det var arbejdspladser til en by, der mistede lige så mange. Og de nye job var præget mere af HKere end af akademikere. Så ændringen handlede mere om arbejdstype end om antal af arbejdspladser.

- Men Skat i Ringkøbing fik ry for at være effektiv. Derfor nævnes Skats udflytning til Ringkøbing tit som det gode eksempel. Det har været godt for byens omdømme, siger Lars Hansson.

5

Kulturlivet. "Generator" er navnet på byens spillested, der blev indviet i 2012. Det var det måske nok blevet uden nye borgere, men de spiller alligevel en rolle, fortæller den daglige leder Anton Bjerg.

- Ikke alle tilflyttere bor i lige netop Ringkøbing, og vi kan mærke, at vores radius af koncertgængere er blevet en del større, siger han.

I byens biograf har man de senere år sat publikumsrekord på publikumsrekord. Ikke kun fordi Skat kom til byen, men også af den grund.

- Nogle af deres medarbejdere er flyttet hertil og indgår som en del af kulturlivet. Flere tilflyttere har ligefrem engageret sig i biografen, hvor de giver en hånd med i forskellige sammenhænge. Desuden har vi lavet en aftale med Skat om, at de kan købe lukkede forestillinger et par gange om året, siger biografens formand Tonny Bank Olesen.

Han var før sin pensionering afdelingsleder i Skat og var med til at tilrettelægge overflytningen.

- Jeg tør slet ikke tænke på, hvad der ville være sket, hvis Skat ikke var kommet hertil nu, da vi mistede de amtslige arbejdspladser. Desuden, tror jeg, at det gør noget positivt ved en lille bys selvforståelse, når der kommer så stor en arbejdsplads som Skat.

Indflytning: Gamle job forsvandt, nye kom til

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce