Hvor fanden er Herning? Hvem fanden er H. C. Andersen?

Mick Øgendahl, her sammen med H. C. Andersen - spillet af Rasmus Botoft - havde det svært med den journalistiske værtsrolle under optagelserne. Han følte, at han løj, når han stillede spørgsmål, som han pga den forudgående research kendte svarene på. Foto: DR

Hvor fanden er Herning? Hvem fanden er H. C. Andersen?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Standup-komikeren Mick Øgendahl er hoppet ind i uvant rolle som tv-vært i DRs serie om danske forfattere. Men han gør det ikke igen: Han synes, han lyver, når han optræder med spørgsmål, han godt kender svarene på. Fiktionens verden er mere ærlig, synes han.

Ny rolle: Selv om højden er sparsom, kan man godt have en stor karriere. Det gælder ikke mindst den 1,69 meter høje standup-komiker, Mick Øgendahl. For tiden folder han sig ligefrem ud blandt rigets største forfattere. Som fortæller og gennemgående figur portrætterer han fra i onsdags og i yderligere fem onsdagsprogrammer på DR-tv seks markante forfattere i programserien "Øgendahl og de store forfattere.

Unægteligt et spring fra den standup- og filmscene, han er kendt fra, blandt andet som den noget vakkelvorne figur i tv-serien "Hvor fanden er Herning." Her roder han sig på sin polterabend før giftermålet med en uldjysk millionærdatter sig ud i en farlig masse tummel og ballade og ender på et københavnsk bordel.

Fra Herning og hovedstadens underlivsunivers er rejsen nu nået til, at han fører danske tv-seere ind i den litterære verden. Der var premiere i onsdags med udsendelsen om H. C. Andersen. Hvem fanden er han? Spørgsmålet forekommer overflødigt, men ikke desto mindre leverer Mick Øgendahl et svar.

Og det var han egentlig lidt betænkeligt ved at levere.

- DR havde udviklet et færdigt programkoncept, da de spurgte, om jeg ville være med som formidleren af historierne. Først tænkte jeg: "Nej, det skal du ikke rode dig ud i." Men så blev jeg alligevel fascineret af ideen, siger Mick Øgendahl.

Jeg ved godt, at mange tror, jeg er dum. Men det er jeg altså ikke.
Mick Øgendahl, standup-komiker og p.t. tv-vært
Mick Øgendahl
Mick Øgendahl er 45 år, født 7. april 1973 i Silkeborg, men havde det meste af sin barndom på landet på Falster.Som 18-årig påbegyndte han en uddannelse på maskinlinjen på HTX, men droppede ud. Han drømte om et job som skuespiller, men kom aldrig igennem optagelsesprøverne på teaterskolen i København

I stedet blev han langsomt involveret i standup-genren, hvor han i 1993 fik debut på Restaurant DIN's i København. Det udviklede sig til en række småjob, samtidig med at han ernærede sig som postbud og Netto-medarbejder.

Med diverse deltagelse i tv-shows etablerede han sig gradvist som fuldtids standup-komiker. Han har som sådan turneret med flere shows og medvirket i flere film, hvorfra han er mest kendt fra filmen "Blå Mænd." Den var landets mest sete biograffilm i 2008.

Desuden har han medvirket i adskillige tv-serier, hvoraf "Hvor fanden er Herning" hører til de mest kendte.

På DR-tv kan han fra i onsdags og de næste fem onsdage opleves i en noget anden rolle: som fortællende vært i en tv-serie om nogle af de største danske forfattere.

Privat bor han med sin familie, kone og tre børn, i Holte.
Mick Øgendahl blev ifølge DR valgt som vært og fortæller, fordi han som mange andre ikke læser ret mange bøger. Helt læsepassiv er han nu ikke. Han læser 6-12 bøger om året, fortæller han. Foto:  Agnet Schlichtkrull/DR
Mick Øgendahl blev ifølge DR valgt som vært og fortæller, fordi han som mange andre ikke læser ret mange bøger. Helt læsepassiv er han nu ikke. Han læser 6-12 bøger om året, fortæller han. Foto: Agnet Schlichtkrull/DR

Flabet kunstgreb

Det, der blandt andet tiltalte ham, var, at programmerne gør brug af professionelle skuespillere, der optræder som de pågældende forfattere i samtaler med ham.

- Det er et lidt flabet kunstgreb, fordi udsendelserne på den måde går ind i fiktionens verden, som er den, jeg kender til. Men det gør, at det ikke blive så højpandet, og det giver programmerne nærvær og intensitet. Men her skal man selvfølgelig være opmærksom på, at deres medvirken ikke er udtryk for nogen form for evidens, men er en fortolkning af forfatterne.

- Deres citater er ikke nødvendigvis ægte allesammen, men er et resultat af den research, DRs journalister har lavet forud for serien. Fiktionen hjælper så at sige fortællingen om virkeligheden på vej, siger Mick Øgendahl.

Markedsførings-trick

DRs ønske med programserien, da ideen blev skabt, var at gøre litteratur mere nærværende for den brede befolkning, især dem, der af forskellige grunde aldrig eller sjældent læser en bog. Det er Mick Øgendahl arketypen på, lød foromtalen fra DR. Det er både rigtigt og forkert ifølge ham selv.

- Nu bliver de nok sure på mig i DR, men det er altså lidt et markedsførings-trick. For jeg har læst bøger, og gør det stadig. Men det er rigtigt derhen, at jeg godt kunne tænke mig at læse nogle flere, især historiske fortællinger.

- Men hverdagen er fyldt med arbejde, kone og tre børn, og så er der også lige en Champions League kamp, jeg skal se i fjernsynet, så tiden smutter. Men altså, det bliver vel til 6-12 bøger om året.

Gør det ikke igen

Mick Øgendahl er på den ene side glad for, at han sagde ja til opgaven, men ønsker på den anden ikke at gøre forsøget igen.

- Det kan lyde negativt, når jeg siger, at jeg ikke gør det igen. Men altså... her er jeg i en journalistisk funktion, som er fremmed og forkert for mig. Jeg synes, at jeg lyver, når jeg står og stiller spørgsmål til de medvirkende. Jeg kender jo svarene på forhånd, fordi der ligger en så omfattende journalistisk research forud for optagelserne.

Øgendahl er bevidst om, at dét er en kvalitet i sig selv, fordi researchen giver indholdet troværdighed. Og han kender udmærket teknikken fra den omvendte situation, hvor han selv bliver interviewet, til tv f.eks.

- Her foregår som regel også en indledende samtale, inden det egentlige interview optages med nogenlunde samme spørgsmål, som vi lige har været igennem. Dér generer det mig ikke, men det gør det på den anden side mikrofonen. Så føler jeg mig uærlig, når jeg står der og spiller dum med mine spørgsmål.

- I dine shows og i dine film er du kendt for ofte have rollen som den halvdumme og enfoldige type. Hvorfor er det så svært i denne sammenhæng?

- Fordi jeg i shows og film spiller en karakter. Jeg er ikke mig, jeg er en anden. Men i en tv-serie som den, vi taler om her, da er jeg jo mig. Det er ikke en rolle, jeg spiller, og det er dét, jeg har det svært med og ikke vænnede mig til.

Til gengæld har han lært at leve med, at han ude i den virkelige verden identificeres med de roller, han spiller.

- Sådan tror jeg, de fleste optrædende oplever det. Mange mennesker tror, man er som den, man spiller. Jeg ved godt, at mange tror, jeg er dum. Men det er jeg altså ikke. Så det lever jeg med.

Fascinerende Ditlevsen

Selv om han aldrig fik den hede romance med den journalistiske værtsrolle, fik han meget andet med i bagagen.

- Selv om jeg er ansigtet udadtil, er jeg kun en lille brik i det store redaktionelle spil. Det forarbejde, der er lavet, har involveret mange, og det har givet mig spændende indblik i og viden om nogle forfattere, som jeg godt kendte til, men ikke kendte, i hvert fald ikke så godt som nu.

Overraskelser var der også undervejs.

- Det kom helt bag på mig, at Herman Bang engang blev anholdt på grund af sin homoseksualitet. Det vidste jeg ikke, og det er forfærdeligt at tænke på.

Et af de helt store højdepunkter for Mick Øgendahl selv var fortællingen om Tove Ditlevsen. Hun er blevet hans favorit.

- Hun var i alle mulige sammenhænge en spændende person, en skæbne. Hun tumlede rundt med en masse dæmoner, men hun udviklede et stort forfatterskab og slog nogle store betydningsfulde slag for kvindesagen. Virkelig et fascinerende menneske.

I dag har Mick Øgendahl sluppet værtsrollen og forfatterhistorierne. Han er tilbage i egen boldgade. Lige nu arbejder han på et indtil videre hemmeligt projekt. Og arbejder derudover sammen med sin standup-kollega, Frank Hvam, på et show, de drager på turne med næste år.

Hvor fanden er Herning? Hvem fanden er H. C. Andersen?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce