Givskud-direkør: Det har ingen gang på jord at spærre vilde ulve inde

- Det er praktisk talt umuligt at spærre en population af ulve inde. De er nødt til at kunne komme væk fra den familie, de er født i. De skal kunne bevæge sig for at danne nye par, siger Richard Østerballe, Givskud Zoo. Foto: Morten Juhl/Ritzau Scanpix

Givskud-direkør: Det har ingen gang på jord at spærre vilde ulve inde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

At indfange vilde ulve og spærre dem inde er en tåbelig idé, mener Richard Østerballe fra Givskud Zoo. Hvis man vil af med ulvene, så skyd dem dog, mener han.

Reservater: Både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti vil have indfanget de vilde danske ulve og fragtet dem til indhegnede reservater i Tyskland, Frankrig eller herhjemme, hvis det er nødvendigt. Og miljøminister Esben Lunde Larsen (V) er allerede i gang med at undersøge mulighederne for at hegne ulvene inde.

Men det er slet ikke en mulighed, mener folk med forstand på ulve. En af dem er Richard Østerballe, der er biolog og direktør ved dyreparken Givskud Zoo vest for Vejle. Her har man ulve bag hegn:

- Det er et tovligt forslag for at sige det lige ud. Det har ingen gang på jord at spærre vilde ulve inde. Der er ingen andre, der forvalter ulve på den måde, siger han og peger på, at det ville kræve enorme arealer.

- Det er praktisk talt umuligt at spærre en population af ulve inde. De er nødt til at kunne komme væk fra den familie, de er født i. De skal kunne bevæge sig for at danne nye par, siger han.

Hvis der ikke er strøm i hegnet, begynder de at pille det fra hinanden. Det skete i Skånes Dyrepark for fire-fem år siden.
Richard Østerballe, Givskud Zoo
Oplev ulve her
Skandinavisk Dyrepark og Zoo i København har europæiske ulve.Givskud Zoo har canadiske ulve.

Knuthenborg Safaripark har hvide arktiske ulve.

Inden for de forskellige ulvearter er de zoologiske haver forbundet i netværk, så de kan holde standene sunde ved at flytte dyrene og undgå indavl.

Helikopterjagt

Hvis man skal spærre ulve ind på mindre områder, som man f.eks. gør i Givskud, så kræver det en høj grad af styring og overvågning. Eller management, som Østerballe kalder det.

- Det er det, vi gør i de zoologiske haver, men så har det ikke noget med natur at gøre, siger han.

Richard Østerballe mener også, at selve indfangningen af vilde ulve vil være en stor udfordring:

- I Canada jager med man dem med helikopter om vinteren, når der er snedække, og så skyder man dem med bedøvelsesgevær. Det er næppe muligt her.

- Men man vil formentlig kunne indfange ulve i nogle fælder eller nogle indhegninger, man lokker dem ind i, så man kan bedøve dem. Men der vil altid være nogle nye strejfere, og der vil altid være nogen, som ikke går i fælden, siger Richard Østerballe.

Dræbte en dyrepasser

Det kræver en del, når man skal hegne ulve inde. I Givskud Zoo er der et tre meter højt hegn rundt om ulvene, og hegnet fortsætter halvanden meter ned under jorden. Foran hegnet er der to strømførende tråde i snudehøjde. Og det er helt nødvendigt.

- Hvis der ikke er strøm i hegnet, begynder de at pille det fra hinanden. Det skete i Skånes Dyrepark for fire-fem år siden. Personalet havde ikke opdaget, at strømmen var gået, og så begyndte ulvene ellers at flå det i stykker, og så stak de af, siger Richard Østerballe, der har stor respekt for rovdyret:

- I vores regi er ulve farlige. Der var en svensk dyrepasser for nogle år siden, som blev slået ihjel. Han gik inde hos nogle ulve, de troede man kunne gå hos, men det kunne man så ikke, siger han.

Statistisk ufarlige

Det betyder dog ikke, at ulve i den fri natur er farlige for mennesker:

- Man kan jo ikke lave om på, at ulven er et rovdyr, der vejer 30-50 kg, så ulve er ikke ufarlige. Men det tyder ikke på, at de statistisk set ikke udgør en fare for mennesker, når man ser på bestandene i Spanien, Italien, Tyskland og Polen. Hvis vi kan have dem under naturlige forhold, hvor de bevarer en respekt for mennesker, og de ikke får smag for vores husdyr, hunde og katte og ikke kommer ind i vores haver, så tror jeg ikke, de kommer til at udgøre nogen fare, siger han.

Frank Vigh-Larsen, der er direktør for Skandinavisk Dyrepark, er enig i sin kollegas kritik af forslaget om at indfange og indhegne ulve. I hans dyrepark på Djurs har de europæiske ulve som dem, der nu lever vildt visse steder i Danmark. Frank Vigh-Larsen har dog ikke lyst til at uddybe sine synspunkter:

- Jeg er stået fuldstændig af den ulvedebat. Den er alt for polariseret. Jeg har forsøgt at bidrage med facts, men jeg bliver bare svinet til, og det gider jeg ikke mere, siger han.

Givskud-direkør: Det har ingen gang på jord at spærre vilde ulve inde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce