Forsker advarer: Musketer-eden kan give truende konflikt vokseværk

Lærerne gik på barrikaderne i 2013, men blev banket på plads. Det udløste en musketer-ed blandt de faglige organisationer, som slår igennem i de aktuelle OK-forhandlinger, der nu er brudt sammen og ser ud til at ende i storkonflikt. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix

Forsker advarer: Musketer-eden kan give truende konflikt vokseværk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

  • De sammenbrudte overenskomstforhandlinger på det offentlige arbejdsmarked adskiller sig på mange måder fra tidligere.
  • Det er årsagen til, at konsekvenserne af en konflikt, hvis ikke den stoppes, kan blive mere omfattende end sædvanligt, vurderer arbejdsmarkedsforsker Mikkel Mailand.

Storkonflikt: Hvis den igangværende konflikt mellem forhandlingsparterne om en ny overenskomst på det offentlige arbejdsmarked ikke bliver stoppet, har den potentialet til at blive omfattende og med konsekvenser i en størrelsesorden, der adskiller sig fra tidligere, vurderer Mikkel Mailand, lektor og forskningsleder på Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) på Københavns Universitet.

Det skyldes, at de faglige organisationer har lært af lærerkonflikten i 2013, hvor lærerne stod alene og blev banket på plads. Det resulterede i en musketer-ed mellem organisationerne, som slår igennem nu.

- Lærernes arbejdstid er blevet et helt centralt element. Fagforeningernes musketer-ed skal hindre, at et område som lærerne i 2013 bliver kørt ud på et sidespor, siger Mikkel Mailand.

Han læser musketereden som et udtryk for, at man har vurderet, at man får meget lidt ud af at stå alene, som lærerne gjorde, men at man skal stå skulder ved skulder for at få gevinst, et slags solidaritetsprincip.

- Dét er usædvanligt. Sympatistrejker kender vi til, når forhandlinger er brudt sammen, men jeg tror ikke, der findes fortilfælde, hvor man på en så kontant måde bakker op forud.

Det kan efter Mikkel Mailands opfattelse få stor betydning for, hvordan en eventuel konflikt, som tegner sig i horisonten lige nu, kommer til at forløbe.

- Hvis musketereden holder hele vejen igennem, kan den måske få konsekvenser for en eventuel konflikt. Så bliver den større, end den ellers ville være blevet. Den kan i hvert fald bidrage til, at større områder kan blive berørt, siger han.

Hvis musketereden holder hele vejen igennem, kan den måske få konsekvenser for en eventuel konflikt. Så bliver den større, end den ellers ville være blevet.
Mikkel Mailand, arbejdsmarkedsforsker

Fremgangsmåde ikke set før

Musketereden er imidlertid ikke det eneste punkt, som de aktuelle overenskomstforhandlinger adskiller sig på sammenlignet med tidligere, mener Mikkel Mailand.

- På dette tidspunkt plejer man at have det statslige forlig på plads, og det er det, der er retningsgivende. Og de andre områder ville sædvanligvis også være tæt på at være forhandlet på plads nu. Det i sig selv gør situationen usædvanlig i forhold til tidligere.

Han peger på, at der er mindst tre store knaster: den økonomiske ramme, hvilket vil sige lønspørgsmålet, den betalte frokostpause og lærernes arbejdstid.

- Hvad den økonomiske ramme angår, er det specielt, at ministeren argumenterer med, at de ansatte skylder fra tidligere. Den tankegang poppede op i 2015, da man indførte privatlønsværn til sikring af, at offentlige lønninger ikke stiger mere end private. Det er ikke set før, at man bagudrettet forsøger at korrigere, siger Mikkel Mailand.

Forsker advarer: Musketer-eden kan give truende konflikt vokseværk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce