Esport hitter - også hos Danske Spil

Casper Møller har de seneste knap fem år, siden han gik i 2. g., ernæret sig som fuldtids professionel counterstrikespiller. Foto: Danske Spil

Esport hitter - også hos Danske Spil

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

22-årige Casper Møller fra Haderslev bor i USA og lever som fuldtidsprofessionel counterstrike-spiller. Nu er han også på lønningslisten i Danske Spil, der oplever markant stigende spil-interesse for esporten.

Casper Møller fra Haderslev er blot 22 år, professionel esports-udøver, counterstriker, og er som sådan del af noget, der er forlængst har vokset sig stort og kun ser ud til at blive endnu større. Også for helt almindelige mennesker, der ikke selv spiller esport, men spiller esport.

Det viser udviklingen i Danske Spil, hvor esport nu ifølge en analyse fra Dansk Erhverv er den sjettemest foretrukne sport at satse spareskillingerne på - foran sportsgrene som cykling, badminton og amerikansk fodbold.

Casper Møller, med signatur-mellemnavnet "CadiaN" har siden, han gik i 2. g i Haderslev, levet af at spille counterstrike på fuldtidsprofessionel basis. Han bor nu i Las Vegas, hvor han spiller på et af USAs bedste hold, Roque, til en løn, som han kan leve af. "Bedre betalt end en skolelærer, dårligere betalt end en vellønnet direktør," som han udtrykker det, hvilket vil sige, når han tænker efter, en månedsløn, der svinger mellem 40 og 75.000 kroner.

Han kan nu også tilføje en aftale med Danske Spil på sit cv.

- I begyndelsen, det var vel, da jeg gik i 5. klasse, spillede jeg bare på computer som alle andre drenge. Konkurrenceelementet blev først alvor på et senere tidspunkt, da jeg som håndboldspiller blev skadet og måtte opgive det. Så brugte jeg tiden endnu mere på computeren, og så gik det lige pludselig stærkt, siger han.

I counterstrike genfinder jeg de konkurrenceelementer, der kendetegner klassiske sportsgrene: Man drives af en vindermentalitet, teamwork, koordinering, dedikering, strategi og taktik og et betydeligt mere detaljeret og krævende sammenspil end for eksempel i fodbold
Casper Møller, professionel counterstrikespiller
Esport
Esport er betegnelse for elektronisk sport.Sporten er computerbaseret, hvor deltagerne konkurrerer i diverse spil, oftest onlinebaseret, men der afvikles også turneringer, hvor spillerne mødes fysisk som i Bellacenteret, hvor 64 spillere fra hele verden dyster til og med søndag.

Det mest populære og udbredte spil er counterstrike.

Counterstrike udkæmpes i hold og er et spil på skydevåben, typisk bygget op om slag mellem terrorister og terrorist-bekæmpere.

Flere og flere danskere spiller på esport hos Danske Spil. Her er esport på få år vokset til at være den sjettemest populære sportsgren.
Esport tiltrækker flere og flere, blandt andet til den årlige turneringen Copenhagen Games. Billedet her er fra en tidligere turnering i Øksnehallen i København. I år er turneringen flyttet til større rammer i Bellacenteret. Arkivfoto: Torben Christensen/Scanpix
Esport tiltrækker flere og flere, blandt andet til den årlige turneringen Copenhagen Games. Billedet her er fra en tidligere turnering i Øksnehallen i København. I år er turneringen flyttet til større rammer i Bellacenteret. Arkivfoto: Torben Christensen/Scanpix

Ni timers daglig træning

Det er først inden for de seneste år, hans metier er blevet kategoriseret som sport, og selve begrebet esport er også relativt nyt.

- Jeg er egentlig ligeglad med, hvad man kalder det. Jeg har altid været konkurrencemenneske og dyrket traditionel sport som fodbold og håndbold intenst. Jeg gik på håndboldlinjen på Team Danmarks Idrætsakademi i Haderslev og spillede ungdomshåndbold i KIF Kolding, indtil jeg blev skadet. I counterstrike genfinder jeg de konkurrenceelementer, der kendetegner klassiske sportsgrene: Man drives af en vindermentalitet, teamwork, koordinering, dedikering, strategi og taktik og et betydeligt mere detaljeret og krævende sammenspil end for eksempel i fodbold.

- Det fysiske element mangler i gængs forstand, men man kan altså godt føle sig udmaset efter flere timers daglig fokusering på skærmen, siger Casper Møller.

Han træner seks dage om ugen i tidsrummet fra klokken 11 og formiddagen til klokken 20 om aftenen, altså på samme niveau som for eksempel en international topsvømmer. Heri er inkluderet deltagelse i daglige online-turneringer, hvortil kommer seks-syv store turneringer om året, hvor de bedste spillere mødes fysisk forskellige steder i verden.

Lige nu er han således tilbage i Danmark, hvor han sammen med sin fire amerikanske holdkammerater deltager i turneringen Copenhagen Games i Bellacenteret, der gik i gang onsdag og slutter søndag, og hvor sejrspræmien ligger på 100.000 dollars.

Esporten er også flyttet ind på efterskolerne, som her på Nordfyns efterskole. Casper Møller ser en fremtidsmulighed som underviser. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Esporten er også flyttet ind på efterskolerne, som her på Nordfyns efterskole. Casper Møller ser en fremtidsmulighed som underviser. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Eksplosiv udvikling

Casper Møller er langt fra den eneste danske aktør i den fremstormende sport. Her og nu kan han komme i tanke om op mod 35 andre danskere, der også er fuldtidsprofessionelle spillere.

Det smitter af på danskernes spillelyst, viser Dansk Erhvervs analyse af udviklingen i Danske Spil. Her er esport, hvor counterstrike er en af de dominerende spilformer, vokset dramatisk de senere år.

Fra 2016 til 2017 steg spilomsætningen med 155 procent, inden da var den 16-doblet fra 2014 til 2016. På sjettepladsen som den mest populære sportsgren af spille på overgås esport kun af ishockey, håndbold, basketball, tennis og - med afstand den allermest populær sport - fodbold. Danske Spiller ønsker ikke, begrundet i konkurrencehensyn, at oplyse, hvor mange penge, der spilles på de enkelte sportsgrene.

I Dansk Erhverv tolker fagchef for IT og digitalisering, Janus Sandsgaard esportens popularitet hos Danske Spils kunder som udtryk for et folkeligt gennembrud for sporten:

- Der er tale om en galopperende udvikling inden for noget, som for ikke for lang tid siden var meganørdet og nicheagtigt. Man kan se det alene ved, at den aktuelle turnering, Copenhagen Games, har måttet flytte fra Øksnehallen til Bellacenteret. Det buldrer derud af, især på grund af stigende tv-dækning, og jeg tror kun vi lige har skrabet overfladen.

- Ud fra et erhvervperspektiv er det også lovende. Store turneringer og esportbegivenhed tækker folk til, og de skal overnatte og have noget at spise som alle andre turister. Og ude i computerbranchen, der sælger spil-udstyr kommer man også til at opleve øget vækst, siger Janus Sandsgaard.

I top 3 om syv år

Den opfattelse deler brandmanager i Danske Spils eOddset, Rasmus Simonsen.

- Jeg tror, det langt fra har toppet. Dansk Erhvervs analyse bygger på vores tal fra 2017. Vi kan alene på de første tre måneder af 2018 se, at væksten fortsætter. Vores prognose siger da også , at esport vil ligge i top tre hos os i 2025, kun overgået af fodbold og tennis, siger Rasmus Simonsen

Det er også årsagen til, at Danske Spil har indgået en sponsoraftale med Casper Møller. Han som modydelse bistå med Danske Spils livedækning af esport på især facebook og youtube, dels ved at fungere som kommentator og vært, dels ved via sit netværk i miljøet, at skaffe livedækningen adgang til interview med de største stjerner.

Svært at få plads til uddannelse

Casper Møller ser muligheder mange år frem i esportens verden, men han er også bevidst om, at den uddannelse, han endnu ikke er begyndt på, kunne være en god idé på længere sigt.

- Jeg gennemførte gymnasiet, fordi min mor insisterede på det. Jeg skulle have noget at falde tilbage på, mente hun, og det har hun jo ret i. Men jeg må også indrømme, at med al den tid, det krævede at være professionel allerede, da jeg gik i 2. g., betød, at min studenterkesamen ikke blev så god, som den kunne og brude være blevet, siger han.

- Jeg er tiltrukket af psykologstudiet, det kunne være en god vej at gå. Men jeg må bare erkende, at det ikke er praktisk muligt at gennemføre sådan lige med det samme.

- Jeg tror også, jeg vil være fuldt beskæftiget med counterstrike de næste 10-15 år, dels som spiller, dels som underviser, måske på efterskoler, hvor esporten trænger sig på mange steder. Jeg deltager også i diverse tv-produktioner om sporten, og nu har jeg fået aftalen med Danske Spil, så jeg står ikke for at blive arbejdsløs de første mange år, siger Casper Møller.

Esport hitter - også hos Danske Spil

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce