Efter regeringens store plan: Kommuner slås om de københavnske tilflyttere

Vestdanske kommuner håber på, at flyttebilen fra København bringer veluddannede skatteborgere. Arkivfoto: Jens Frandsen

Efter regeringens store plan: Kommuner slås om de københavnske tilflyttere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der bliver konkurrence om de københavnere, der vælger at følge med deres arbejdspladser til provinsen.

Indflytning: Ansatte i styrelser, nævn og andre statslige arbejdspladser er chokerede over, at deres jobadresse flytter til Fyn eller Jylland. Men i Vestdanmark håber man, at de vælger at flytte med arbejdspladsen og blive de nye attraktive skatteborgere, der kan løfte kommunen.

Men det er ikke kun de kommuner, der får tilført flest arbejdspladser, der håber. Nabokommunerne gør sig også lækre, for man kan vel lige så godt bo i Randers, hvis man skal arbejde i Aarhus, mener borgmester Torben Hansen (S) fra Randers:

- Selv om vi kan være lidt skuffede i Randers, blev vores region samlet set godt tilgodeset. Nu handler det om at få så mange som muligt til at bosætte sig her i Randers. Vi skal være skarpe på at lave tilbud til de ægtefæller, der vil flytte med, og vi skal fortælle om vores styrker inden for natur, kultur og andre ting, siger borgmesteren.

Også i Kerteminde har man for længst tørret øjnene ved udsigten til nul statslige arbejdspladser, mens 465 job placeres hos storebror i Odense.

- Der er lige nu potentiale for 500 nye familier i Odense, og dem skal vi præsentere Kerteminde Kommune for, så de kan vælge det som en bosætningskommune, siger borgmester Kasper Ejsing Olesen (S).

Mange kommuner rundt i landet er udfordret med en befolkning, der bliver ældre og ældre, mens det kniber med at få de unge til at blive boende. Derfor arbejder kommunerne på at være attraktive for tilflyttere i den arbejdsdygtige alder.

Bo Hansen (S), borgmester i Svendborg Kommune
- Hvad gør I for at trække beboere til Svendborg Kommune?

- Vi får 64 statslige arbejdspladser, og vi vil arbejde for at få de ansatte og gerne deres familier til at bosætte sig her i Svendborg Kommune. Vi arbejder lige nu på en velkomstpakke til dem, så de kan få et indblik i, hvad Svendborg har at byde på. Vi ser også fine muligheder for, at mange af dem, der skal arbejde i Miljøstyrelsen (i Odense, red.), vil bo i smukke omgivelser i Svendborg.

- Hvorfor er det vigtigt?

- Flere højtuddannede beboere vil give os et stærkere skattegrundlag og en bedre økonomi for kommunen, så det har høj prioritet. Vi har heldigvis allerede en svag befolkningstilvækst på 700 over de seneste tre år, og det er der ikke mange provinskommuner, der kan prale med. Det er den udvikling, vi vil bygge ovenpå.

- Flyt til Svendborg fordi:

- Der er en særlig stemning i byen Svendborg, hvor der er masser af kulturliv, og hvor man kan høre livemusik to steder en almindelig torsdag aften. Jeg plejer at sige, at Svendborg er grundlagt af hippier og sømænd, og det giver sådan særlig maritim og kulturel stemning.

- Desuden er der masser af skov, strand og natur i kommunen, og hvis man har behov for mere storby, er der ikke langt til Odense.

Erik Buhl (V), borgmester i Varde Kommune
- Hvad gør I for at trække beboere til kommunen?

- Vi har allerede et formaliseret samarbejde med Esbjerg Kommune om at trække nye beboere til området, og det fortsætter. Men vi kommer også til at steppe lidt op med en indsats for at få flere yngre borgere til at flytte til Varde nu, hvor vi ikke selv fik nogle statslige arbejdspladser i første omgang.

- Hvorfor er det vigtigt?

- Alle prognoser viser jo, at en større og større del af vores borgere er grå i toppen. Bosætning udefra er simpelthen en del af grundlaget for fremtiden i kommunen. Og så mangler vi faktisk også arbejdskraft, og den skal vi have for at sikre væksten.

- Flyt til Varde fordi:

- Varde by er en købstad med alt, hvad man har brug for af butikker og tilbud. Vi har brug for arbejdskraft, så der er gode muligheder for, at ægtefæller også kan få et job. Vi har pladsgaranti, så man kan få passet sine børn i stort set hele kommunen. Og så kan man bo billigt. Hvis man vil bo i et lille landsbysamfund, kan man bo til halvdelen af, hvad det koster at bo i Esbjerg by.

- Der er 20 minutter til Vesterhavet, og vi har i det hele taget masser af plads og dejlig natur samtidigt med, at vi ligger tæt på Esbjerg.

Egon Fræhr (V), borgmester i Vejen Kommune
- Hvad gør I for at trække beboere til kommunen?

- Vi har hele tiden fokus på, hvordan vi kan lave nogle gode bosætningstilbud, for vi har generelt mangel på arbejdskraft. Så sent som i går mødtes jeg med en række virksomheder om, hvad vi kan gøre. Det handler ikke bare om statslige arbejdspladser men om at få folk til at besætte arbejdspladser i de private virksomheder, og det er en fælles opgave, vi som kommune løser sammen med virksomhederne.

- Hvorfor er det vigtigt?

- Det er vigtigt, at virksomhederne vokser, for at kommunen kan yde de nødvendige tilbud. Det hænger sammen, og det hele er nemmere, når det går fremad. Nye borgere betaler jo også skat, så det gør det nemmere både at støtte virksomhederne og hjælpe borgerne.

- Flyt til Vejen fordi:

- Det væsentligste argument for at flytte til Vejen er beliggenheden midt i Jylland med kort afstand til mange arbejdspladser både i Vejen og i nabokommuner. Både motorvej og jernbane går tværs gennem kommunen, så det er nemt at komme rundt.

- Vi har ikke kyst, men vi har Jels Sø og Kongeåen, og så har vi masser af natur og fritidstilbud. Til børnefamilierne har vi pasningsgaranti, og vi arbejder lige nu med at få lavet mere fleksible åbningstider for at tilgodese dem, der arbejder på skæve tider.

Efter regeringens store plan: Kommuner slås om de københavnske tilflyttere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce