Halvanden millioner lønmodtagere hører nu til i samme organisation efter fusionen mellem LO og FTF. Læs her om skridtene frem mod fusionen:

1
billede
Stiftende kongres i Odense, efter at det er offentliggjort, at de to store paraplyorganisationer, LO og FTF, rykkes sammen til en stor organisation. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix

LO er fra 1898, FTF blev stiftet i 1952, og forskellene var til at få øje på. LO var arbejderne, der hånligt kaldte de upolitiske funktionærer i FTF'erne "pen- og blækhusarbejdere". FTF'ere kaldte til gengæld LO'erne for "røde gummistøvler".

2

I 2003 besluttede LO sig for officielt at klippe båndet til Socialdemokratiet. Da FTF sætter den politiske uafhængighed højt, var LO's løsrivelse nødvendig for en senere fusion.

3

Først i 2012 begyndte de to organisationer for alvor at nærme sig hinanden i et strategisk samarbejde. I 2013 blev der sat gang i bestræbelserne om en egentlig fusion.

4

Fusionen var på dagsordenen på kongresser i både FTF og LO i 2015, og her stod det klart, at det ikke var så ligetil. Den store skepsis udmøntede sig i et toårigt samarbejde omkring en fælles uddannelsespolitik som en slags forløber for en fusion.

5

Fredag den 13. april lykkedes det endelig at fusionere de to hovedorganisationer efter en nøje tilrettelagt dobbeltkongres i Odense. Der var spænding til det sidste. Nu mangler barnet bare et navn og et logo.

  • Byrne_Tommy_(2015)_004

    Af:

    Tommy er journalist på samfundsredaktionen og arbejder med stofområder som politik, sundhed og uddannelse. Han har tidligere arbejdet på erhvervsredaktionen og har også vikarieret som politisk reporter på Christiansborg. Tommy er gift (for anden gang), har to børn og bor mest i Odense men også på Langeland, hvor de har et fritidshus i Lohals.

Mere om emnet

Se alle
De rødeste faner gik på halv fredag den 13.

De rødeste faner gik på halv fredag den 13.