De rødeste faner gik på halv fredag den 13.

Der var langt til de smældende røde faner, da fagbevægelsens to hovedorganisationer, LO og FTF, fredag blev til én i Odense. Det var snarere et farvel til de klassiske røde faner, barkede næver og arbejderkampen. Arkivfoto: Henning Bagger/Scanpix

De rødeste faner gik på halv fredag den 13.

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den klassiske arbejderkamp er forbi med én ny hovedorganisation. Mureren i Randers og fabriksarbejderen fra Odense savner det, fagforeningerne stod for.

Fagbevægelse: Fredag var en blank og vårfrisk dag. Men der var langt til de smældende røde faner, da fagbevægelsens to hovedorganisationer, LO og FTF, fredag blev til én i Odense. Det var snarere et farvel til de klassiske røde faner, barkede næver og arbejderkampen.

Det er Klaus Jensen træt af. Han har været murer i 30 år, og siden 2012 har han været formand i Murerklubben under 3F Randers.

- Jeg sidder med en følelse af, at man har haft alt for travlt med at gennemføre en fusion, uden at man har fundet ud af, hvad vores værdier er. Hvad vi kæmper for, siger han.

Klaus Jensen lægger ikke skjul på, at han er imod fusionen, ligesom hele 3F var, indtil hovedbestyrelsen trådte sammen og ændrede indstillingen dagen før den historiske kongres.

- Jeg har svært ved at se, hvordan det offentlige og det private kan føre en fælles kamp, for vi er helt forskellige steder. De kæmper for at bevare en frokostpause, som vi ikke har. Som murer er man typisk på arbejde ni timer om dagen fra 7-16, og man har to halve timers pause, som man ikke får løn for, siger han.

Klaus Jensen frygter, at det er ved at være passé med den klassiske arbejderkamp de røde faner og store folkemængder 1. maj.

- Jeg er sikker på, at mine murerkollegaer nok skal møde op med fanerne, men det er svært at få de unge med. Siger man LO til dem, så ligner de spørgsmålstegn. Men jeg håber da ikke, det er slut med røde faner, siger han.

Jeg har svært ved at se, hvordan det offentlige og det private kan føre en fælles kamp, for vi er helt forskellige steder. De kæmper for at bevare en frokostpause, som vi ikke har. Som murer er man typisk på arbejde ni timer om dagen fra 7-16, og man har to halve timers pause, som man ikke får løn for.
Klaus Jensen, murer

Glem produktionsdanmark

Men spørger man arbejdsmarkedsforsker, Henning Jørgensen, slutter det kapitel med den nye fusion:

- Det er slut med arbejderromantikken. Man kan tale så meget, man vil, om produktionsdanmark, men der vil være færre og færre, der er beskæftiget med fremstillingsvirksomhed. Det er allerede under 20 procent. Jobskabelsen sker helt andre steder fremover, siger Henning Jørgensen, der er professor ved Aalborg Universitet.

Den bevægelse har længe været medvirkende til et styrtdyk i medlemstallet hos LO, mens FTF har holdt skansen. Og det har banet vejen for fusionen.

- Tingene er vendt op og ned fra det gamle socialdemokratiske produktionssamfund. Man kan bare se på, at Helle Thorning Schmidt som socialdemokratisk statsminister kiksede at få gennemført en trepartsaftale. Til gengæld er det lykkedes for Venstres Lars Løkke Rasmussen at lave tre aftaler, siger Henning Jørgensen.

Han er ikke i tvivl om, at en ny organisation, der repræsenterer op mod 1,5 millioner lønmodtagere vil blive taget alvorligt af politikere og presse. Til gengæld kan der være store modstridende ønsker inden for den nye organisations egne vægge.

Der er ingen arbejdere mere

Realiteterne har også ramt Mogens Madsen, der var tillidsmand i mange år på Odenses store industriarbejdsplads, Micro Matic. Nu er han pensionist.

- Socialdemokratiet er jo heller ikke et rigtigt arbejderparti længere. Det går ikke så godt med alt det, vi har kæmpet for, og det er snart lige meget, om det er Venstre eller Socialdemokratiet, siger han og fortsætter:

- Men der er jo snart heller ikke nogen arbejdere tilbage. Og det er jo på en måde godt, at vi er kommet af med nogle af de møgjob, som sled os op. Dem har de så fået i andre lande, hvor de ikke skal have ret meget for det, siger Mogens Madsen.

På en dag, hvor fagbevægelsen gik ind i en ny tidsalder, savner han de røde faner og alt det, de troede på.

- Det er ikke en festdag, men det er nok en nødvendig dag. Det er altid en god idé at stå sammen, siger han.

Den nye organisation sluttede sin stiftende kongres på under en time med fællessangen "Danmark for folket". Som i øvrigt også var navnet på Socialdemokratiets partiprogram fra 1934.

De rødeste faner gik på halv fredag den 13.

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce