Trodser janteloven med lange negle

Det er så koldt her i Danmark, og derfor er det svært at finde ud af, hvilket tøj jeg skal have på. Men jeg vil ikke smide min somaliske identitet væk, siger somaliske Amina Jibril.

Trodser janteloven med lange negle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

RØDDER: En iransk og somalisk kvinde går vidt forskelligt klædt, selv om de bor i Danmark. Den ene sværger til lange negle, mens den anden er vild med guldsmykker

- Du har vel ikke tænkt dig at gå til fest i den der?

Kæresten ser mistroisk på den pailletkjole, som Pari Khadem er krøbet i.

Året er 1986, og Pari Khadem skal til fest i Danmark med sin danske kæreste efter at være flygtet fra Iran det foregående år. Endnu er hun vant til at gå i opsigtsvækkende tøj. Men det bliver sidste gang, at Pari Khadem tager en pailletkjole på i Danmark.

- Alle folk stirrede mærkeligt på mig, da jeg kom. Det var så ubehageligt. Jeg var flov og følte mig helt uden for, siger Pari Khadem.

De seneste fire år har hun klippet og sminket folketingspolitikerne. Hendes arbejdsplads er Christiansborg, hvor hun har sin egen frisørsalon. Det kaster en del indbydelser af sig til diverse gallapremierer. Men i dag ringer hun altid til andre, som hun ved er inviteret. Bare lige for at sondere terrænet og høre, hvad de har tænkt sig at tage på.

- Jeg har ikke længere lyst til at skille mig ud. Selv om der er premiere på en James Bond film, hvor der er masser af glamour og champagne, så kommer mange stadig i cowboybukser. Og jeg går også selv mere afslappet klædt i dag. Janteloven har ubevidst påvirket min påklædning, for i Danmark skal man helst ikke vække for meget opsigt, siger Pari Khadem.

Hun flygtede fra Iran efter at præstestyret med Ayatollah Khomeini i spidsen kom til magten. Pari Khadem ville ikke begynde at bære slør eller finde sig i præstestyrets undertrykkelse, som blandt andet indebar en begrænsning i kvinders påklædning. Og det bærer hendes påklædning i dag også præg af. Hun har en nedringet stram top og trendy bukser med pressefolder på.

Bare bryster på Strøget

Slør er der til gengæld en anden kvinde, der frivilligt og med glæde går med. Amina Jibril kom til Danmark fra Somalia for 13 år siden.

- Jeg bliver væk fra mine menneskelige netværk her, hvis jeg ikke klæder mig som en ældre kvinde. Men det er ikke et problem for de unge piger, for de bliver ikke smidt ud af deres netværk. De bliver accepteret uden at gå med tørklæde, siger Amina Jibril, der er leder af en somalisk kvinde-rådgivning i København.

Hun er helt i grøn. Den lange kjole, der skjuler fødderne, blusen og sløret går i ét.

En stor del af de somaliske kvinder i Danmark går i deres kulturtøj: jilbab.

Anne Margrethe Rasmussen, der er antropolog ved Københavns Universitet, har en forklaring på hvorfor:

- Somaliere er først kommet til Danmark i løbet af de seneste 10 år. Derfor kan man ikke sammenligne en somalier med en ung pakistansk eller tyrkisk kvinde. Forældregenerationen, som er kommet hertil, referer stadig til de kulturelle normer i deres hjemland. Mens deres børn forholder sig til Danmark. Nogle kvinder klæder sig endda mere tildækket i Danmark, fordi de tænker, at vi har en løsere moral. Indenfor den etniske gruppe stiller man derfor større krav til påklædningen, så man viser, at man er en god muslim eller et ordentligt menneske, siger Anne Margrethe Rasmussen og fortsætter:

- Men det er ikke nødvendigvis, fordi de er særlig religiøse, at de dækker sig til, men nærmere fordi de hermed føler sig som somaliere. Det er en tradition for dem, ligesom at vi ikke vil gå ned ad Strøget med bare bryster.

Lottodrømme

Pari Khadem og Amina Jibril har hver deres forhistorie, som påvirker deres påklædning og udseende. Og de forsøger begge to på deres egen måde at bevare deres identitet.

Pari Khadem holder fast i sine lange negle, selv om det ifølge hende selv har været en hård kamp mod janteloven.

- Mange har kritiseret mig for mine lange negle og sagt, at jeg ville få mere succes, hvis jeg klippede mine negle. Men de lange negle er en del af mig. I Danmark plejer man ikke sine negle, men det gør man, hvor jeg kommer fra. Det er en del af hygiejnen, og moden at have lange, smukke negle. Jeg har lært, at du sandelig skal passe på, hvad du gør i forhold til janteloven.

Amina Jibril må slås med andre små problemer. Hun søger altid ud i de samme fire butikker på Nørrebro i København, når hun trænger til nyt tøj. Kun de har det tøj, hun skal bruge.

- Det er så koldt her i Danmark, og derfor er det svært at finde ud af, hvilket tøj jeg skal have på. Men jeg vil ikke smide min somaliske identitet væk. Derfor går jeg i lange kjoler og løse bluser, siger Amina Jibril.

Guldsmykker er for begge kvinder noget helt specielt. I mange lande i Mellemøsten og Afrika er guldsmykkerne en kvindes økonomiske garanti for at kunne blive gift. Derfor får mange piger guldsmykker i stedet for legetøj.

- Hvis jeg vinder i lotto, så er det første jeg køber guldsmykker, siger Amina Jibril og griner højt.

Trodser janteloven med lange negle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.