Vi fylder os med flydende vitaminbomber. Juicebarer er blevet det store hit, og hjemme på køkkenbordene er der gang i saftpresseren. Men lad nu være med at gå over gevind, advarer ernæringsekspert - der er nemlig masser af kalorier i friskpresset saft
Juicebølgen skyller ind over landet. Og det drejer sig vel at mærke ikke om den juice, man kan købe i karton i supermarkederne, men om frisk frugt og sprøde grønsager, der har været en tur i saftpresseren og som et sekund senere glider gennem organismen.

Siden "Joe and the Juice– i 2002 slog sig ned i hovedstaden med smoothies og friskpressede juicer, har fænomenet bredt sig langt ud over hovedstadens grænser. Århus, Aalborg, Kolding, Skørping og mange andre byer er kommet med på juicevognen.

På Værnedamsvej, der løber mellem Vesterbro og Frederiksberg, åbnede Pernille Lykke Christoffersen i begyndelsen af juli måned juice- og smoothiebaren "Smagen af Lykke," og mens alle de andre butikker i kvarteret knapt har set den første kunde, har 23-årige Pernille haft travlt, siden hun åbnede baren klokken otte. Hun jonglerer med appelsiner, æbler, bananer, kiwifrugter, broccoli, gulerødder, ingefær og meget andet. Ned i saftpresseren eller i blenderen med det - og vips et farvestrålende glas langes over disken med et smil og "ha' en god dag."

Kunderne er fortrinsvis yngre kvinder, der ser ud til at dyrke motion og tænke over, hvad de spiser, og på drinkskortet, kan de orientere sig om, hvor mange kalorier, der er i de forskellige frugt- og grøntsagsdrikke, og hvordan de influerer på organismen.

Australien smittede

Pernille Lykke Christoffersens drøm om at åbne sin egen juicebar opstod under et ophold i Australien, fortæller hun:

- I en by som Sidney er mange kaffebarer erstattet med juicebarer, som stort set findes på ethvert gadehjørne. Jeg blev vild med ideen. I Australien, New York og mange andre steder er de nået længere, end vi er. De supplerer med kosttilskud i pulverform, så man kan få præcist, hvad man har brug for. Det var også i Australien, jeg fik ideen til at oplyse, hvor mange kalorier de forskellige drikke indeholder.

Pernille Lykke Christoffersen siger, at hun ikke var specielt opmærksom på, hvad hun spiste og drak, da hun rejste til Australien.

Men livsformen derovre smittede af på hende, og snart fandt hun ud af, at hun fik det bedre både fysisk og psykisk, når hun levede sundt og dyrkede motion:

- Jeg har så mange ideer og vil gerne udvikle det her koncept, men foreløbig nyder jeg bare, at også danskerne er vilde med frisk presset frugt- og grønsagsjuice. Jeg troede, at jeg ville få en lidt langsom start, men der har været drøn på allerede fra første dag. Det har været lidt overvældende.

Jason Vale

Men der er tilsyneladende også kommet godt gang i saftpresseren i mange danske hjem, og det skyldes ikke mindst juicemesteren over dem alle - den britiske diæt- og helseguru Jason Vale, der er bestsellerforfatter til en række bøger om juice og helse.

Alene i hjemlandet har hans bøger solgt mere end en halv million eksemplarer, og de er oversat til en lang række sprog - også til dansk. Når Jason Vale ikke skriver bøger, rejser han kloden tynd og holder foredrag om sundhed og juice med et hvidt tandpastasmil og et engagement, der får tankerne hen på en religiøs leder.

Og ingen juice og smoothies uden blender og saftpresser - og hvad enten Jason Vale optræder i bøger, på nettet, på tv - eller live reklamerer han ivrigt for Philips' produkter - og det tjener han utvivlsomt en formue på.

Der er tilsyneladende ingen ende på, hvor meget Jason Vale kan presse citronen.

Hans bøger rummer tips til, hvordan man kan tabe sig ved at drikke juice, hvordan man kan rense kroppen ved at drikke juice, hvordan man kan få en renere hud med juice, hvordan man kan få mere energi med juice.

Selv var han angiveligt fortabelsen nær, da han blev reddet af naturens frugter og grønt. Han røg og drak - og var overvægtig. I dag er han slank og spændstig som vores egen Ole Henriksen, der har slået sig ned med sin skønhedsklinik i Hollywood - og så udstråler han den der lidt manierede livsglæde, som man genkender fra folk, der har set lyset i en eller anden form.

Ingen magisk virkning

Men hvad siger Per Brændgaard Mikkelsen, der er cand.scient. i human ernæring til det nye modefænomen, hvor man presser saft ud af frugter og grønt - i stedet for at spise det råt for usødet?

- Et glas friskpresset saft om dagen er sundt, men man skal ikke tro, at det har nogen magisk virkning. Det er noget sludder, når man annoncerer med, at man kan udrense kroppen. Det kan man ikke.

Per Brændgaard Mikkelsen advarer mod at drikke mere end et enkelt glas juice om dagen: - Der er mange kalorier i saft, og hjernen er ikke i stand til at registrere flydende kalorier, så man bliver ikke mæt, og derfor nedsætter man formentlig ikke sit kalorieforbrug andre steder. Det betyder, at man meget nemt kan begynde at tage på i vægt.

Per Brændgaard Mikkelsen advarer også mod, at man helt skifter frugt og grønt i fast form ud med den flydende form: - Al forskning viser, at den mest sunde komponent i frugt og grønt er fibrene, og dem fjerner man jo, når man laver saft.

Kaffe og smøger

Emilia Van Hauen, forfatter og sociolog, undrer sig ikke over, at vi danskere er hoppet på juice-vognen. Saftpresseren passer nemlig glimrende ind i den sundhedsbølge, der vælter ind over landet:

- Det giver status at have en sund, veltrænet krop. Når man går på juicebar, signalerer man, at man har selvkontrol, og at man er i stand til at passe på sig selv. I dag spiser vi ikke kun for at blive mætte. Vi er bevidste om, at kroppen skal have et brændstof, der kan give os et sundt og et langt liv, siger Emilia Van Hauen.

Langt fra alle er dog med på sundhedsbølgen. Mange foretrækker stadig en grøn Tuborg, en sort kop kaffe og måske en smøg - frem for et glas friskpresset juice:

- Vi danskere bliver mere og mere delt op i et A- og et B-hold. Den sidste gruppe er svær at nå. De ved måske godt, at deres livsstil ikke er særlig sund, men de har tilsyneladende svært ved at ændre på det.

- Men ligner det her ikke tilbedelse - er kroppen ikke blevet "Guds hus?"

- Jo, man kan da godt mene, at vi er ved at gå over gevind. Der er masser af selvdyrkelse i det her fænomen, men på den anden side, kan man ikke bebrejde folk, at de gerne vil leve sundt.

Emilia Van Hauen ser dog tegn på, at vi er ved at få nok af at dyrke os selv:

- Kurven er begyndt at knække. Vi er ved at være trætte af hele tiden at stille spørgsmålet: "Hvem er jeg?" Det varer ikke så længe, før vi i stedet stiller spørgsmålet: "Hvad er formålet med mit liv?"
  • fyens.dk