Efter Hyben Vital fra Langeland blev opfundet, har jeg ikke været forkølet. Det må være de gode C-vitaminer. Iøvrigt er det også godt mod slidgigt.Henning Willumsen, Solgårdsvej 24, st. tv. Odense

Er man forkølet, er der ingen anden sikker vej end varm mælk med honning og hvidløg, men så vidt kommer det aldrig, hvis man hver dag året rundt løber en morgentur med bar mave, spiser masser af persille, skrotter bilen til fordel for en cykel og skodder cigaretten til fordel for frisk frugt og grønt fra byens skønne torv!Anne Grethe MikkelsenPeter Willemoesvej 163,Odense

Mit råd mod forkølelse, ja al anden sygdom, er at tro på Guds løfter til os på dette område.I Esajas bog, kapitel 53 vers 4, står der: ”Vore sygdomme bar han, tog vore smerter på sig” og i vers 5: ”Vi fik lægedom ved hans sår” (Jesus).I ordsprogenes bog, kap. 4 vers 20-22: ”Mærk dig, min søn, mine ord, bøj øret til, hvad jeg siger, det slippe dig ikke af syne, du vogte det dybt i dit hjerte, for det er liv for dem, der finder det, helse for alt deres kød”.Til sidst Johannes 3. brev, vers 2: ”Jeg ønsker, at du i alle måder må have det godt og være rask, ligesom din sjæl har det godt”.Jeg har selv oplevet det. Har der været forkølelse på vej, maveonde, blødningsforstyrrelse, så har Gud grebet ind og helbredt mig.Kirsten Bager,Lærkevænget 7,Ebberup.

Rådet er mere forebyggende end helbredende. Min egen erfaring er, at hvis man sørger for at få daglig motion i frisk luft er risikoen for at få en forkølelse meget mindre, og hvis man endelig har fået en forkølelse, kommer man også hurtigere over den.Jeg cykler til og fra arbejde næsten hver dag året rundt (26 km/dag).Jeg er i snit forkølet en gang hvert andet år.Erling Nielsen.Tommerupvej 41,Gammelmarken,Vissenbjerg.

Jeg kan varmt anbefale at drikke Moe Vera og spise Forever Bee Propolis hver dag.Moe Vera er et rent kost- og naturprodukt, som går ind og udrenser og stabiliserer kroppen og styrker immunforsvaret.Jeg har selv taget det hver dag i to år, og jeg har ikke været forkølet i den tid. Før var jeg forkølet fire-fem gange om året.Annette MortensenÆbeløvej 6, Baaring Asperup.

Før jeg blev influenzavaccineret, var jeg meget plaget af forkølelse, halsbetændelse og influenza.Nu bliver det ligesom ikke rigtigt til noget, og skulle det endelig ske – så fylder jeg to thermokander, en med havresuppe og en med kamille-te – trækker dynen op over hovedet og sover.PS. For øvrigt kan Kresten Spillemandsdråber give en vis lindring.Ole Pedersen,Buen 18, Agedrup.

Mit gode råd mod forkølelse og hvad dermed følger er god gammeldags glycerin.Dyp en fingerspids i glycerinen og hold den mod først det ene så det andet næsehul, sug kraftigt op, gentag behandlingerne et par gange om dagen og forkølelsen er væk. Et godt middel fra min egen barndom.

M. K. Svanes,Munkerisvej 41,Odense

Pres tre store fed hvidløg i et krus. Kom saften af en citron i. Fyld kruset med kogende vand. Rør 1 spiseskefuld honning ud i væsken. Drik!Kan eventuelt gentages, hvis det er nødvendigt.

Eva Andersen, Pilevej 4, Aarslev.

Min fremgangsmåde ved forkølelse, som har virket hver gang i det store og hele, går på følgende: Lige før sengetid tager jeg 15-20 dråber Echinamin nr. 5 i en stor mundfuld vand. Det smager ikke specielt godt, men oveni tager jeg to-tre Panodil, som jeg skyller ned med et glas vand.Derefter under dynen med hovedet lidt højt og et lommetørklæde hen over ansigtet for at holde næsen varm. Så sveder jeg det ud i løbet af én nat.

Kurt Andersen,Stationsvej 101, Årslev.

Hver gang jeg er i nærheden af en person, der er forkølet, så tager jeg Echina max, d.v.s. rød solhat i form af en tablet. Denne tablet virker forebyggende, idet den styrker mit immunforsvar. Herved undgår jeg en forkølelse.En anden måde at forebygge på er at tage to-tre dråber ægte japanske pebermynte-dråber i et glas vand eller slikke dråberne direkte fra den øverste side af hånden.Skulle uheldet være ude, så benyt også pebermyntedråberne til at lindre en forkølelse med. Det styrker desuden immunforsvaret at have en forkølelse en eller to gange om året. Det er måske en lille trøst.Våde og kolde fødder giver lettere en forkølelse om vinteren. Så sørg altid for at være tør om benene.

Ib Holmgaard Madsen,Dyreager 12, V. Sottrup,Sønderborg.

For mange år siden fik jeg en rigtig slem forkølelse.I desperation lavede jeg fire-fek kopper varm te med to hættefulde rom i, og sikken en virkning:1. Næste morgen var min forkølelse og en hel køkkenrulle forsvundet.2. Jeg sov som en gris hele natten, trods mit næsesnydningsforehavende.Konklusion: Det har været min kur siden, men der er desværre for få forkølelser! Det med ikke at få forkølelser kan måske skyldes, at jeg er meget ivrig ”udlufter”.Mit hjem luftes ud minimum to gange hver dag, og jeg ryger ikke.

Helle Oldefar,Turkisvej 4, Odense.

Jeg kender faktisk kun en, der effektivt kan forebygge og helbrede forkølelse: Kroppen selv.

Jeg drikker et lille snapseglas stabiliseret Aloe Vera gel hver morgen og aften. Det er min daglige basis af næringsstoffer til kroppen.

Aloe Vera gel betragtes i dag af mange som det bedste naturlige kosttilskud, man kan få. Det er den klare gele i plantens blade, man bruger. Den indeholder mere end 75 forskelllige næringsstoffer, heriblandt mange forskellige vitaminer, mineraler, aminosyrer, enzymer og sporstoffer, som kroppen har brug for.

Da Aloe Vera gel samtidig virker udrensende, udskiller kroppen lettere de affaldsstoffer, som ellers ville belaste immunforsvaret og være til skade for kroppens funktion.

Ved at leve og spise sundt, styrker vi vort immunforsvar, og kroppen kan dermed selv klare at modstå hovedparten af de sygdomme, vi kender.

Hvad er det da, der nedbryder vores immunforsvar? Stress, bekymringer, for lidt motion og frisk lu ft, samt forurening med tusindvis af kemiske stoffer, som vi omgiver os med for at lette hverdagen.

Jens-Erik Thuesen,Omøvænget 11, Middelfart.

En flaske Côtes du Rhone (helst). Eller en anden ret alkoholrig og dermed energi- og varmebringende rødvin.Denne flaske Côtes du Rhone tilsættes 15 g kanel og 5 tsk. sukker. Vinen opvarmes forsigtigt til ca. 60 grader. Der tilsættes nogle citronskaller.

Man kan drikke en sådan flaske om dagen fordelt over to-tre gange. Og hvor det smager.

Lene Kralund,Blommegrenen 255,Odense

Kort og godt: Vask hænder og hold dig på lang afstand af folk, der smitter. Når du mærker den første snert af forkølelse i næse eller svælg, så er der råd herfor:20 dråber Echinaforce – Rød Solhat, 20 dråber Bronchosan, fem dråber Viola tricolor, stedmoderblomst, alle produkter fra Dr. Vogel, Bioforce – tages samlet i et halvt glas vand to gange dagligt i fem dage, derefter en gang dagligt i fem dage.

Giv din krop fred og ro aften og nat, så kan du sagtens passe dit arbejde om dagen.

Lad kaffen og de tunge måltider være – ta’ en kop te og lette måltider – så kroppen har overskud til at reparere sig i stedet for.

Så undgår man de hæslige forkølelser.

Gunhild Vad Nielsen,Astrupvej 21 B,Odense

Fem gode råd:Gå med ulden undertrøje.Spis hvidløg.Tag en vitaminpille.Drik urtete.Gå en tur hver dag.Anna Jacobsen,Moderup Møllevej 36,Søndersø.

Man anskaffer sig et blåt halstørklæde, det skal være blåt, ellers er der ingen effekt, det skal være nyt eller nyvasket, der vil snart komme lindring i halsen. Alt det, man går og spiser, gajol, delfol, hostesaft, bolcher m.m. kan slet ikke stå mål med tørklædet.

En hjælp sammen med den blå farve er kamilleblomst og salvie-te, blandet lige dele, kogt tre minutter, ca. to krus daglig. Efter to til tre dage skulle det gerne være delvis ovre.

Held og lykke med kuren.

Erik Hyllested,Hindsholmvej 266, Mesinge.

Min familie har gennem de seneste ti år spist hybenpulver, som er meget rig på vitaminerVi har ikke været forkølet, efter vi har spist hybenpulver fra Fuera Vital, to teskefulde hyben i en kop yoghurt.

Irene Perschke,Søhustoften 12, Odense N

Jeg har ikke været forkølet de seneste fem år, hvor jeg regelmæssigt hvert år i oktober har fået min vaccination mod influenza. Jeg kan have nysende og hæse mennesker omkring mig uden at blive smittet.

Så her er mit bedste råd.

Er forkølelsen kommet, er der mange ting, der kan lindre, f.eks. varm hyldebærsaft, men det bedste er at undgå forkølelse i det hele taget - så lad dig vaccinere!

Ruth Larsen,Sundbjergvej 14, Faaborg

Forkølelse. Ja. Jeg har i mange år brugt det samme middel mod en lettere forkølelse, ikke influenza. Jeg har fra barneårene gået ud i havet, eller strandkanten.

Når jeg kommer op, kan jeg mærke, at blodet kører hurtigt rundt i kroppen, og derfor mener jeg, at det kan være med til at holde forkølelsen væk.

Men man skal nok vende sin krop til dette igennem sommeren.

Alligevel, et koldt brusebad ville måske også kunne have sin virkning.

På stranden får jeg også zoneterapi samtidig.

Hanne Christensen,Middelfartvej 57, Asperup.

Der er faktisk meget enkelt. Man skal være i psykisk balance - ikke være stresset og ikke bære sorg. Sørg for mindst en halv times frisk luft hver dag og gerne lidt motion. I sommerperioden helst mere, f.eks. havearbejde er meget afstressende og nok den bedste og billigste motion, der fås.

Det er vigtigt at have varme fødder - for ellers fryser resten af kroppen - og undgå træk. Mange mennesker lider af støvallergi uden at vide det - så luft ud hver dag. Undgå tæpper i soveværelset og skift dundynen ud med en kunststofdyne. Sørg for at dyner og madrasser bliver luftet. Støvsug og vask gulv jævnligt. Hvis man ikke har mulighed for at lufte dynerne, kan støvmiderne ikke fordrage at komme en tur i fryseren.

Nu kommer vi så til kosten.Sørg for at spise masser af frugt og grønt, dermed tænker jeg ikke kun på salat, agurk og tomat, da størstedelen af disse er vand. Spis årstidens friske frugter og grøntsager, gerne flere forskellige hver dag - husk de friske krydderurter, som man kan have enten i haven eller i vundueskarmen.Husk endelig også hvidløg et par gange om ugen, og lidt chilli er godt for fordøjelsen. Smid ikke grøntsagsvandet ud, det er fortrintlig til sovs. Et par glas rødvin til maden gør ingen skade.

Denne levevis har jeg fulgt de seneste 15 år uden at være nævneværdig forkølet og uden andre former for kosttilskud.

Anne Marie Larsen,Stokrosevej 9, Odense C.

Hermed mit bud på en hurtig og nem kur mod snue - og så virker det.

Hæld kogende vand over et brev kamillete, eller kamilleblomster i løs vægt, det skal være i en lidt dyb skål.

Så anbringer man sig siddende, med et stort håndklæde over hoved og skål, så varmen ikke slipper ud af "iltteltet".

Man lukker munden og suger den varme damp ind igennem næsen og holder det nede i lungerne længst muligt. Så klemmer man næsen sammen med to fingre og puster ud igennem munden.

Bliv ved på denne måde, sålænge vandet er varmt, og gentag kuren et par gange, de fleste gange er man helbredt eller har det i hvert fald meget bedre på en dag.

Ellers må man i gang igen næste dag.

Og - men det er der jo ikke nogen, der vil tro på - så er det altså vigtigt at vaske hænder, når man har rørt ved gelændere og dørhåndtag. Særligt det indvendige på offentlige toiletter.

Prøv kuren og se, om det ikke hjælper.

M.F. Odense, der ikke ønsker sit navn i avisen.

Hyldebærsaft med whisky. Til to tredjedele skoldhed hyldebærsaft tilsættes en tredjedel whisky. Drikken indtages, mens man ligger i sengen og kan lægge sig til at sove efter indtagelsen af vidunderdrikken.

I slemme tilfælde kan man nyde drikken to gange pr. aften - den ene gang når man går i seng, den anden gang lige før, man ligger sig til at sove.

Og som regel er de fleste tilfælde jo slemme, ikke?

Lene Kralund,Blommegrenen 255,Odense SØ.

Forkølelse opstår, når menneskets organisme ikke kan regulere temperaturpåvirkninger, lokalt eller generelt - hurtigt nok. For stærk kulde eller sjældnere for stærk varme søger kroppen at regulere til normal temperatur, ca. 37 grader. Leveren er kroppens varmeapparat og regulator. En svækket lever har ringe mulighed for dette. Svækkelsen kan skyldes flere ting: Store mængder alkohol, opløsningsmidler, parasitter m.m. Dårlig og ensidig kost med for få vitaminer, især C-vitaminer, utilstrækkelige mikronæringsstoffer og kultur-uligevægt i fordøjelsessystemet svækker leveren.

Psykisk og mental tilstand påvirker livsmodet/leverkraften. Navnet leveren udspringer fra liv på dansk, vita=liv på latin, amin=organisk basis. Med vitaminer får vi basale livskræfter/livsenergi.

Når forkølelsessymptomer viser sig, sætter man ind med et enkelt middel:

En urte-eleksir kaldet Arcana, som er en moderniseret og klart forbedret udgave af Maria Trebens Schwedenkrauter. Den indtages dels som ”snaps”, evt. fortyndet, dels indhaleres den gennem næsen (et stykke fugtet vat op i næseborene). Der går kun fa timer, så er symptomerne og forkølelsen ovre.

Robert Christensen,taxachauffør ogalternativ behandler,Bredagerløkken 65,Odense SØ