Det gastronomiske par fra Fakkelgården ved Flensborg Fjord er rykket nogle få husnumre længere ud ad Fjordvejen og har i en totalt renoveret partriciervilla åbnet Restaurant Bind med forbløffende fornuftige priser
Christian Binds navn vil nok i endnu nogen tid være erindringsmæssigt knyttet til Fakkelgården, Danmarks smukkest beliggende gastronomikro på nordsiden af Flensborg fjord, som han startede og i sin cheftid kastede gastronomiske stjerner over.

Men det er faktisk to år siden den alsacisk fødte stjernekok og hans fynske hustru, Pia, forlod Fakkelgården og dennes kapitalejere, den kendte grænsekøbmands- familie Fleggaard. Pia og Christian Bind forlod imidlertid ikke Fjordvejen, hvor de fortsat har deres hjem i en smukt beliggende villa, og hvor de for et par dage siden i en statelig patriciervilla på fjordbredden, smagfuldt udvidet med nybygning til Nordeuropas flotteste og mest avancerede køkken, har åbnet Restaurant Bind som Danmarks nyeste stjerneskud på den gastronomiske himmel.

- Men vi har helt bevidst taget afsked med jagten på Michelin-stjernerne til fordel for en spiserestaurant, der lever op til de strengeste kvalitetskrav, men til priser, som folk kan betale.

En gastronomisk middag, kreeret og tilberedt af en af Europas bedste kokke, til 350 kroner. Hvordan kan det lade sig gøre? Det er et spørgsmål om at holde produktions-omkostningerne nede, fortæller Christian Bind. Man kan vælge jagten på stjernerne med 10 kokke og et stort restaurationspersonale plus et personligt mavesår og med omkostninger og priser, som kun et internationalt pubilkum kan betale.

- Eller man kan, som vi her har gjort, vælge kun at holde aftenåbent tirsdag til lørdag, at servere en fast menu, der skifter en gang om ugen, og til en fornuftig pris, fordi der kun forudsættes et mindre personale - og jeg får vel at mærke tid til selv at beskæftige mig med mit fag.

Vi satte os simpelthen ned og spurgte os selv: Hvad vil og kan et ganske almindeligt publikum betale for et måltid på en god spiserestaurant, fortæller Pia Bind. Vi gik ud fra os selv. 350 kroner pr. kuvert er, hvad vi selv synes, vi almindeligvis vil betale. Så regnede vi baglæns - hvad kan man få for 350 kr.oner Og dermed blev det.

Bestilt måneder frem

Sønderjyderne har kvitteret med vældig interesse for Pia og Christian Binds nye restauration. Der er udsolgt mange aftener flere måneder frem i tiden, så man skal være i god tid, hvis man vil bestille bord. Menuen til 350 kroner er tre retters: Forret, hovedret og dessert, hvortil man for 75 kroner yderligere kan købe en ostetallerken. Hertil vine, som opbevares i en smuk nyindrettet vinkælder, og serveres til fornuftige priser.

- Vi havde på Fakkelgården mange gæster fra Fyn, for-tæller Pia Bind, og det håber vi naturligvis også at få i restaurant Bind, hvor vi ganske vist ikke kan tilbyde overnatning på stedet, men der er adskillige hoteller lige i nærheden.

Et af disse, det store Hotel Benniksgård, har siden Christian Bind forlod Fakkelgår-den, stillet køkken til rådighed for Christian Binds og den lige så berømte kollega, Jens Peter Kolbecks mad-ud-af-huset-forretning blandt hvis senere opgaver ifølge ugebladene nævnes kronprins Frederiks polterabend på Fænø for broderen, prins Joachim. Cateringsvirksomheden fortsætter med Restaurant Binds køkken som base og Jens Peter Kolbech, tidligere dronningens køkkenchef, som udfarende kraft.

Fantastisk beliggenhed

Flensborg fjords nordside er dansk med udsigt til den tyske sydside og Fjordvejen hører til de mest idylliske havpromenader i verden. Her i Sønderhav opførtes Restaurant Binds hus som rigmandsvilla i den tyske tid omkring år 1900, i en tid, da miljøkrav, strand-og skov-byggelinier endnu ikke var opfundet, og hvor man derfor, hvis man havde penge nok, kunne opføre sit palæ nærmest i strandkanten.

Efter genforeningen blev huset moderniseret og indrettet til rekreationshjem for danske veteraner fra 1. verdenskrig og deres pårørende.

I 1981 dannede det efter en ny modernisering ramme om en lejrskole, der under navnet "I.P. Nielsen Hjemmet" til minde om grundlæggeren, folketingsmand I.P Nielsen, Dønt, af "Kronprinsesse Ingrids feriehjem for sønderjyske børn".

I 2006 blev ejendommen solgt, og kapitalen brugt til en fond, der i I.P. Nielsens og dronning Ingrids navne støtter projekter, som understøtter unge sønderjyders identitet i en globaliseret verden.

Køberne var Bitten og Heine Askær-Jensen, sønderjyske velhavere fra Kollund, der bor i Singapore og herfra driver en verdensomspændende forretning inden for skibsfart. De nye ejere af huset har betalt den smukt og nænsomt gennemførte restaurering, der bevarer det gamle hus; stilfuld arkitektur, som er den ideelle ramme om en spiserestaurant. Pia og Christian Bind har lejet ejendommen i fire år med forkøbsret.

- De er enestående, siger Pia og Christian Bind om ejerne af ejendommen. Vi har fået de bedst tænkelige rammer for vor nye fremtid.

Restaurant med udsigt

Det centrale rum i det gamle palæ er naturligvis restaurationen med store vinduer mod strand og fjord, der giver det udefra kommende lys optimale betingelser. Ud over restaurationen med plads til 35-40 personer er der et selskabslokale med plads til op mod en snes personer.

Man har bevaret stuernes gamlede polerede træpaneler og i overenstemmelse hermed er det øvrige interiør holdt i en lidt gammeldags, men fornem stil.

Forelsker man sig i restaurantens smukke vinglas, i servicet eller de flotte bestik, kan man såmænd købe det hele med hjem, oven i købet med brugt-rabat. Man har jo selv været med til at bruge det.

Allerede for et år siden skulle Restarant Bind være åbnet, men da restaureringsarbejdet skulle starte, klagede naboer til Naturklagenævnet, og da en sådan klage har opsættende virkning, gik der et helt år, før nævnet sagde ja til, at arbejdet kunne fort-sætte.

Christian Bind er yngst i den vennekreds af stjernekokke, opvokset i Frankrig eller med fransk baggrund, der et par gange om året mødes i en af deltagernes forretninger for med deres madkunst at henrykke et kræsent publikum, der bestiller fra den ene gang til den næste. Kokke-træffet finder naturligvis næste gang, 1. juni sted i Restaurant Bind, hvor værten mødes med Jean-Louis Lieffroy fra Falsled, Puk Lyskjær Larsen fra Rudolf Mathis i Keteminde, Michel Michaud fra Skagen, Jens Peter Kolbeck og Frances Cardenau fra København. I Sønderhav vil de møde det flotteste og mest velindrettede restaurationskøkken, nogen af dem formentlig tidligere har set.

Mødtes på Falsled kro

Pia og Christian Bind mødte hinanden på Falsled Kro, hvor han efter læreår hos ingen ringere end Brdr. Haeberlin på den trestjernede Auberge d. Ill havde tænkt sig at være et år hos den da allerede europæisk kendte Jean-Louis Lieffroy.

Kærligheden til kroens receptionist fik ham til at ændre planer, og de var begge 12 år på Falsled kro, hvor han avancerede til køkkenchef. Pia er datter af det mange-årige værtspar i Horne forsamlingshus og har fortsat stærke familiebånd til egnen.

- Det var kun med stor betænkelighed, at vi tog afsked med de ubetingede krav til ægthed og kvalitet, som vi og alle andre på Falsled Kro var flasket op med, fortæller Pia Bind. Nu føler jeg imidlertid, at vi har fået mulighederne tilbage, fordi dette helt er vores egen virksomhed , som vi begge to har glædet os umådeligt til at komme i gang med.

Menuen i den første uge består af:

Dampet rødtunge med lufttørret ising på bund af jord-skokkekompot og rygeost-sauce.

Dansk kalv på to måder med kartoffel fondant og morkelsauce.

Sprøde horn med passionsfrugtcreme og vanilleis med appelsinsalat og kokos.

- Inspirationen er dagens udbud af lokale eller i alt fald danske råvarer, fortæller Christian. Bind. Derudover ideer fra det franske land-køkken, som jeg har lært det, og naturligvis ikke mindst madtraditioner fra min fødeegn, Alsace.