En gruppe mormødre har gjort deres indtog på den internationale modescene. Deres hjemmestrikkede børnetøj bliver solgt til høje priser i eksklusive butikker verden over. Kvindernes motivation er hverken penge eller berømmelse, men derimod socialt samvær og hjemmebag
Hver onsdag eftermiddag mødes en gruppe kvinder i Haslev på Sydsjælland for at hygge sig og strikke. Der bliver altid serveret rigelige mængder kaffe, og de skiftes til at medbringe hjemmebagt kage.

Umiddelbart lyder det som en helt almindelig kaffeklub med strikketøj som en kærkommen undskyldning for at mødes og sludre. Historien om kvinderne fra Haslev er imidlertid en ganske anden. For dem er strikningen blevet et regulært job, og de har kunder over hele verden, der gerne betaler mange hundrede kroner for deres moderigtige, hjemmestrikkede produkter - og historien bag.

- Vi hygger os, men samtidig tager vi møderne mere seriøst, end hvis det var en almindelig strikkeklub.

Mormor.nu bygger på ideen om at udnytte de ældre generationers ressourcer og på at fremstille kvalitetstøj af bæredygtige materialer. Begge dele hitter, og virksomheden beskæftiger nu strikkere i både Danmark og Bolivia - i alt omkring 30.

- De ældre og yngre generationer lever meget adskilt i dag, og de bruger slet ikke hinanden så meget, som de kunne. Det vil vi gerne være med til at ændre på, siger Nina Brandi, der for omkring et år siden købte mormor.nu.

- Det betød meget for mig, at jeg fik min mor med på ideen. Hun syntes, det kunne være sjovt at samle sit netværk i Haslev om projektet, og i dag er det vores største gruppe. Derudover har vi satellitter af "mormødre" mange andre steder, siger Nina Brandi og fortsætter:

- Jeg står for at designe og udvælge mønstre og for at købe garn og øvrige materialer. Derudover står jeg for alt det administrative. "Mormødrene" får betaling for hvert stykke tøj, de strikker, men de må selv bestemme, hvor meget eller hvor lidt de laver. Til gengæld er det kun de dygtigste, der får lov til at arbejde for os.

Mormødre på jobmarkedet

Ena Jørgensen og hendes mor på 87 er begge fast inventar, når strikkedamerne i Haslev mødes for at strikke, få udleveret nye opgaver - og for at hygge sig.

- Det sociale er helt klart det vigtigste. Pengene er selvfølgelig rare at få, men det er ikke derfor, vi gør det. For min mor er det som medicin at være med til møderne. Hun lider meget af tinnitus, men det glemmer hun helt, og i løbet af ugen får hun strikket en masse derhjemme, siger Ena Jørgensen,d er selv har fundet ny mening med sin interesse for håndarbejde.

Samtidig behøver hendes familie ikke længere fylde skufferne med flere hjemmestrikkede strømper, end de kan nå at bruge.

- Før i tiden sad jeg nogle gange og strikkede uden at vide, hvem der ville bruge de ting, jeg lavede. Nu kan det nogle gange være svært at følge med alle bestillingerne, siger hun.

Ifølge ejeren af mormor.nu er Ena Jørgensen og hendes mor ikke de eneste, der har fundet ud af, at deres arbejde er værdsat:

- Nogle af damerne har aldrig tidligere prøvet at være del af et arbejdsfællesskab, og det er en stor oplevelse for mange af dem. Det betyder meget for dem at føle den anerkendelse, de får, når de oplever, hvor stor brug der er for deres arbejde.

Humanitært arbejde

Ordrebøgerne hos mormor.nu bliver mere og mere fyldte, og det kræver, at damerne tager arbejdet alvorligt.

- Vi hygger os, men samtidig tager vi møderne mere seriøst, end hvis det var en almindelig strikkeklub. Vi får jo penge for de ting, vi laver, og tøjet er altid bestilt til at være færdigt på et bestemt tidspunkt, siger Ena Jørgensen.

De danske mormødre har en gruppe kolleger i Bolivia, og for dem er strikningen en endnu mere alvorlig sag.

- Jeg har ansat en gruppe bolivianske kvinder til at strikke babysvøb, som de derefter sender hjem til os. Et enkelt svøb kan gøre det ud for en hel månedsløn for dem, siger Nina Brandi, der selv har boet i Bolivia.

På hylderne i New York

Og det er ikke bare de ansatte, der er internationale. Det samme gælder for kunderne.

- Selv om alt vores materiale er på dansk, har vi kunder i både USA, Australien og Italien, siger Nina Brandi.

En af de amerikanske kunder ligger på 6th Avenue på Manhattan. I den eksklusive børnetøjsbutik Estella finder man masser af hjemmestrikkede mormor.nu-produkter. De er alle forsynet med et lille mærke med en håndskreven hilsen fra den mormor, der har strikket huen, kjolen, bukserne eller trøjen.

- Tøjet har en helt speciel historie, og det er lige netop, hvad vores kunder efterspørger. Tænk dig at få et stykke tøj, der er lavet af en mormor på den anden side af kloden, siger butikkens indehaver Chike Chukuwolzie og fortæller om den dag, en af de danske mormødre kiggede forbi butikken.

- Det var stort at se hende her, og nyheden kom endda i et af vores lokale medier, siger butiksejeren, der trods de dårlige, økonomiske tider satser på at importere endnu mere dyrt, dansk hjemmestrik.

- Selv om det er hårde tider, bliver folk ved med at få børn, og hvis produkterne er unikke, vil folk gerne betale lidt mere for dem, siger han.

Tilbage i Danmark synes mormødrene, det er sjovt at tænkte på, at deres hjemmestrik kan ende med at holde amerikanske børn varme om vinteren, men mest af alt går de op i at hygge sig.
  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Vi strikker krisen væk

Vi strikker krisen væk

Krisetid er strikketid

Krisetid er strikketid