Elna Finsen gik ned med stress. Så købte hun en boerged, og i dag opdrætter hun de tillidsfulde dyr, som hun nyder både på marken og på middagsbordet
Maren er en kø'g'.

Uden for Fyns land ville hun formentlig gå under betegnelsen kødged, men på Elna Finsens grønne marker ved Tårup findes kun kø'g'er.

Det rager ganske vist Maren en mælkebøtte, hvad hun er for én. Hun er langt mere optaget af, hvordan man får hele hovedet ned i madmors hvide plasticdåse med rå pastaskruer. Og mindst lige så vigtigt: Hvordan man samtidig sørger for, at alle de andre IKKE får hovedet ned i madmors hvide plasticdåse med rå pastaskruer.

- Nå, fik du nok, griner Elna Finsen, da Maren er nødt til at løfte hovedet og hoste, fordi hun er ved at blive kvalt i skruer og grådighed.

- Jeg aner ikke, hvorfor de er vilde med pastaskruer. Vi opdagede det ved et tilfælde, og de er helt pjattede, siger Elna Finsen, der sidder på en stub i afslappet, sort outfit og rødlakerede tånegle og hygger sig med at agere foderautomat.

Stor, glad pige

Den første ged, der rettelig er en boerged, flyttede ind hos familien Finsen på Boholtvej ved Ørbæk for syv år siden, og baggrunden var alvorlig.

- Jeg er lønningsbogholder, og jeg gik simpelthen ned med stress. Det skulle man ikke tro, vel? Jeg har jo altid været den store, glade pige, der kunne overkomme det hele, men det kunne jeg bare ikke mere.

- I en måned lavede jeg ikke andet end at sidde et eller andet sted på ejendommen og glo ud i luften. Det kunne min mand ikke holde ud at se på i længden, og så slæbte han mig med til et arrangement med geder. Sådan begyndte det faktisk. Jeg var solgt. Geder er en fremragende måde at stresse af på.

Elna Finsen og hendes mand Knud købte en ged, der hurtigt blev til flere. Jobbet blev genoptaget, men sidste år fik Elna en blodprop.

- Så i dag er jeg færdig med at servicere alle andre. Det er mig, det handler om, og når jeg går rundt i de her omgivelser og passer mine dyr, slapper jeg så godt af. Jeg er tilbage på job, men jeg passer på mig selv.

10 moderdyr, bukkene Cæsar og Sofus og en flok halvvoksne kid har familien på ejendommen, der er på godt fem tønder land. Ud over gederne består husstanden af to nordbagger, to æsler, et ukendt antal klokkefrøer samt spilopmagerhunden Mugge med frue.

- Hun blev købt i forsøget på at få lidt ro på Mugge, men han er nu mindst lige så aktiv, som før hun kom til, smiler Elna Finsen, mens Mugge for 317. gang forsøger, om han kan hoppe lodret op i luften for at komme over stalddøren.

Fire køller

Gederne bliver opdrættet og passet efter alle kunstens regler, og de er mange, sukker Elna Finsen, der undrer sig over, at hun selv med så få dyr skal udfylde så mange formularer.

Når tiden er inde - det vil sige efter et års tid - bliver gederne sendt til slagter. Af en ged på 40-50 kilo kan der blive cirka 30 kilo kød - fire køller og et stykke ryg. Kødet er magert, strukturen fin og smagen en mellemting mellem kalv og vildt. Gedekødet kan bruges stort set ligesom svine-, okse- og lammekød eller som vildt. Det bliver hurtigt mørt, og det skal man huske, hvis man har lyst til at sætte ged på spisebordet.

Vil man forsøge sig med gedeavl eller sætte gedekød på spisebordet, kan man gå på nettet på www.boergoat.dk eller på www.danskgedeavl.dk. Man kan også smutte forbi Boholtvej 2 i Ørbæk-forstaden og se Maren kø'g' og kompagni.
Gedebøffer - 4 portioner

500 gram hakket gedekød (ikke fra kid)

1-2 tsk. provencekrydderi

Salt og peber

4-8 skiver bacon

2 løg i både

1 dåse tomater

Smør, margarine eller olie

Oregano

Bland gedekødet med krydderier og form det til fire store bøffer. Vikl en til to skiver bacon om hver bøf. Smelt fedtstoffet gyldent og steg bøfferne seks til syv minutter på hver side.

Sauce: Svits løgene i en spiseskefuld olie, tilsæt en dåse grofthakkede tomater og en til to deciliter bouillon. Krydr med salt og peber og oregano. Lad saucen simre i tre til fire minutter og server bøfferne med friskkogt pasta, kartoffel eller løse ris.

Gedekoteletter med danablu - 4 personer

8 gedekoteletter

1 1/2 spsk. smør, margarine eller olie

Salt og peber

150 gram danablu

Puds koteletterne således, at det yderste af benet bliver som håndtag. Brun fedtstoffet i en stegepande og vend koteletterne heri. Steg dem højst tre til fire minutter på hver side og krydr dernæst.

Skær osten i skiver og læg en skive på hver kotelet. Læg dem på en rist med folie under og sæt dem i den varme ovn eller grill. Pas på - osten skal kun smelte - ikke forsvinde, og koteletterne skal være rosa indeni. Servér straks med for eksempel ovnbagte kartofler, grønne bønner og stegte tomater krydret med hvidløg.

Farseret gederyg med rosmarin

1 udbenet gederyg, cirka 1,5 kilo

1 svinenet (kan købes hos slagteren)

Marinade:

Rødvin

Frisk eller tørret rosmarin

2 fed hvidløg, presset

Fyld:

100 gram champignon i små tern

100 gram auberginer i små tern

100 gram finthakket løg

2 fed hvidløg, presset

Smør

1 dl fløde

Sauce:

Gedeben

Olivenolie

Marinade (rødvin, rosmarin og hvidløg)

6 dl vand

1 dl fløde

2 tomater, flåede og kernefri, i tern

Smør

Gederyggen udbenes, så de to fileter hænger sammen. Kødet marineres i rødvin, hakket rosmarin og presset hvidløg i cirka et døgn. Derefter drysses kødet på indersiden med salt, peber og finthakket rosmarin.

Champignon, løg, hvidløg og auberginer steges i smør og krydres med salt og peber. Fløden tilsættes, lad det simre i 15 minutter. Læg grøntsagerne på indersiden af gederyggen, der pakkes sammen i svinenet og snøres.

Kødet brunes på alle sider på en pande med smør og lidt olivenolie. Sættes i ovnen i cirka 30 minutter ved 250 grader, eller til kødets temperatur er 60 grader - det må ikke gennemsteges.

Lad ryggen hvile under alufolie, til den skal serveres.

Benene fra ryggen hakkes i mindre stykker og brunes i en gryde. Tilsæt marinaden, som kødet har ligget i, og kog det ned til det halve. Fem deciliter vand tilsættes, reduceres til det halve. Fløden tilsættes og koges lidt ned, sies og smages til med salt og peber.

Sovsen jævnes efter behov - tilsæt eventuelt lidt kulør. De hakkede tomater tilsættes. Skal saucen være ekstra lækker, så tilsæt lidt smør inden servering, men husk at saucen i så fald ikke må koge.

Serveres med eksempelvis hjemmelavet pasta, der vendes i smeltet smør, hakket persille, salt og peber.
  • Fyens Stiftstidende