Farlige farver

dadadada
Foto: Peter Leth-Larsen og Birgitte Carol Heiberg

Farlige farver

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nogle af de populære slush-ice indeholder de seks farvestoffer, der ifølge en ny engelsk undersøgelse gør børn hyperaktive

På en rigtig varm sommerdag bliver der solgt flere farvestrålende, læskende slush-ice end flødeis på de store turistattraktioner. Især muligheden for at blande sin egen regnbue i et krus eller en drikkedunk fascinerer.

Når familien er ude at gøre de daglige indkøb, får ungerne lige en slush-ice til at få indkøbsturen til at glide ned.

Sådan ser hverdagen ud for mange børn og voksne. For slush-ice er de seneste tre-fem år blevet et populært, farvestrålende indslag i mange børns hverdag.

Men det er de færreste, der ved, at nogle af de nærmest selvlysende slush-ice er fyldt med de fem azo-farvestoffer og farvestoffet Quinolin-gult, der ifølge en ny engelsk undersøgelse børn hyperaktive.

Undersøgelsen, The Southampton Study, har igennem seks uger afprøvet farvestoffernes virkning på 300 raske børn inddelt i to grupper på henholdsvis tre år og otte-ni år. Her reagerede børn i treårsalderen på daglige mængder på 20-30 mg af farvestofferne kombineret med konserveringsmidlet natriumbenzoat. Den kombination findes især i slik, sodavand og saftevand.

De større børn i otte-niårsalderen reagerede på mængder på 25-62 mg. Årsagen til de større mængder er, at børnene vejer mere.
Foto: Peter Leth-Larsen og Birgitte Carol Heiberg

Farvestoffer

I EU og dermed Danmark er 11 forskellige azo-farvestoffer samt Quinolin-gult tilladt i levnedsmidler. I drikke må der maksimalt være tilsat 100 mg pr. liter.

Virksomheden Pebas i Ringkøbing er Danmarks største producent af det koncentrat, der bliver blandet med vand og nedkølet til slush-ice. Fabrikschef Gunnar Andreassen oplyser, at to af de seks farvestoffer findes i to va- rianter slush-ice ud af i alt 12 slags:

E102 Tartrazin og E122 Azorubin er i den røde hindbær, mens E122 Azo- rubin er i den gule ananas.

- I det røde koncentrat er der 49 mg pr. liter af E102 og 125 mg af E122, hvilket giver 174 mg pr. liter. Færdigblandet er det 29 mg pr. liter, fordi tallet skal deles med seks. Der skal jo tilsættes fem dele vand til en del koncentrat, forklarer Gunnar Andreassen.

I ananasudgaven er der tilsat 85 mg pr. liter i koncentratet, hvilket bliver 14 mg pr. liter i den færdige slush-ice.
Farvestoffernes vej
70'erne: Sverige og Norge har - som de eneste lande - siden 1978 betragtet de 11 azo-farvestoffer som stoffer, der skal begrænses mest muligt på grund af sundhedsrisici. De første forsøg, der mistænker azo-farvestoffer for at kunne fremme hyperaktivitet, fremkommer.

90'erne: De fælles EU-regler betyder, at Sverige og Norge bliver tvunget til at ophæve restriktioner og forbud.

Forbrugerorganisationen Danmarks Aktive Forbrugere iværksætter kampagne for at få fjernet azo-farvestofferne fra det danske marked.

2000: Den danske slikproducent Haribo begynder udfasning i Danmark.

2007: EU-Kommissionen vurderer, at EFSA (European Food Safety Authority) skal foretage en systematisk revurdering af alle godkendte fødevaretilsætningsstoffer. Brugen af azo-farvestoffet E128 Red 2G, der ikke har været vurderet siden 1975, bliver omgående suspenderet, lige som al import af fødevarer med farvestoffet stoppes. Southampton-undersøgelsen offentliggøres og anerkendes af EFSA som den største af sin slags nogensinde.

I England, Østrig og Danmark lægger organisationer lister ud på internettet, hvor det fremgår, at de seks omstridte farvestoffer findes. Forbrugerrådet beder forbrugerne om at indrapportere produkter med de seks farvestoffer. Det bliver til 141 produkter.

Flere store producenter lover udfasning af farvestofferne, blandt andre Bryggeriforeningens medlemmer i Danmark. Dr. Oetker, Mars Food og Cadbury lover udfasning i hele EU, mens Coca-Cola Company begrænser sig til Norden. COOP, Dansk Supermarked og Rema 1000 påbyder deres producenter udfasning som forudsætning for videresalg i supermarkedskæderne. 97 ud af de i alt 141 produkter på danske supermarkedshylder bliver lovet udfaset.

2008: EFSA konkluderer, at tilladelserne til de seks farvestoffer ikke vil blive ændret, da undersøgelsen ikke dokumenterer farvestoffernes farlighed 100 procent. Til gengæld kan man i endnu mindre grad konkludere, at de er sikre. Derfor skal farvestofferne suspenderes af myndighederne, så tvivlen kommer forbrugeren til gode.

De engelske fødevaremyndigheder beslutter sig til at arbejde for et europæisk forbud.

Det danske medlem af Europa-Parlamentet Christel Schaldemose, der sidder i forbrugerbeskyttelsesudvalget, begynder en underskriftindsamling blandt EU's parlamentarikere.

Fødevareminister Eva Kjer Hansen bliver kaldt i samråd i Fødevareudvalget om farvestofferne. Et flertal i Folketinget vil have hende til at arbejde for et dansk forbud med det samme. Det afviser ministeren.

20. juni 2008: EU vedtager, at slik og sodavand med azo-farvestoffer skal mærkes i løbet af to år.

Kilde: forbrugerrådet

En hel dags drikkelse

Det vil sige, at når et treårsbarn reagerer på daglige mængder på 20-30 mg af farvestofferne, skal der trekvart til en hel liter slush-ice til dagligt, før barnet reagerer hyperaktivt.

Det lyder umiddelbart ikke som noget problem, da et lille krus slush-ice kun rummer 200 ml, mens en stor drikkedunk kan mønstre 500 ml - en halv liter. Det vil sige, at en treårig skal drikke to halvliters bægre med slush-ice, før der er risiko for at blive hyperaktiv.

- Men indtaget af slush-ice skal ses i sammenhæng med alt det andet, som barnet indtager den dag af sodavand, saftevand og slik, siger Sofie Krogh Holm, fødevarepolitisk medarbejder i Forbrugerrådet.

Farlige farver

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.